Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından, Ekonomi Bakanlığı desteğinde bu yıl üçüncüsü düzenlenecek "Türkiye İnovasyon Haftası", 4-5-6 Aralık tarihlerinde, İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
Arçelik, Sabancı Holding, Türk Ekonomi Bankası (TEB) ve Türk Hava Yolları (THY) stratejik ortaklığındaki Türkiye İnovasyon Haftası etkinliğinde, Hollanda partner ülke olarak yer alacak.
Katılımın online başvuruyla ücretsiz olduğu ve İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek etkinlikte, kendi alanında uzman yerli ve yabancı konuşmacılar ağırlanacak.
Etkinlikte, aralarında MIT Medya Laboratuvarı Kurucusu Nicholas Negroponte, Finlandiya Eski Başbakanı Esko Aho, G20 Genç Girişimciler Birliği Başkanı Jeremy Lıddle, Dijital Medya Uzmanı Robert Tercek ve Türk tasarımcı Ayşe Birsel gibi pek çok ismin yanı sıra astrofizikçiler, robotik uzmanları, dijital eğlence ve medya içerik üreticileri, yazarlar, tasarımcılar, yurt dışında üst düzey görevlere gelmiş başarılı Türkler, pazarlama uzmanları ve akademisyenlerin deneyimlerini paylaşması bekleniyor.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, etkinlik öncesinde düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, İzmir, Ankara ve Gaziantep'te gerçekleştirilen, yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı Anadolu turunun ardından, İstanbul'da yapılacak etkinliğin önemine işaret etti. Son 3 yıldır inovasyon konusunda Türkiye'de bir farkındalık yaratmaya çalıştıklarını ve bunu başardıklarını belirten Büyükekşi, İstanbul'un 2014'ün final etkinliği olacağını kaydetti.
Büyükekşi, etkinlikte teknoloji, iş dünyası, eğitim, dünyayı yöneten Türkler, dijital medya, pazarlama, bilim ve enerji gibi konu başlıklarında sunumların yapılacağı bilgisini vererek, "Türkiye'nin en inovatif firmalarının ödüllendirileceği 'İnovalig' ve 10 bin başvuru arasından 500 başarılı öğrencinin seçileceği İnovalig finalleri de etkinlik kapsamında gerçekleştirilecek. Amaç; bu işin farkındalığını artırmak, fabrikada çalışan işçiden beyaz yakalıya, öğrencilere kadar toplumun tüm kesimlerinin ilgisinin artması... Beklenti ise Türkiye'nin geleceği" diye konuştu.
Büyükekşi, Hollanda'nın partner ülke olma talebinin önemine de değinerek, gelecek yıllarda benzer ortaklıklar kurulabileceğini de sözlerine ekledi.
"İnovasyon ve girişimcilik, Türkiye'nin rekabet gücünün enerjisi olacak"
Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik AŞ Genel Müdürü Levent Çakıroğlu da inovasyon kavramının, Arçelik'in iş planı içerisinde çok önemli bir yeri olduğunu dile getirdi. İnovasyonun, ülkenin ve şirketlerin rekabet gücünü arttıracak en önemli faktörlerden biri olduğunu vurgulayarak, "Koç Holding olarak, Arçelik global vizyonumuzu destekleyen stratejimizde öncelikli 5 başarı faktörü var. Bunlar teknoloji, tasarım, kalite, marka ve inovasyon... Şirketimizde inovasyonu sadece ürün ve teknolojiyle sınırlı görmüyoruz. Tüm iş süreçlerimizde inovasyon arayışımızı sürdürüyor, inovatif yaklaşımları hayata geçiriyoruz" ifadelerini kullandı.
Çakıroğlu, fark yaratacak ürünleri ve rekabetçi üstünlük sağlayacak iş modelini geliştirmek açısından, her alanda inovasyonun son derece kritik olduğunu, inovasyon bilincinin yaygınlaşmasına önemli katkı sağlayan ve yeni fikirlerin gelişimine ilham veren bu etkinliği başından beri desteklediklerini de aktardı.
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici ise yenilikçiliğe ve katma değere dayalı ekonomiyi ülkenin geleceği gören, bu konuda önemli yatırımlar yapan bir banka olarak, üç yıldan bu yana İnovasyon Haftası etkinliğinde TİM'in stratejik ortaklığını yaptıklarını anımsatarak, şunları kaydetti:
"Bugün San Francisco dünya girişim ekosisteminin çekim merkezi konumunda. Biz de Türkiye'de bunu başarabiliriz çünkü ülkemizde bu potansiyeli görüyoruz. TEB olarak kendimizi, ülkemizde girişimcilik ekosisteminin merkezinde konumlandırarak, Türkiye'nin en kapsamlı Girişim Bankacılığı'nı başlattık. Bu kapsamda girişimcilere özel İstanbul'da TEB Girişim Evi'ni açtık. Şimdi bu konsepti TİM ile Anadolu'ya yayıyoruz. İlkini Gaziantep'te açtığımız TİM-TEB Girişim Evleri'ni, 2015'te farklı illerde de açmayı planlıyoruz. Yine TİM, TEB ve ODTÜ Teknokent'le Silikon Vadisinde Girişim Evi açma çalışmalarımız sürüyor. TEB Özel Melek Yatırım Platformu'yla da TEB özel müşterilerimizi girişimcilerle buluştururken, Melek Yatırımcı olmaları yolunda rehberlik ediyoruz."
Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, inovasyon ve girişimciliğin Türkiye'nin rekabet gücünün enerjisi olacağına inandıklarını söyledi. İnovasyonun sadece teknolojik temelli olmadığına dikkati çeken Bayman, "Bugün rekabette geç kaldığımız diye düşündüğümüz şeyleri, 100'üncü yıl hedeflerimiz için çok daha artırarak yapmak zorundayız. Ülkemiz için hepimizin üzerine düşen bir sorumluluk var. Yaptığımız iyi uygulamaları rekabetten bağımsız paylaşarak yeni nesillere sunmak istiyoruz" değerlendirmesini yaptı.
THY Kurumsal İletişim Başkanı Zeki Çukur ise Türkiye'nin ekonomik geleceğinin inovasyondan geçtiğinin altını çizerek, "THY olarak desteğimiz devam edecek" dedi.
Hollanda partner ülke
İnovasyon Haftası için bu yıl Hollanda kendi talebiyle partner ülke oldu. Bu bağlamda akademisyen, bilim insanı ve araştırma kuruluşu üyelerinden oluşan yaklaşık 30 kişilik bir ekip İstanbul'a gelecek. Etkinlik kapsamında kurulacak Hollanda standında inovatif ürünler sergilenecek, aynı zamanda Hollanda-Türkiye İş Forumu gerçekleştirilecek. Forum kapsamında, akıllı şehirler, su teknolojileri ve deltalama, yaşam bilimleri gibi alanlarda atölye çalışmaları yapılacak, çeşitli konularda ortak seminerler düzenlenecek.
Toplantıya katılan Hollanda'nın İstanbul Başkonsolosu Robert Schuddeboom konuşmasında, "Türkiye'nin 2023 planlarının farkındayız ve bunun için ekonomide yüksek yaratıcılık gerektiğini biliyoruz" görüşünü paylaştı. Hollanda'nın dünyada 20 sektörde dünya liderliğine oynadığına ve hemen hemen hepsinde inovasyonun ön plana çıktığına işaret eden Schuddeboom, etkinliklere katılacak yaklaşık 30 kişilik Hollandalı ekibin, kendi alanlarında inovasyonu başarmış uzmanlar olduğunu da sözlerine ekledi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye İnovasyon Haftası' Etkinliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?