Türk-İş Başkanı Atalay: "Kamuoyunda oluşan rakamların altına evet dememiz mümkün değil" - Son Dakika
Ekonomi

Türk-İş Başkanı Atalay: "Kamuoyunda oluşan rakamların altına evet dememiz mümkün değil"

Türk-İş Başkanı Atalay: "Kamuoyunda oluşan rakamların altına evet dememiz mümkün değil" "Asgari ücret belirleme ücretiydi, son yıllarda geçim ücreti oldu" "İnsanlar geçinmeyle ilgili büyük bir mücadele veriyor" "Son 2 - 3 ayda temel gıdaya gelen zamlar ortada" "Bu ücretle insanların 15...

07.12.2021 18:07  Güncelleme: 18:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk-İş Başkanı Atalay: "Kamuoyunda oluşan rakamların altına evet dememiz mümkün değil"

"Asgari ücret belirleme ücretiydi, son yıllarda geçim ücreti oldu"

"İnsanlar geçinmeyle ilgili büyük bir mücadele veriyor"

"Son 2 - 3 ayda temel gıdaya gelen zamlar ortada"

"Bu ücretle insanların 15 gün geçinemeyeceği ifade ediliyor"

"Toplumun beklentisi yüksek"

ANKARA - Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Toplumun beklentisi yüksek. İnsanların tebessüm edeceği mutlu olacağı bir rakama imza atmak istiyoruz" dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Türk-İş'in ev sahipliğinde sendika genel merkez binasında bir araya geldi. 6 milyona yakın çalışanı ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında resmi süreç devam ediyor.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder'in başkanlığındaki toplantıda, işveren heyetini Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'ndan (TİSK), işçi heyetini ise Türk-İş temsil ediyor. Ayrıca toplantıya Hazine ve Maliye ile Ticaret Bakanlığı temsilcileri de katıldı.

Toplantı öncesinde açıklamalarda bulunan Genel Müdür Önder, "Bildiğiniz gibi 1951'den bu yana asgari ücret belirleniyor. Bugün de aynı amaç için bir araya geldik. Bu sene hem işçi için hem işveren için hem de devlet biraz daha önemli. Daha önce 2019'da, 2012'de ve 2008'de olduğu gibi bu sene de asgari ücretin oy birliği ile işçi, işveren ve devletin ortak mutabakatı ile çıkmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, "14 Ekim'de TİSK'in bir toplantısı vardı. Orada kullandığım ifadede 'bu asgari ücret 45 seneye bedel bir asgari ücret olacak' dedim. O zaman ülke şartları bu durumda değildi. Aradan 1,5 ay geçti piyasaya baktığınızda asgari ücretli daha zor durumda" diye konuştu.

"Bu ücret geçim ücreti oldu"

Komisyonun yapısına eleştirilerde bulunan Atalay, " "5 İşveren, 5 işçi ve 5 hükümet temsilcisi var. Uzun yıllardır ortaklaşa 5 kere anlaşma imkanı bulduk. Onun dışında bulamadık Zaman zaman kamuoyunda arkadaşlarımız konuşuyor. Son 4 senedir bizim dışımızdaki sendikalarla birlikte ortak toplantı yapıyoruz ama masada Türk-İş var. Burada 7 milyonu aşkın bir topluluk var. Asgari ücret ülke gündemine geldiği zaman bu ücret belirleme ücretiydi, son yıllarda öyle bir noktaya geldi ki bu ücret geçim ücreti oldu. 7 milyona yakın insan bununla geçinmeye çalışıyor" şeklinde konuştu.

Sendikanın olduğu yerde sözleşme ve sosyal hakların olduğunu vurgulayan Atalay, "İnsanların yüzde 99'u asgari ücretin üstünde bir ücret alıyor. Öyle bir noktaya geldik ki özellikle otellere baktığınız zaman, sosyal yaşam alanlarına baktığımız zaman akşam 4'ten 5'ten sonra çalışanların dörtte üçü asgari ücretli" açıklamasında bulundu.

"İşçinin bunun dışında tutmaları mümkün değil"

Başkan Atalay, işverenlerin üzerlerinde yükü bildiklerinin altını çizerek, "O yükü üzerlerinden almak gerekiyor mu gerekiyor ama ondan önemli bu ücret gözden geçirmek gerekiyor. Geçen hafta açıklandı. Pasaporta, pula devletin açıkladığı bir rakam var, yüzde 36,6. TÜİK'e sorduğunuz zaman onlar diyor ki yüzde 21 enflasyon. İnsanlar geçinmeyle ilgili büyük bir mücadele veriyorlar" ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, memur ve memur emeklilerine ilişkin 'ek protokol' açıklamasında değinen Başkan Atalay, "Enflasyonun üzerinde ne varsa kümülatif olarak tamamlamaya çalışıyorlar. Aynısını mecburen işçiyi de yapacaklar. İşçiyi bunun dışında tutmaları mümkün değil. Bu ücret çok düşük bir ücret. İnsanların 15 gün geçinemeyeceğini biliyorlar. Vergiden mi telafi ederler, başka yerden mi telafi ederler onu bilmiyorum" dedi.

"İnsanların tebessüm edeceği bir rakama imza atmak istiyoruz"

Başkan Atalay, temennilerinin ortak şekilde anlaşmanın sağlanması yönünde olduğunu bildirerek şunları kaydetti:

"Önümüze bir rakam gelsin bir an evvel de bağlayalım. Öyle bir rakam gelmezse hemen bağlasak ne olur, 20 günde bağlasak ne olur? Bu sene tarihinde olmadığı şekilde toplumun tüm kesimlerini bununla ilgili fikir beyan ediyor. Toplumun beklentisi yüksek. İnsanların tebessüm edeceği mutlu olacağı bir rakama imza atmak istiyoruz."

Üçüncü toplantı 9 Aralık'ta TİSK'te gerçekleştirilecek.

Türk-İş Başkanı Atalay: "Kamuoyunda oluşan rakamların altına evet dememiz mümkün değil"
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türk-İş Başkanı Atalay: 'Kamuoyunda oluşan rakamların altına evet dememiz mümkün değil' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Eskişehir'de AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası verildi
    16:44 Eskişehir'de AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası verildi

    Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tepebaşı İlçesi'nde bulunan bir süt çiftliğine 'Avrupa Birliği Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası'nı teslim etti. İşletme, AB standartlarında süt ürettiği belirlenerek Tepebaşı ilçesinde ilk AB Onaylı Süt Çiftliği Sertifikası alan işletme oldu. Çiftlikte ayrıca hastalık taramaları ve süt kalite kontrolü yapılmaktadır. 2024 yılı için destekleme miktarının artırılması beklenmektedir.

  • Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi
    16:23 Bursa'da Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki Paneli Gerçekleştirildi

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi tarafından düzenlenen 'Turuncu Konuşalım' etkinliği kapsamında Bursa'da 'Endüstriyel Tasarım ve Yaratıcı Etki' başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Panelde, Bursa'nın tasarım vizyonu ve liderliği desteklenirken, yaratıcı fikirlerin gelişeceği ortamların önemi vurgulandı. Ayrıca, endüstriyel tasarımın sektörel sorunları, destekler ve yol haritası da ele alındı.

  • Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı
    16:23 Ardahan'ın Posof İlçesinde Doğal Gaz Çalışmaları Tamamlandı

    Ardahan'ın Posof ilçesinde yıllardır özlemi çekilen doğal gaz çalışmaları sona erdi. İlk gazın açılışı yapıldı ve törene yüzlerce kişi katıldı. Posof'a bağlanan doğal gazın açılışı meşalelerle gösterildi.

  • Mardin İçmesuyu Projesi'nde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor
    16:05 Mardin İçmesuyu Projesi'nde Çalışmalar Hızla Devam Ediyor

    Mardin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MARSU) tarafından yürütülen "Mardin İçmesuyu Projesi" çalışması sürüyor. Kasımiye-1 ve Kasımiye-2 su depo çalışmalarında incelemelerde bulunan Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vekili Tuncay Akkoyun, projenin fiziki gerçekleşmesinin yüzde 30'u geçtiğini belirtti. Projenin tamamlanmasıyla Mardin'in günlük insani kullanım su ihtiyacı karşılanacak.

  • Balıkesir'de ihracat ve ithalat Şubat ayında azaldı
    15:40 Balıkesir'de ihracat ve ithalat Şubat ayında azaldı

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Balıkesir'de ocak ayında ihracat yüzde 14 azalarak 73 milyon 100 bin dolar, ithalat yüzde 9,2 azalarak 55 milyon 700 bin dolar olarak gerçekleşti. Şubat ayında ise genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 14, ithalat yüzde 26,5 oranında azaldı. Ocak-Şubat döneminde ise ihracat yüzde 8,5 artarken, ithalat yüzde 16 azaldı.

  • Tiryakilere kötü haber! Seçim sonrası sigaraya 10 TL zam geleceği iddia edildi
    15:35 Tiryakilere kötü haber! Seçim sonrası sigaraya 10 TL zam geleceği iddia edildi

    31 Mart Pazar günü yapılacak yerel seçimler sonrasıyla ilgili ekonomik anlamda çok sayıda iddia ortaya atılırken, bunlara bir yenisi daha eklendi. Sigaraya 1-10 Nisan tarihleri arasında 10 TL'lik dev bir zam geleceği iddia edildi.


Advertisement