Umut Verdi - Son Dakika
Ekonomi

Umut Verdi

Umut Verdi

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu Doların Değer Kaybetmesi, Reel Sektörü Öldürmüş, İnsanlar İşsiz Kalmıştı. Şimdi Reel Sektör Yeniden Canlanacak İnsanlar İş Sahibi Olacaktır" Dedi.

28.10.2008 13:31

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu doların değer kaybetmesi, reel sektörü öldürmüş, insanlar işsiz kalmıştı. şimdi reel sektör yeniden canlanacak insanlar iş sahibi olacaktır” dedi.

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Türkiye'nin “tıpkı bir çocuk gibi” küresel krizden düşe kalka çıkacağını ifade ederek, “Türkiye krizden Avrupa ülkeleri kadar kötü etkilenmez” dedi.

Gaziantep'te basın mensupları ile yemekte bir araya gelen SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, dünyayı etkisi altına alan ve Türkiye'de de doların aşırı şekilde yükselmesiyle sonuçlanan ekonomik krizin kendileri açısından ümit verici olduğunu belirterek, “Doların, 1,70-1,75'e doğru yükselmesi Türkiye'deki ihracatçıyı sevindirdi” diye konuştu.

Doların değer kazanmasının Türkiye'deki reel sektöre fayda sağlayacağını ifade eden Konukoğlu, şöyle devam etti:

“Bu reel sektörün biraz daha kapasitesini arttırmasına yarar. Doların değer kaybettiği dönemlerde, emek yoğun çalışan sektörler, Hindistan, Pakistan, Çin gibi uzak doğu ülkelerinin fiyatları ile mal üretemediği için, mal satamıyorlardı. Çok ucuz mallar geldiği için Türkiye'ye, çok ithalat olduğu için, reel sektör yavaş yavaş kapanmaya başlamıştı. Şimdi yeniden reel sektör canlanacaktır.'

“İŞSİZLERE İŞ BULUNMALI”

Bazı kesimleri, (Efendim Türkiye'de dolar bu kadar yükseldiği zaman biz ne yapacağız?) endişesine kapıldığını vurgulayan Konukoğlu, Türkiye'nin en büyük sorunun istihdamın arttırılması olduğunu belirterek, şöyle dedi:

“Şimdi dolar 1 YTL sizin işiniz yok. Mağazalar da bir mintan 1 YTL, siz o mintanı alabilir misiniz? Alamazsınız. Dolar 1,700 YTL, mintan da 1,700 YTL ama sizin işiniz var. Mintan alabilir misiniz? Tabii ki alabilirsiniz. İki taksit yaparsın, üç taksit yaparsın alırsın. Çünkü işin var. Öbüründe işin yok. Bakın sadece dolar yüksek diye bu ülkenin ekonomisini bağlamayalım. İnsanların işsizliğine bakalım. Türkiye'de işsizliği bizim önlememiz lazım. Eğer biz işsizliği önlersek, dolar bu seviyelerde kalsa bile hiç bir zaman reel sektörde işsiz kalan kolay kolay olmaz. İlk zamanlarda kredilerden dolayı zarar gören insanlar olacak. Ama, zaten Türkiye'nin bunu 4'üncü 5'inci yaşaması, yani bu bir

ABD'deki, bir Avrupa'daki büyük firmalar gibi değil. Bir de şunu düşünün, bir büyük insan yıkıldığı zaman kalkamaz. Ama bir çocuk çok çabuk kalkar. Türkiye'yi bir çocuk gibi görün yatar yatar kalkar.”

İthalata dayalı sanayi ile uğraşanlara da çağrıda bulunan Konukoğlu, dolar kurunun düşük olmasının makine üreticilerine de zarar verdiğini ifade ederek, “Siz makine ithal ediyorsunuz ucuz. O zaman Türkiye'deki makine sanayini ne yapıyorsunuz? Türkiye'deki sanayici o makineyi o maliyete mal edemiyor. O zaman burayı öldürüyorsunuz. Eğer dolar bu seviyelerde kalır da o makineleri ucuz getiremezseniz, Türkiye'de de o makinenin imalatı eninde sonunda yapılır. Bakın önceden Türkiye'de ne makineler yapılıyordu. Şimdi yapılıyor mu hayır. Çünkü ucuza ithalat var da onun için. Dolar yüksek olduğu zaman Türkiye'deki makine imalatçıları da tahmin ediyorum daha iyi seviyeye gelir” diye konuştu.

“TÜRKİYE'NİN ŞANSI ARTTI”

Konukoğlu, krizin Türkiye'yi hiç etkilememesinin mümkün olmadığını, ABD'deki ya da Avrupa ülkelerindeki kadar burada vatandaşların etkilenmeyeceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Zaten Türkiye'deki vatandaşın geçimi belli. Lüks bir geçimi yok ki. Alışmış zaten Türkiye'deki normal geçime. İhracatçıda ihracat yapamadığı için fabrikalarını kapatmaya başladı. Bilhassa konfeksiyon ve tekstil ürünleri.... Avrupa'daki mağazalar şimdi Türkiye'den ürün ithal etmeye başlayacak. Buradan yüklüyorsunuz 1 gün sonra onlarda. Hindistan'dan, Pakistan'dan almaya kalkarsanız minimum 15 - 20 gün sürüyor. Türkiye'nin şansı bence arttı.”

SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu, YTL'den TL'ye geçiş sırasında da bir sorun yaşanmayacağını söyledi. Konukoğlu, “TL'den YTL'ye geçtik bir şey değişmedi. İnsanlar alıştı. Zaman zaman dil sürçmesinden dolayı yanlış konuşuluyor ama bu da zamanla alışılacak” dedi.

Yaklaşan yerel seçimlerin ekonomik programa zarar vermeyeceğine inandığını belirten Konukoğlu, “Bizim Maliye Bakanı Kemal bey, kolay kolay kimseye zırnık vermez arkadaş. Ben Türkiye'de bir seçim ekonomisi uygulanacağına inanmıyorum. Daha önce de bunu yaptılar. Bir seçim ekonomisi yapmadılar. Mümkün olduğu kadar hazine çok sıktı. Ben seçim de çok büyük harcamalar yapacaklarını tahmin etmiyorum” diye konuştu.

“ŞEHİT HABERLERİ DIŞ ÜLKELERİ SEVİNDİRİR”

Gaziantep'te dahil olmak üzere Türkiye'de çeşitli illerde terör örgütü sempatizanları tarafından yapılan eylemlere de değinen Konukoğlu, şunları kaydetti:

“Yıllarca böyle şu etkinlik, bu etkinlik, şu mezhep, bu mezhep diye Gaziantep te hiç böyle şeyler olmadı. Türkiye'de de inşallah Gaziantep'te de böyle şeyler olmaz. Bu gibi şeyler, insanları üzmekten başka bir şey değil. Herkes burada kardeş kardeş geçiniyor. Bir gün orada bir gün burada bir şehit düşüyor. Bu kadar şehidimizin olması sadece dış devletleri sevindirir. Bizleri birbirimize düşürmek istiyorlar. Biz hep kardeşiz, hep kardeş olarak kalacağız. Türk bayrağı altında, Türk sınırlarının her karışı, Türk Milleti'nin ve Türkiye Cumhuriyeti'nindir.”

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Umut Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement