TÜRMOB Baskanı Sanlı: "Reform niteliğindeki Türk Ticaret Kanunu kuşa döndü" - - Son Dakika
Ekonomi

TÜRMOB Baskanı Sanlı: "Reform niteliğindeki Türk Ticaret Kanunu kuşa döndü" -

TÜRMOB Baskanı Sanlı: "Reform niteliğindeki Türk Ticaret Kanunu kuşa döndü" -

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Nail Sanlı, "Reform niteliğindeki Türk Ticaret Kanunu kuşa döndü.

03.04.2014 15:30

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Nail Sanlı, "Reform niteliğindeki Türk Ticaret Kanunu kuşa döndü. Bu durumun ivedilikle düzeltilmesi gerekiyor" dedi.

Kuşadası Efes Kongre Merkezi'nde düzenlenen, 9. Türkiye Muhasebe Forumu'nun açılışında konuşan Sanlı, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile murakıplık sisteminin kaldırılmasının, denetimde sıkıntılara neden olduğunu savundu.

Yeni uygulamayla denetimle sıkıntılı bir sürecin başladığını öne süren Sanlı, şunları kaydetti:

"10,5 yıl hazırlık süresi geçiren Türk Ticaret Kanunu'na biraz haksızlık ve belki de biraz ihanet etmiş oluyoruz. Çünkü 700 bin firmanın denetimini öngören bir yasadan, 4 bin firmanın denetimini öngören fiili bir duruma gelmişiz. Israrla vurgulayarak söylüyorum, reform niteliğindeki Türk Ticaret Kanunu kuşa döndü. Bu kadar denetim Türkiye'de zaten vardı, fazlası vardı. Türkiye'de denetim bu şekilde gerilemiştir. Türkiye'de 106 bin anonim şirket var ve bu şirketlerin hepsinin bir denetçisi vardı. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile murakıplık sistemi de yok oldu, ortadan kaldırıldı. Bu anlamda, 'Denetim geriledi' diyoruz. Bu durumun ivedilikle düzeltilmesi gerekiyor."

- TÜRMOB'la işbirliği çağrısı

Türk Ticaret Kanunu'ndaki düzenlemeyle oluşturulan Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu'nun, TÜRMOB ile işbirliğine yapmasını istediklerini dile getiren Sanlı, şöyle dedi:

"Asli işi gözetim olan Kamu Gözetim Kurulu, Türkiye'de TÜRMOB üyelerini 3568 sayılı meslek yasasından aldıkları yetkiyle öteden beri yapmakta oldukları bağımsız denetim işini hiç yapamıyorlarmış gibi kabul ederek yeniden düzenlemeye başlamıştır. Bu anlayıştan bir an önce vazgeçilmelidir. Kamu Gözetim Kurulu, gözetim işlerini yerine getirecek bir üst kurul olma niteliğini ivedilikle kazanmalıdır. Görevi arasında bulunan muhasebe standartları ve denetim standartlarını hazırlama görevini bünyesindeki bir daire başkanlığından ziyade, bağımsız çalışacak bir kuruma mutlaka devretmelidir. Mesleki standartları ise meslek örgütü belirlemelidir. Kamu gözetim kurumu sicil, yetkilendirme, staj, sınav, muhasebe standartları ve denetim standartlarını belirleme işlevlerini kamu yararı çerçevesinde TÜRMOB ile işbirliğine giderek bağımsız denetimin gözetimini yapmalıdır."

- "Bu kadar sürüncemede olmamamız gerekiyor"

Sanlı, yeni Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan değişiklikle serbest muhasebeci ve mali müşavirlerin denetim yapma hakkının sınırlandırıldığını, ilave denetim sınavına karşı olduklarını ifade etti.

Bu yıl düzenledikleri foruma, sıkıntı ve sorunları bire bir iletmek amacıyla 4 siyasi partinin yetkililerini de davet ettiklerini sözlerine ekledi.

İki gün sürecek foruma Türkiye'nin birçok ilinden serbest muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavirler katılıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi TÜRMOB Baskanı Sanlı: 'Reform niteliğindeki Türk Ticaret Kanunu kuşa döndü' - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement