MUSTAFA ÇALKAYA - Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği (TÜS-KOOPBİR) Genel Başkanı Halis Uysal, suyun verimli kullanılmasını sağlamak için her bir bölgenin tarımsal üretimde ihtiyaç duyduğu su miktarının belirlenmesi ve buna göre ürün deseni yapılması gerektiğini belirtti.
Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede yıllık yaklaşık 44 milyar metreküp su tüketildiğini, bunun yüzde 75'inin de tarımsal sulamada kullanıldığını söyledi.
Türkiye'nin küresel ısınma risk grubu ülkelerinin başında geldiğini ifade eden Uysal, 2030'lu yıllarda kuraklığa bağlı sorunların daha da etkili olacağına dikkati çekti.
Uysal, bu yıl özellikle Güneydoğu'daki bazı iller başta olmak üzere yağışların azlığından dolayı çiftçilerin sıkıntı yaşadığını belirterek, "Su olmayınca tarım olmaz. Buğday ekilen yerlerde susuzluktan dolayı çimlenme olmadı. Bu da hasat zamanında fiyatlara yansıyabilir. Bölgelerde, tarımda kullanılan su miktarları iyi belirlenmeli ve su miktarına göre ürün deseni yapılmalı." dedi.
Suyun tarımda daha verimli kullanılabilmesi için kış aylarında alınan yağışlardan daha fazla faydalanılması gerektiğini vurgulayan Uysal, göletler oluşturulması ve barajların yapımına hız verilmesi gerektiğini dile getirdi.
"Damlama sulamaya geçilmeli"
Uysal, verimlilik için sulama sistemlerinin de değiştirilmesi gerektiğine işaret ederek, "Vahşi sulamadan damlama sulamaya geçilmeli. Vahşi sulama toprağın minerallerini de alıp götürüyor. Damlama sulamayla verimlilik artıyor. Vatandaş bu konuda bilgilendirilmeli ve eğitimler verilmeli. Damlama sulamayla yaklaşık yüzde 60 tasarruf sağlanabilir." ifadesini kullandı.
Türkiye'de su yönetiminin sulama birlikleri ve kooperatifleri tarafından yapıldığını, bu kurumların birlikte hareket etmesi gerektiğini dile getiren Uysal, "Su kaynaklarımızın etkin ve verimli bir şekilde kullanılması için Milli Su Konseyi kurulmalı." dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Su Miktarına Göre Ürün Deseni Yapılmalı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?