Türk-azerbaycan İş Konseyi'nden Nahçıvan Çıkarması - Son Dakika
Ekonomi

Türk-azerbaycan İş Konseyi'nden Nahçıvan Çıkarması

Türk-azerbaycan İş Konseyi\'nden Nahçıvan Çıkarması

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (Deik) Bünyesinde Faaliyet Gösteren Türk-azerbaycan İş Konseyi Heyeti, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde Çeşitli Temaslarda Bulundu.

19.09.2007 12:37

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk- Azerbaycan İş Konseyi heyeti, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde çeşitli temaslarda bulundu.

İstanbul'da faaliyet gösteren konseyin başkanı Cengiz Gül, bazı konsey üyeleri, Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı, Kars Valisi Mehmet Ufuk Erdem, Ağrı Valisi Halil İbrahim Akpınar, Ardahan Valisi Murat Yıldırım, Iğdır Belediye Başkanı Nurettin Aras, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, Iğdır, Kars, Ağrı, Ardahan illerinin il genel meclis başkanları, Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kamil Arslan, Iğdır Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Güneş, Azerbaycan'ın İstanbul Başkonsolosu Sayyad Salahlı,

Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy, Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nazif Acarbay, İstanbul, Iğdır, Kars, Ağrı ve Ardahan'dan bir grup işadamının yer aldığı heyet, Nahçıvan'ı ziyaret etti. Günübirlik gerçekleşen ziyarette heyet, yatırım konusunda fikir alışverişinde bulunmak amacıyla Nahçıvan Ali Meclis Başkanı Vasıf Talibov ile diğer yetkililer ve işadamlarıyla görüşmelerde bulundu.

İlk olarak Türk Konsolosluğu'nu ziyaret ederek görevine yeni başlayan Başkonsolos Mehmet Bilir'e başarılar dileyen heyet, daha sonra Ali Meclisi'ne geçti. Heyeti kabul eden Meclis Başkanı Vasıf Talibov, Nahçıvan'da huzur ve güvenliğin tam sağlandığını, aylarca basit bir olayın bile meydana gelmediğini, iş adamlarının sermayesinin korunduğunu ve her iş adamının rahatça yatırım yapacağı bir yer olduğunu söyledi. Talibov, "Buraya gelerek Nahçıvan'a yatırım yapmanız halinde her türlü desteği vermeye hazırız.

Nahçıvan ve Azerbaycan son yıllarda önemli işler yaparak Bakü-Tiflis- Ceyhan Boru Hattı'nı hayata geçirmiştir. Ayrıca bölgede önemli projeleri hayata geçirme çabasındadır. Şu anda birçok ortak işimiz var. İş adamları Türkiye'den gelip Nahçıvan'da fabrikalar yapmışlar. Hepsi önemli paralar kazanıyor. Kimsede onlara kaşının üstünde gözün var demiyor ve diyemez de. Yine Türkiye ile eğitim yönünde önemli ilişkilerimiz var. Nahçıvan Devlet Üniversitesi'nde Türkiye'den 300 civarında öğrenci okuyor. Nahçıvan'dan da

Türkiye'de 500'ün üzerinde öğrenci bulunmaktadır. Burada okuyan öğrenciler rahat ve huzur içinde eğitimlerine devam etmektedirler. Bizim üniversitelerle Türkiye'deki üniversiteler arasında önemli ilişkiler var. Kars Kafkas Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi'yle ilişkiler var. Tıp dalında ve diğer dallarda öğrenciler gidip Türkiye'de eğitim görüyor. Türkiye ile yaptığımız anlaşma sonucu Ağrı Şeker Fabrikası'na 130 bin ton şeker pancarı verdik. Daha sonra bu rakam 25 bin tona indi. Bundan sonrada bitti, artık

almıyorlar. Bizim 40 bin tona yakın meyvemiz oluyor. Bu meyveyi işlemek amacıyla yatırım yapabilirsiniz. Yapacağınız yatırımlara hiçbir engel yoktur" dedi.

Türkiye ve Türk iş adamlarından beklentilerinin olduğunu belirten Vasıf Talibov, "Türkiye ile Nahçıvan arasında havayolu anlaşması yapılabilir. Türkiye'ye geçiş vizelerinin süreleri uzayabilir. Kapı 24 saat açık tutulabilir. Nahçıvan'da çok sayıda küçük ve büyükbaş hayvan vardır. Hayvancılıkla ilgili yatırımlar yapılabilir" diye konuştu.

Heyet adına söz alan Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı ise, her Nahçıvan ziyaretinde bu ülkeyi bir ayrı güzel gördüğünü belirterek, "Bu gezimizin amacı Azerbaycan-Türk iş adamlarını Nahçıvan'a getirip, yatırım yapmalarına önayak olmaktı. Arzumuz, bölgeye yatırımların gelmesi ve insanların daha fazla para kazanmasıdır" şeklinde konuştu.

Vali Karahisarlı'nın heyeti tek tek Ali Meclis Başkanı Vasıf Talipov'a tanıtmasının ardından söz alan Türk-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül de şunları söyledi:

"Türk-Azerbaycan İş Konseyi olarak bir karar aldık; artık bir tek Bakü ile değil bütün bölgelere giderek iş adamlarımızla birebir görüşmeler yapacağız. Bölgede iş birliği oluşturmak istiyoruz. Türkiye'de herkes Nahçıvan'a çok büyük önem veriyor. Biz birçok kez valilerimizle birlikte heyet oluşturup iş gezisi düzenlemiştik, ama 4 valiyle birlikte ilk kez bir heyet oluşturduk. Bundan çok mutluyuz. Sayın valilerimiz bize destek verdikleri için kendilerine teşekkür ediyoruz."

Vasıf Talıbov'a çeşitli hediyeler veren heyet, daha sonra Ekonomi Bakanlığı'na geçti. Nahçıvan Ekonomi Bakanı Famil Seyyidov başkanlığında yapılan toplantıda Türk ve Nahçıvanlı iş adamları bir araya geldi. Ziyaret, Vasıf Talibov'un Tebriz Oteli'nde verdiği iftar yemeğiyle sona erdi.

Ülkenin tarihi ve turistik yerlerini de gezen heyet, Türk ve Nahçıvanlı iş adamlarının kurduğu işletmelerde incelemelerde bulunduktan sonra Nahçıvan'dan ayrıldı.

(İA-İRT-Y-CC-E)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türk-azerbaycan İş Konseyi'nden Nahçıvan Çıkarması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement