Tzob: Düşük Faizli Kredilerin Açılması İçin Uygulama Tebliği Bir An Önce Yayımlanmalı - Son Dakika
Ekonomi

Tzob: Düşük Faizli Kredilerin Açılması İçin Uygulama Tebliği Bir An Önce Yayımlanmalı

Tzob: Düşük Faizli Kredilerin Açılması İçin Uygulama Tebliği Bir An Önce Yayımlanmalı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2014 yılını kapsayan düşük faizli kredi kullanımına yönelik Bakanlar Kurulu Kararı'nın yürürlüğe girdiğini belirterek, "Düşük faizli kredilerin açılması için uygulama tebliği bir an önce yayımlanmalı" dedi.

07.02.2014 10:44

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2014 yılını kapsayan düşük faizli kredi kullanımına yönelik Bakanlar Kurulu Kararı'nın yürürlüğe girdiğini belirterek, "Düşük faizli kredilerin açılması için uygulama tebliği bir an önce yayımlanmalı" dedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar yaptığı açıklamada, bu yıl üreticilerin yanı sıra tarımsal amaçlı kooperatifler ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'yle sözleşmeli üretim yaptıranların da bu karar kapsamında kredi kullanabileceklerini bildirdi.

-"KULLANILACAK İŞLETME VE YATIRIM KREDİLERİNDE UYGULANACAK FAİZ ORANI YÜZDE SIFIR OLACAK"-

Bayraktar, 21 Ocak Salı günkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla, bu yıl da çiftçilerin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden, 2014 yılında bitkisel, hayvansal üretim ve muhtelif konularda işletme ve yatırım kredisi kullanabileceğini ifade etti. Karar kapsamında kullanılacak kredilerde, uygulanacak sübvansiyon oranlarının yüzde 25 ile yüzde 100 arasında değiştiğini vurgulayan Bayraktar şunları kaydetti:

"Ziraat Bankası'nın 1-4 yıl arası sübvansiyonlu tarımsal krediler için uyguladığı cari faiz oranı dikkate alındığında, üreticilerimiz 2014 yılında konusuna göre değişmekle birlikte yüzde sıfır ile cari faizin yüzde 75'i arasında faiz oranıyla kredi kullanabilecektir. Bankanın sübvansiyonlu tarımsal krediler için uygulayacağı cari faiz yüzde 10 olarak devam ederse, üreticilerimizin faizi yüzde sıfır ile yüzde 7.5 arasında değişecek. Bu yıl karara süs bitkisi üretimine işletme ve yatırım döneminde yüzde 50 indirim oranıyla kredi kullandırılması da eklendi. İndirim oranları, damızlık etçi sığır ve damızlık düve yetiştiriciliği, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliği, yurt içi sertifikalı tohum, fide, fidan üretimi ile modern basınçlı sulama sitemleri konularında kullanılacak işletme ve yatırım kredilerinde uygulanacak faiz oranı yüzde sıfır olacak."

-"İŞLETME VE YATIRIM KREDİSİ LİMİTLERİ KONULARINA GÖRE 500 BİN TL İLE 20 MİLYON TL ARASINDA DEĞİŞİYOR"-

Bayraktar, üreticilere kullandırılacak işletme ve yatırım kredisi limitlerinin konularına göre 500 bin TL ile 20 milyon TL arasında değiştiğini de belirtti. Bu yıl kredi üst limiti artmamakla birlikte konular içinde limit artırımı yapıldığının altını çizen Bayraktar, "Bakanlar Kurulu kararında geçen yıl su ürünleri avcılığı konularında en yüksek 1 milyon 500 bin lira olan kredi üst limiti 2 milyon liraya, çok yıllık yem bitkisi üretimi konusunda 1 milyon 500 bin olan kredi üst limiti 2 milyon 500 bin liraya çıkarıldı" dedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatiflerine kanuni takipte borcu bulunan üreticilerin geçmiş yıllarda bu karar kapsamında düşük faizli kredi kullanamadıklarını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu yıl karara kanuni takipte borçları bulunmakla beraber Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında kredi borcunu erteleten veya yeniden yapılandıran üreticiler, bu karar kapsamında düşük faizli krediden yararlanabilecekler. Geçmiş yıllarda yaşadığı afetten dolayı yeterli geliri elde edemediği için borcunu erteleten üreticilerimiz, üretime devam etmekte ve zaman zaman yeni krediye ihtiyaç duymaktaydı."

-"ÇİFTÇİMİZ KREDİ TALEPLERİ OCAK, ŞUBAT AYLARINDA BAŞLIYOR"-

Düşük faizli kredi kullanmak amacıyla başvuruda bulunan üreticilerin "karar çıkmadı" gerekçesiyle geçmiş yıllarda geri çevrildiği bilgisini veren Bayraktar, şöyle devam etti:

"Düşük faizli kredi uygulamasının başlaması için konuyla ilgili Uygulama Tebliğinin de yayınlanması bekleniyor. Karar yayınlanmasına rağmen uygulama tebliği bekleneceği için çiftçilerimiz tebliğ çıkana kadar düşük faizli kredi kullanamayacaktır. Çiftçilerimiz genel olarak kış aylarında nakit ihtiyacı konusunda krediye ihtiyaç duyarken, serada üretim ile narenciye, nar gibi ürünleri yetiştiren üreticilerimiz girdi alımı ve hasat için, hayvan yetiştiricileri ise çoğunlukla nakit ihtiyacı, yem ve hayvan alımı için ihtiyaç duymakta; bu amaçla ocak, şubat aylarında kredi talebinde bulunmaktadır."

Diğer bankaların yüksek oranlarda faiz uyguladığını belirten Bayraktar, "Çiftçilerin bu aylardaki kredi ihtiyacı dikkate alındığında devlet desteğinin önemi daha net ortaya çıkmaktadır. Üreticilerin düşük faizli krediye ulaşabilmesi için Uygulama Tebliği bir an önce yayımlanmalı, kredilerin açılması sağlanmalıdır" açıklamasında bulundu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Tzob: Düşük Faizli Kredilerin Açılması İçin Uygulama Tebliği Bir An Önce Yayımlanmalı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement