Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü

Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan."Türkiye, maalesef önce masum gibi görünen bir takım hareketler ve arkasından illegal, marjinal grupların saldırısına uğrayan bir Türkiye haline geldi ama milletimiz artık marjinalleri tamamıyla ayırdı ve gördü ki"...

18.06.2013 22:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

- Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan:

" Türkiye, maalesef önce masum gibi görünen bir takım hareketler ve arkasından illegal, marjinal grupların saldırısına uğrayan bir Türkiye haline geldi ama milletimiz artık marjinalleri tamamıyla ayırdı ve gördü ki bazı ülkelerin yayın kuruluşları, Türkiye'nin yıllarca kanını emmiş olan 'Faiz lobisi', Türkiye'nin gelişmesinden büyümesinden endişe etti"

"Biz Türkiye'yi büyüterek birilerini rahatsız ettiğimizi biliyoruz. Sonuna kadar da rahatsız etmeye devam edeceğimizi de ifade etmek istiyorum"

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü programında Türkiye'nin ekonomi alanında yakaladığı başarıları değerlendiren Çağlayan,  Gezi Parkı eylemleri süreciyle başlayan gerilimin planlayıcısı olarak işaret ettiği güçleri üstü kapalı eleştirdi.

Ak Parti iktidarından önce vatandaşın ödediği her 100 liralık verginin 85 lirasının ülke borçlarının faizlerine gittiğini anımsatan Çağlayan, "Bugün geldiğimiz noktada ise Türkiye'de toplanan her 100 liralık verginin sadece 15 lirası borcun faizine gidiyor. Aradaki 70 lira Türk milletinin cebinde kalıyor" diye konuştu.

Faiz giderlerindeki bu düşüşün bazı kesimleri farklı çareler aramaya yönelttiğini belirten Çağlayan, şöyle konuştu:

"Bu gelişmeler bazılarını, bazı ülkeleri rahatsız etti. Bundan 1 ay öncesine kadar dünyanın 4 kredi derecelendirme kuruluşu tarafından 'Yatırım yapılabilir ülke' seviyesine getirilen Türkiye, IMF'ye borcunu ödemiş bir Türkiye, maalesef önce masum gibi görünen bir takım hareketler ve arkasından illegal, marjinal grupların saldırısına uğrayan bir Türkiye haline geldi ama milletimiz artık marjinalleri tamamıyla ayırdı ve gördü ki bazı ülkelerin yayın kuruluşları, Türkiye'nin yıllarca kanını emmiş olan 'Faiz lobisi',  Türkiye'nin gelişmesinden büyümesinden endişe etti.

Biz Türkiye'yi büyüterek birilerini rahatsız ettiğimizi biliyoruz. Sonuna kadar da rahatsız etmeye devam edeceğimizi de ifade etmek istiyorum."

"33 müteahhitlik firmamız dünyada ilk 225 içinde"

Dün açıklanan işsizlik rakamlarına da değinen Çağlayan, ulaşılan rakamların Avro Bölgesi ülkelerinden çok daha ileride olduğuna dikkati çekti. Türkiye'de işsizliğin AB ortalamasının altında olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Türkiye her yıl 1 milyondan fazla insanın iş gücü piyasasına girmiş olduğu bir ülkedir. Ülkemiz bir taraftan mevcut işsizine iş bulurken, bir taraftan da yeni işgücüne giren nüfusuna iş bulmaktadır" ifadelerini kullandı.

Dünyada ticaretin uygulanma şeklinin değiştiğini anlatan Çağlayan, artık büyük balığın küçük balığı yemediği, hızlı balığın yavaş balığı yediği bir sistemin yürürlükte olduğunu söyledi. Etkin ticari mekanizmalar için ticaret köprülerinin önemine değinen Çağlayan, TUSKON'un her yıl düzenlediği Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü etkinliklerini övdü.

TUSKON Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü programının bu yılki temasının mobilya sektörü, iş makinaları ve inşaat sektörü olduğunu anımsatan Çağlayan, yabancı ülkelerin iş adamlarına seslenerek, "Bugün dünyada mobilya sektörünün toplam ticaret hacmi 150 milyar dolardır. Türkiye mobilya sektöründe 2 milyar dolar ihracat yapan bir ülkedir. Bundan 10 yıl önce sadece 270 milyon dolardı. Sektör bugün iç ve dış pazar toplamında 9 milyar dolar büyüklüğe sahip konumdadır. 90 bin direkt çalışanı vardır, direkt olmayan da 500 bin çalışanı olan bir sektördür" diye konuştu.

Türkiye inşaat sektörünün yakın dönemde sağladığı başarılardan söz eden Çağlayan, Türk müteahhit firmalarının uluslararası işler yapma açısından Çin'den sonra 2. sırada olduğunu belirtti. Çağlayan şöyle konuştu:

"Şu an 101 ülkede 7 bin 116 projeyle Türk müteahhitlik sektörünün yapmış olduğu iş toplamı tam 250 milyar dolardır. Türkiye ilk müteahhitlik işlerine 1970 yılında Libya'yla başladı. Hükümetimizin iş başına gelmesiyle sektörümüz son 10 yılda adeta dünyaya destan yazdı. 30 yılda 45 milyar dolarlık taahhüt alan Türk müteahhitlik sektörü son 10 yılda bunun üzerine tam 205 milyar dolarlık yeni ve ilave işler aldı. Bugün dünyanın en prestijli havaalanları, en büyük petrol sistemleri, altyapı ve üstyapı işleri Türk müteahhitlik sektörü tarafından yapılıyor.

Bugün müteahhitlik sektöründeki 33 firmamız dünyanın en fazla iş yapan 225 firmasının içinde yer alıyor. 8 Firmamız dünyanın 100 büyük müteahhidi arasında yer alıyor. Sektörümüzle iftihar ediyoruz. Bu işte emeği geçen herkese de ayrıca teşekkür ediyorum."

"Toplantılarda  2 bin 800 iş insanını bir araya getirmeyi hedefliyoruz"

TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise,  TUSKON çatısı altında birçok ortaklığı ve gönüllü iş insanını barındırdıklarını ifade ederek, temel amaçlarının uluslararası ilişkileri geliştirmek olduğunu ifade etti. Meral, iş birliği alanındaki çalışmalarda son derece aktif olduklarını belirterek, her yıl yaklaşık 400 delegeyi yurt dışına gönderdiklerini ve yurt dışından da 500 delegeyi misafir ettiklerini dile getirdi.

Meral, bu yılki toplantının ana temasının inşaat, inşaat malzemeleri, inşaat  makineleri ve mobilya olduğunu belirterek, "Çok etkili toplantılar gerçekleştiriyoruz. Yarın ve sonraki gün devam edecek toplantılarda 2 bin 800 iş insanını bir araya getirmeyi hedefliyoruz" dedi.

TUSKON olarak eğitime büyük önem verdiklerini vurgulayan Meral, eğitimin ülkeler arasında köprü vazifesi gördüğünü ve yurt dışındaki Türk okullarının bu toplantıların gerçekleşmesinde önemli bir paya sahip olduğunu dile getirdi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de, TİM'in TUSKON'un düzenlediği uluslararası etkinlikleri desteklediğini ve bundan sonra da desteklemeye devam edeceğini ifade etti.

Uluslararası ticaretin çok eksenli bir yapıya ulaştığını ifade eden Büyükekşi, dünya ticaret ekseninin artık yer değiştirdiğini belirterek, "Gelişmekte olan ülkeler domino taşlarını adeta yerinden oynatıyorlar. Batı ülkelerinin ticaret gücünü tüm dünyaya yayılmış bölgesel güçler alıyor. Tek eksenli bir dünya artık geride kaldı. Bu çok eksenli yapıda hızlı büyüyen ekonomisiyle, gelişen sanayisi ve nitelikli insan sermayesiyle Türkiye bir adım öne çıkıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine değinen Büyükekşi, TUSKON'un bu hedeflere ulaşma anlamında düzenlediği "Dış Ticaret Köprüleri"nin ihracatçılara önemli iş fırsatları ve ticaret olanakları sunduğunu kaydetti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye Dünya Ticaret Köprüsü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement