Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması

"Türkiye, 2012 yılında 1 milyon tonu aşkın koyun sütü üretimiyle Çin'in ardından 2. sırada yer aldı"

20.02.2014 11:00

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye'nin 2012 yılında 1 milyon tonu aşkın koyun sütü üretimiyle Çin'in ardından 2. sırada yer aldığını belirtti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, Türkiye'deki koyun sayısının 2012'de 25 milyon 31 bin 565, koyun sütü üretiminin ise 1 milyon 10 bin ton olarak hesaplandığını kaydetti.

Türkiye'nin, dünya genelinde koyun eti üretiminin yüzde 2,75'ini, koyun sütü üretiminin yüzde 9,98'ini karşıladığını ifade eden Bayraktar, "Koyun sayısında 2012 yılında, 25 milyon koyunla 12. sırada olan Türkiye, 1 milyon tonu aşkın koyun sütü üretimiyle Çin'in ardından ikinci, 248 bin 840 ton koyun eti üretimiyle 8'inci oldu. Türkiye, 2012 yılında, koyun sayısını yüzde 8,41, koyun eti üretimini yüzde 8,36, koyun sütü üretimini ise yüzde 13,13 artırdı. Türkiye, koyun sütünde 100 bin tonun üzerinde üretim yapan 17 ülke içinde üretimini en fazla artıran ülke oldu" bilgisini verdi.

Bayraktar, 2012 yılı verilerine göre, 187 milyon baş koyun ile Çin'in 1. olduğunu belirterek, bu ülkeyi 75 milyonla Hindistan, 74,7 milyonla Avustralya'nın izlediğini, Türkiye'nin ise 25 milyon 31 bin baş koyunla 12. sırada yer aldığını ifade etti.

Koyun sütünden yapılan peynirlerin büyük ilgi gördüğünü, katma değeri yüksek bu ürünlerin her geçen gün tüketiciler tarafından daha fazla talep edildiğini belirten Bayraktar, "Mevcut koyun yetiştiriciliği potansiyelimiz düşünüldüğünde, koyunculuktan elde edilen ürünlerin ve dış pazarlarda ihracat potansiyelinin artırılması da mümkün görülmektedir. Yapılan çalışmalar AB içinde rekabet gücü en yüksek hayvancılık üretiminin küçükbaş hayvancılık olduğunu göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Rekabet gücünün artırılması ve beklenen üretim artışlarının sağlanabilmesi için bazı tedbirlerin alınması gerektiğini bildiren Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Mevcut iç ve dış talep dikkate alınarak üretim planlaması yapılmalı, üretici maliyetlerinin düşürülmesi, üretici gelirlerinin üretimin sürdürülebilecek seviyelerde tutulması için tedbirler alınmalı, gerekli destekler sağlanmalı. Meralar ıslah edilerek üreticilerin hizmetine sunulmalı, hayvan hastalıklarıyla etkin mücadele edilmeli, üreticilere verilen desteklere artırılarak devam edilmeli, kaçak canlı hayvan ve et girişleri önlenmeli, canlı hayvan ve et ithalatına izin verilmemeli, kesimhaneler başta olmak üzere altyapı sorunları halledilmeli, bu konuda desteklemeler yapılmalıdır." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement