Türkiye'nin İlk Tematik "Enerji Teknokenti" Açıldı - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'nin İlk Tematik "Enerji Teknokenti" Açıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Biz çevreye rağmen değil, çevreyle beraber bu projeleri gerçekleştireceğiz." dedi.

08.12.2014 20:08  Güncelleme: 20:49

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerji alanında gerçekleştirilen projelerin özellikle beyin gücünü artıran projeler olduğunu belirterek, "Bu projeler, Türkiye'nin yalnızca idaresiyle sosyal yapısıyla değil, beyniyle zihniyle kalbiyle büyüdüğünün göstergesidir" dedi.

Bakan Yıldız, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent tarafından Maslak Ayazağa Kampüsü'nde oluşturulan Türkiye'nin ilk tematik enerji teknokenti "İTÜ ARI Enerji Temalı Teknokenti"nin resmi açılışına katıldı. Törende konuşan Yıldız, yapılan çalışmanın, teknolojinin, sanayinin lig atlamasıyla ilgili bir husus olduğunu belirtti.

Yıldız, özel-kamu-üniversite iş birliğiyle kurulan bu yapıların, geliştirmek istedikleri teknolojiye çok büyük katkıları olduğunun altını çizerek, "O yüzden bizler Ar-Ge projelerine şu anda yaklaşık 1 milyar lira civarında para ayırabiliyoruz. Hala ortalama bir Avrupa ülkesinin gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzdesine baktığımızda, en fazla yarısı kadar. Mutlaka daha fazlasını yapmamız lazım" diye konuştu.

Yıldız, Türkiye'de ilk enerji santralinin 1902 yılında kurulduğunu ve mütevazi bir rakamda elektrik üretildiğini hatırlatarak, 2002 yılında 31 bin 500 megavat elektrik üretimine gelindiğini anımsattı. Son 12 yıl içinde ise yaklaşık 36 bin megavat kurulu güce ulaşıldığına dikkati çeken Yıldız, şöyle devam etti:

"Bunun pek çok konuyla bir arada olduğunu çok iyi biliyoruz. Buradaki araştırmaların, sağ olsun Fikri Işık Bakanımızın da oluşturduğu zemini çok iyi kullanarak, tarafımızca sonuna kadar destekleneceğini söylemek isterim. Bu projeler özellikle beyin gücümüzü artıran projelerdir. Türkiye'nin yalnızca idaresiyle sosyal yapısıyla siyasetiyle değil, beyniyle zihniyle kalbiyle vicdanıyla sağduyu ve basiretiyle büyüdüğünün göstergesidir. Burada tamamen bilimsellik vardır. Burada bilimsel bir anlatım tarzı vardır.

Ben bu yüzden çok heyecanlıyım. Geleceğimize, insanların dünyada peşin aldıkları, belki de hak etmedikleri refah seviyesini gelecek kuşaklara vadeli olarak sattığı çevre kirliliğidir. Biz çevreye rağmen değil, çevreyle beraber bu projeleri gerçekleştireceğiz. Biz TANAP projesinde çilek tarlasından geçiyor diye güzergah değişikliği yaptık. Her ne kadar algının gerçekle çok farklı bir noktaya getirildiği bir ortamda olsak da biz doğru bildiklerimizi yapacağız."

"15 milyar liralık tasarruf edilebilecek bir kapasitemiz var"

Yıldız, yalnızca şu anda Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) kömürle alakalı 7,5 milyon liralık zeytin ağacı diktiğini ve elde ettiği zeytinleri de zeytinyağını da dağıttığını söyledi. Enerji verimliliği ve tasarrufu üzerine çalışmalar yapıldığını vurgulayan Yıldız, "Tarafımızca tespit edilmiş 15 milyar liralık sayılı, rakamlara dayalı tasarruf edilebilecek bir kapasitemiz var. Keşke tasarruf edilebilecek kısım daha az olsaydı. Bizim, 2023 yılına kadar her yıl bu rakamı tasarruf edebileceğimiz rakamları tüketmemiz lazım. Buna inanıyorum" diye konuştu.

Yıldız, buradaki nükleer araştırma reaktörünün yenilenmesinde katkılarının bulunacağı bilgisini verdi. Türkiye'nin, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla büyümesine devam ettiğinin altını çizen Yıldız, 2 ay önce rüzgardan elde edilen enerjinin, ilk defa Türkiye tüketiminin yüzde 10'unu geçtiğini dile getirdi.

Yıldız, ekonomilerin globalleştiğini, politikaların ulusallaştığını aktararak, şunları kaydetti:

"Ben kamunun aslında eksilen bir kısım kabiliyetlerini, bu tür teknoparklarda ve enerjiyle alakalı ihtisas bölgelerinde çok rahatlıkla telafi edebileceğini görüyorum. Artık enerji politika ve stratejileri kendini kanıtlamış, uluslararası projelerle beraber, güçlendiği kadar doğru yapma kabiliyetine ulaşmış bir ülkede yaşıyoruz. Bizim doğalgazla alakalı yalnızca nükleer santraller hizmete girdiğinde yıllık 7,2 milyar dolar daha az doğalgaz ithal edeceğiz. Bunlar insanı heyecanlandıran, geleceğimize, çocuklarımıza, bulunduğumuz ülkeden daha iyi bir yer bırakmak adına güzel şeyler..."

"Dünyayı kirleten biz değiliz"

Yıldız, dünyada 7,5 milyar ton yıllık kömür tüketildiğini, bunun yarısının ise Çin'in tüketiminden kaynaklandığını söyledi. Her hafta sonu bir kömür santralinin devreye alındığını dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye'nin toplam tüketimi 106 milyon ton. Dünyayı kirleten bizler değiliz, temizleyenler de ancak kirletenler olacaktır. Biz kirletmeyeceğiz. Pek çok teknoloji gelişti, akışkan yataklı kömür santralleriyle birlikte çevreye uygun üretim yapma imkanı çıktı. Bizde, Almanya'nın elektrik üretimindeki kömürün payının yüzde 3-4 civarında olduğu şeklinde bir algı vardır, oysa ki yüzde 43 civarında ve 2022'ye kadar yüzde 51'e çıkarma kararı aldılar.

ABD'nin yine aynı şekilde yüzde 43-44 civarındadır. Önemli olan bunu çevreye uygun yapabilmek. Kömür, doğru kontrol ederseniz bir fırsattır, yanlış kontrol ederseniz bir tehdittir. Biz bunu yapabilecek durumdayız. Ülke çıkarlarının aleyhindeki bazı yapılanmalar ülkemizin geleceğinden alınan önemli bir bölümdür, geleceğe katkı değildir."

Açılış konuşmalarının ardından İTÜ ARI Enerji Temalı Teknokenti'nin açılışı, kurdele kesimiyle gerçekleştirildi.

Toplantının ardından Bakan Yıldız, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ Enerji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Altuğ Şişman ve beraberindekiler, burada bulunan firmaları gezerek, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bu arada Yıldız, bazı proje sahiplerinin birebir görüşme isteğini de kabul etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'nin İlk Tematik 'Enerji Teknokenti' Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement