Türk Telekom CEO'su Önal: "Global ölçekli iş birlikleriyle teknolojimizi dünyaya sunuyoruz" - Son Dakika
Ekonomi

Türk Telekom CEO'su Önal: "Global ölçekli iş birlikleriyle teknolojimizi dünyaya sunuyoruz"

Türk Telekom CEO\'su Önal: "Global ölçekli iş birlikleriyle teknolojimizi dünyaya sunuyoruz"

Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, "Türkiye'nin dijital dönüşüm yolculuğunda, milli sorumluluk anlayışımızla yerli ekosistemi destekliyor, öte yandan global ölçekli iş birlikleriyle teknolojimizi dünyaya sunuyoruz.

01.03.2022 12:15  Güncelleme: 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, " Türkiye'nin dijital dönüşüm yolculuğunda, milli sorumluluk anlayışımızla yerli ekosistemi destekliyor, öte yandan global ölçekli iş birlikleriyle teknolojimizi dünyaya sunuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Türk Telekom'dan yapılan açıklamaya göre, Önal, İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen GSMA Mobil Dünya Kongresi kapsamında gazetecilerle bir araya gelerek açıklamalarda bulundu.

Türkiye'yi yeni nesil teknolojilerle buluşturmak için tüm kaynakları seferber ettiklerini belirten Önal, "Türkiye'nin dijital dönüşüm yolculuğunda, milli sorumluluk anlayışımızla yerli ekosistemi destekliyor, öte yandan global ölçekli iş birlikleriyle teknolojimizi dünyaya sunuyoruz. Bu amaçla teknoloji devleriyle yaptığımız yeni iş birliklerini duyurmak üzere GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde yerimizi aldık." ifadelerini kullandı.

Önal, fiber yatırımları önceliklendirerek dijitalleşmeyi hızlandırmak, ülkeyi 5G'ye hazırlamak, internet penetrasyonunu artırmak ve daha iyi bir müşteri deneyimi sağlamak üzerine yoğunlaştıklarını belirterek, "5G ve yeni nesil teknolojilerin kilometre taşı konumundaki fiber ağımızı yıl sonu itibarıyla 366 bin km'ye çıkardık. 2021 yıl sonu itibarıyla fiber ağımız, 30,2 milyon haneyi kapsıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Türk Telekom'un 2019 yılından bu yana Endüstri 4.0 denemeleri yaptığını hatırlatan Önal, şunları kaydetti:

"Dünya çapında yeni nesil teknolojilerimizle geleceği şekillendirme ve 5G'de Türkiye'yi öncü yapma yolunda hızla ilerliyoruz. Akıllı fabrikalar üzerine oluşturduğumuz deneme projeleriyle endüstriyel 5G konusunda iyi bir konumdayız. IoT, yapay zeka ve ICT gibi odak alanlarına yatırımlarımızla ulaşımdan imalata, otomotivden sağlığa, eğitimden enerjiye, sokaklara ve evlerimize kadar pek çok alanda verimliliği artıran akıllı projeleri hayata geçiriyoruz. Altyapımızı, tamamen yerli ve milli imkanlarla ürettiğimiz e-SIM ve e-CALL teknolojilerine hazır hale getirerek entegrasyon süreçlerimizi tamamladık. GSMA Mobil Dünya Kongresi'nde, yerli ve milli teknolojilerimizi dünyaya tanıtarak küresel anlamda kullanımını sağlamak amacıyla değerli iş birliklerine imza attık.

2021 yılında birçok uluslararası iş birliğine imza attık. Dünyanın sayılı teknoloji şirketlerinden Juniper Networks ve Net Insight ile yaptığımız güç birliğiyle hizmet ve ürünlerimizi dünya pazarına sunuyoruz. Juniper ile 5G mobil erişim şebekelerine verimlilik ve esneklik kazandıran vRAN çözümü RIC (Radyo Akıllı Kontrolcü) ürününün lisanslanarak global ölçekte pazarlanması üzerine, Net Insight ile ise 5G zaman ve frekans senkronizasyonu alanında çığır açacak bir teknolojinin ürünleştirme çalışmaları konusunda iş birliği yaptık."

"Yerli ve milli ekosistemi güçlendirecek iş birliklerine de imza attık"

Önal, dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinin yanı sıra yerli ve milli ekosistemi güçlendirecek iş birliklerine de imza attıklarını, milli sorumluluk anlayışıyla yerli teknoloji girişimlerini destekleyerek sektöre değer katmayı amaçladıklarını belirtti.

Bu kapsamda akıllı tarım alanında 5G uygulamaları geliştirmek üzere Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri'nin teknoloji iştiraki TARNET ile kapsamlı denemeler yaptıklarının altını çizen Önal, "Odine Solutions ile bulut bilişim sanallaştırma çözümleri üzerine yaptığımız ortak çalışmaları duyurduk. Yerli yazılım şirketi i2i ile Türkiye'de ilk defa bir 5G çekirdek şebeke fonksiyonunu ticari olarak yerlileştirecek çalışmalarımız oldu. İştiraklerimiz Argela ve onun Silikon Vadisi'ndeki inovasyon kolu Netsia'nın aktif katılımıyla Open Networking Foundation (ONF) çatısı altında geliştirdiğimiz SEBA Platformu'nun tanıtımını yaptık." ifadelerini kullandı.

Türk Telekom iştiraki olan TT Ventures çatısı altında yoluna devam eden girişim hızlandırma programı PİLOT ile bugüne kadar 91 girişime yaklaşık 10 milyon TL nakit desteği sağladıklarını ve PİLOT mezunlarının aldıkları toplam yatırım tutarının 16 milyon doları geçtiğini belirten Önal, TT Ventures ile yepyeni bir yapılanmaya gidildiğini açıkladı.

Önal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni dünyanın yükselen değeri olan girişimciliği sahipleniyor, yerli ve milli teknolojilere desteğimizi bu alanda da gösteriyoruz. Nihai amacımız; Başarılarını global arenaya taşıma potansiyeli olan girişimlere yatırım yaparak Türkiye'den yeni unicornlar çıkarmak. Bu kapsamda desteklediğimiz girişimleri uluslararası arenaya çıkarma hedefiyle 2021'de dünyanın en büyük inovasyon platformlarından Plug and Play ile iş birliği yaptık.

Hedefimiz, geçtiğimiz yıl, yatırım yaptığı şirket sayısını ikiye katlayan kurumsal girişim sermayesi şirketimiz TT Ventures'ı merkezi ABD Silikon Vadisi'nde olan, Türk teknoloji girişimleri için dünyaya açılan bir kapı yapmak. Türkiye'nin dışa bağımlılığını her geçen gün azaltan ve dünya için teknoloji üreten bir ülke olması için var gücümüzü ortaya koyacağız. Potansiyeli yüksek yeni girişimler keşfetmeye, ekosistemimizi genişletmeye ve bu topraklar için değer yaratmaya devam edeceğiz."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türk Telekom CEO'su Önal: 'Global ölçekli iş birlikleriyle teknolojimizi dünyaya sunuyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement