Uludağ Ekonomi Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

Uludağ Ekonomi Zirvesi

Uludağ Ekonomi Zirvesi

Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, "Bankacılık sektörü ile sanayi sektörü el ele yürüyor.

26.03.2016 12:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, "Bankacılık sektörü ile sanayi sektörü el ele yürüyor. Sanayi sektörü çökerse bankacılık sektörü çöker, bankacılık sektörü çökerse sanayi sektörü çöker çünkü kredi almadan sanayiyi büyütmek mümkün değil." dedi.

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin "Bankacılık ve Reel Sektör" oturumunda konuşan Konukoğlu, Türkiye'de 2000'li yılların başından itibaren bankacılık sektöründe yaşanan değişimleri anlattı.

Bankacıların 2000'li yıllarda devrim yaptığı belirten Konukoğlu, şunları söyledi:

"Bankacılar eskisi gibi yağmur yağacağı zaman şemsiyeye sarılmıyor. Bilhassa büyük ve orta ölçekli bankalar mümkün olduğu kadar toleranslı gidiyor. Üzerine gitse demiri alacak ve hurdaya satacak. Başka bir işe yaramaz. Onu çalıştırarak yani tavuğu kesmeden yumurtasını alarak daha iyi yapmaya başladılar. Bilhassa İş Bankası, Ziraat Bankası, Vakıfbank ve devlet bankaları bu konuda daha rahat davrandı. Ne oldu, kim kazandı? Türkiye kazandı ve o krizden çıktık. Eskiden İş Bankası olsun, Ziraat Bankası olsun, Vakıfbank olsun, bunlarla özel sektörün çalışması çok zordu ama son yıllarda özel sektörü geçtiler. Bunu da kabul etmek lazım. Sayın genel müdürlerin değişmesi ve bilhassa tabandan işi bilmeleriyle çok değişti. Özel sektörün eskiden devlet bankalarında kredisi yüzde 5 ise geri kalanını devletin finansmanıyla yapıyorlardı. Şimdi hem devleti hem de özel sektörü destekliyorlar."

Konukoğlu, "Bankacılık sektörü ile sanayi sektörü el ele yürüyor. Sanayi sektörü çökerse bankacılık sektörü çöker, bankacılık sektörü çökerse sanayi sektörü çöker çünkü kredi almadan sanayiyi büyütmek mümkün değil. Sizin de bize para satmadan büyümeniz mümkün değil. Onun için ele ele verip büyüyeceğiz." diye konuştu.

Muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefi

Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek de hikayelerinin küçük bir havlu mağazası açarak başladığını anımsatarak, ticarette itibarın önemine değindi.

Özdilek, "İtibar, sermayeden daha önemli. İtibarınız varsa sermayeden daha fazla mal alıp satabiliyorsunuz. Hatta işiniz bozulsa, iyi niyetliyseniz, mal aldığınız firmalar size fazlasıyla mal verebiliyor. Bankalar ise bilançoya bakar. Bilançoda kar varsa parayı verir." ifadelerini kullandı.

Hedeflerinin Almanya ve Japonya'daki gibi ihracat fazlası vermek olduğunu vurgulan Özdilek, Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedeflerine ilişkin, "İnşallah bunu da gerçekleştiririz. Ondan sonraki para, girişimcinin üzerindeki emanet paradır. Onu doğru sevk ve idare etmekle yükümlüyüz. Onu yapmaya çalışıyoruz. Zaman zaman hatalarımız oluyor ama hedef, gayri safi milli hasılasının artması ve bir an önce muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Uludağ Ekonomi Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement