Türkiye Ayçiçeği İthalatını 3-5 Yılda Bitirebilir" - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Ayçiçeği İthalatını 3-5 Yılda Bitirebilir"

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde kurulacak bir "Milli Yağ Kurulu" ile Türkiye'nin ayçiçeği ithalatının 3-5 yıl içinde sona erdirilebileceğini söyledi.

13.01.2019 13:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TANER AYDIN - Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde kurulacak bir "Milli Yağ Kurulu" ile Türkiye'nin ayçiçeği ithalatının 3-5 yıl içinde sona erdirilebileceğini söyledi.

Büyükhelvacıgil, AA muhabirine, bitkisel üretimde yağlı tohum miktarının artırılması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin ayçiçeği ihtiyacını karşılayabilmesinin, bu alanda ithalatın önüne geçeceğine dikkati çeken Büyükhelvacıgil, şöyle devam etti:

"Bitkisel üretimde yağlı tohumların artmasını arzu ediyoruz ama maalesef bir türlü bunu sağlayamadık. Üretim genellikle 1,2-1,3 milyon ton civarında seyrediyor. Hasat Çukurova'da temmuzda başlıyor, hem İç Anadolu hem de Trakya'da eylül gibi bitmiş oluyor. Bu yıl yine yaklaşık aynı seviyelerde kaldık. İhtiyacımız olan ise en az 2,5 milyon ton. Gönlümüz istiyor ki bunu burada üretelim. Tarım Bakanlığımız bu konuda çalışıyor."

Türkiye'nin ihtiyacı olan 2,5 milyon ton ayçiçeği üretilemediği için ithalatın devam ettiğini anlatan Büyükhelvacıgil, "Her fırsatta söylüyorum; ülkenin yüzde 85'e yakını ayçiçeği yağı tüketiyor. Mısır gibi diğer yağlar da var ama ayçiçek çok daha fazla tüketiliyor. O nedenle arzumuz ihtiyacımızın tamamının ülkemizden karşılanmasıdır." diye konuştu.

"İhtiyacımızı üretecek hale gelebilmemiz lazım"

Büyükhelvacıgil, gelecek yıldan itibaren bu alanda bir artışın gerçekleşebileceğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhtiyacımızı üretecek hale gelebilmemiz lazım. Tabii ki bu imkansız değil. Yanımızdaki komşu ülkelere baktığımızda, özellikle Rusya ve Ukrayna 10'ar milyon tondan aşağı üretmiyor. Coğrafyaları çok geniş diyebilirsiniz ama Bulgaristan da en asgari 1,8 milyon ton civarında ürün üretiyor. Ayçiçeği üretiminde bizim çok rahat 2,5 milyon tona ulaşıyor olmamız lazım. Bununla ilgili Bakanlığa bir teklifimiz oldu. Bir 'Milli Yağ Kurulu kurulsa, sektördeki tüm taraflar, çiftçiler, Tarım Bakanlığımız, bir hazırlık yapılsa, en azından görüşlerimizi paylaşabilsek diye üzerinde çalışıyoruz. Tarım Bakanlığımız bu işi bundan sonra çok daha iyi yönetecektir. Bu uygulanırsa çok kısa sürede, ayçiçeği ithalatını 3-5 yılda bitirebiliriz."

"15,6 milyar dolar daha ithalata para ödeyeceğiz"

Gerekli tedbirlerin alınmaması halinde gelecek yıllarda yağlı tohum ihracat kaleminin Türkiye için cari açık üzerinde bir baskı oluşturmaya devam edeceğini vurgulayan Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti:

"Şayet bunu düzeltmeyecek olursak, bir üniversite ile yaptığımız araştırmaya göre 2030 yılına kadar 15,6 milyar dolar daha ithalata para ödeyeceğiz demektir. Nitekim yağlı tohumlar ülkemiz ithalat kalemleri içerisinde ilk 11'in içerisindedir. O nedenle bunun mutlaka toparlanması gerekir. Mutlaka bu rakamın ülkemizde kalması lazım. Sadece ayçiçeği yağı diye bakmamak lazım, çıkan ayçiçek küspesini de birçok yerde kullanıyoruz."

Türkiye Ayçiçeği İthalatını 3-5 Yılda Bitirebilir"
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye Ayçiçeği İthalatını 3-5 Yılda Bitirebilir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TZOB Başkanı Bayraktar:
    09:07 TZOB Başkanı Bayraktar: " Sera ürünlerinde fiyatlar düşüyor"

    Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Antalya ve Mersin illerinde yapılan sebze seracılığında bayram sonrası önemli fiyat düşüşleri olduğunu belirtti. Bayraktar, seracılığın ülkede hızla geliştiğini ve sebze üretiminin yoğun olduğu illerde çiftçilerin pazarlama sorunu yaşadığını ifade etti. Ayrıca, belediyelerin çiftçilere destek vermesi gerektiğini vurguladı.

  • Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar hayvan üreticilerini ziyaret ediyor
    09:04 Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar hayvan üreticilerini ziyaret ediyor

    Denizli'de Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan almak isteyen vatandaşlar, üreticileri ziyaret etmeye başladı. Üreticiler ise ekonomik sıkıntılar ve yükselen maliyetlerle mücadele ettiklerini dile getirdi.

  • Gümüş Balığının İhracat Serüveni Başladı
    08:58 Gümüş Balığının İhracat Serüveni Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu bereketli başladı. Balıklar Yunanistan, Ukrayna ve Amerika'ya ihraç edilerek cips olarak satışa sunuluyor. İhracatın artmasıyla birlikte bölgedeki kooperatiflerin balık avlama kapasitesi de yükseldi.

  • İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı
    08:39 İznik Gölü'nde Gümüş Balığı Sezonu Bereketli Başladı

    İznik Gölü'nde yapılan gümüş balıkçılığı sezonu sıcakların başlamasıyla birlikte bereketli bir şekilde başladı. 5 kooperatifin hedefi bin ton balık tutmak ve ihracat yapmak.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.


Advertisement