Peki üretim de kullanılacak hangi sensörlerle verimlilik yakalanıyor? Bu sorunun cevabını araştırdık ve üretim yapan şirketler için 5 farklı yanıt bulduk. İşte o yanıtlar:
1) Veriye sahibi yapıyor
Üretim atılan her adım aslında bir veri anlamına geliyor. Bu verilerin verimlilik için anlaşılabilir olması için sensörler şart. Bankalardan hastanelere kadar birçok farklı iş alanında kullanılan sensörleri üretimde kullanmamak için hiçbir sebep yok. Geliştirilen akıllı sensörler sayesinde üretimde kullandığınız her cihazı ve sistemi birbirine bağlayarak, aralarında iletişim kurmasını sağlayabilirsiniz. Bu iletişimden alınacak cevaplarla elde edilecek veriler çok önemli. Bu verileri analiz ederek, üretim performansınızı değerlendirebilirsiniz. Kendi şirketinize aynada bakma imkanı verecek sensörlerle operasyonlarınızı güçlendirebilirsiniz.
2) Üretim bandı kontrolü
Bir ürünün tüketiciye kadar ulaştığı zincirin başından üretim geliyor. Üretimde cihaz ve makinelerden dolayı aksama yaşanması şirketinize olan maliyeti çok ağır olabilir. Üretim hattında yaşanacak beklenmedik sorunların önüne geçebilmek için ise sensörler devreye giriyor. Hayati derece öneme sahip olan makine ve cihazlara yerleştirilecek sensörler, size ne zaman bakım zamanı geldiğini söyleyecek. İş akışı performansını da takip edebilmeniz için yardımcı olacak sensörler, bu sayede üretim hattının durmasına neden olacak herhangi bir aksaklıktan önce müdahale edebilme şansı veriyor. Zamanında değiştirilen veya bakımı yapılan parçalar, pahalı masraflardan kaçılmasına yardımcı oluyor.
3) Atılan adımlar takip ediliyor
Üretim hattında neler oluyor, geçen yıla göre farklar neler ve bunun gibi geriye dönük soruların cevapları için sensörler şart. Özellikle şirketinizi büyüme çağında ise. Sensörlerle elde edilecek verileri doğru bir şekilde saklayarak, üretim hattında atılan adımları geriye dönük saklayabilirsiniz. Bu da üretim hattındaki performansınızı karşılaştırma fırsatı verir. Örneğin denediğiniz yeni bir makine üretiminizi yavaşlatıyorsa, daha önceki verilerle bunu kıyaslayarak, farklı bir çözüm bulabilirsiniz. Başka bir deyişle, sensörler üretim hatlarının aynı zamanda hafızası oluyor.
4) Anında haber veriyorlar Sensörlerin en büyük faydalarının başında sürekli üretim süreciyle sürekli iletişim halinde olmak geliyor. İnternete bağlı olarak fabrikadan uzakta olsanız bile üretim hattından anlık olarak haber alabileceksiniz. İnternete bağlı olduğunuz her cihaz buna dahil. Akıllı telefon, tablet veya bilgisayar gibi cihazlarla üretim zincirini kontrol edebilirsiniz. Herhangi bir aksaklıkta gelecek bildirimlere fabrikayı denetim altında tutabilir, bu sayede de verimlilik konusunda gerekli adımları atabilirsiniz.
5) Pazardaki gelişmelere göre hareket etmek ve üretimde anlık kararlar almak verimlilik için hayati önem taşıyor. Bunun en önemli kriteri ise pazardaki gelişmeleri değerlendirmek. Müşterilerin ihtiyacına göre hareket etmek ve fazla üretimi durdurmak için sensörlerden gelecek verilerinin doğru takibini sağlayarak pazar ile üretim hattının iletişim halinde olması gerekiyor. Böylelikle fabrikanın refleksleri artarak, verimlilik üst düzeye çıkacak. Örneğin; bir otomobil fabrikasında yer alan sensörlerle, satılan araçların daha çok hangi renk olduğunu anlayarak, bu ihtiyaca göre otomobil üretimi gerçekleştirebilir. Bu da müşteri kaybını önleyeceği gibi fabrikaların da verimliliğini artırıyor. Farklı sektör ve alanlarda bu örnekleri artırabilmek mümkün.
Son Dakika › Ekonomi › Verimlilikte Sensörlerin Görevleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?