Yalıtımda Vergi Muafiyeti, Milyarlarca Liralık İsrafı Önler" - Son Dakika
Ekonomi

Yalıtımda Vergi Muafiyeti, Milyarlarca Liralık İsrafı Önler"

Yalıtımda Vergi Muafiyeti, Milyarlarca Liralık İsrafı Önler"

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz: "Son 10 yılda yaklaşık 26 milyar lira, yalıtım yetersizliği nedeniyle havaya uçtu" "Çatı ve binada yapılacak tadilat ve yalıtım uygulamaları ile enerji harcamalarında yüzde 50'den fazla tasarruf sağlanabilir"

12.11.2014 13:05

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, Türkiye'de son 10 yılda yaklaşık 26 milyar liranın, yalıtım yetersizliği nedeniyle israf edildiğini belirtti.

Yavuz, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı "Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları"nda yer alan ısı yalıtımı için gerekli ruhsat işlemlerine vergi ve harç muafiyeti' düzenlemesinin enerji verimliliği için çok önemli bir adım olacağını belirtti.

Türkiye'de yaklaşık 7 milyon yalıtımsız ve standartlardan uzak çatı olduğunu bildiren Yavuz,  bu çatıların ekonomiye verdiği zararın 2013 yılında 4 milyar liraya ulaştığını aktardı.

Yavuz, "Son 10 yılda yaklaşık 26 milyar lira, yalıtım yetersizliği nedeniyle havaya uçtu.  Enerjinin verimsiz olarak kullanılması ile vatandaşlarımız her yıl bütçelerinden önemli bir bölümü boşa harcıyor, Türk ekonomisi kaynaklarını israf ediyor. Bu yüzden enerji verimliliğini teşvik edecek düzenlemeleri, sektör olarak destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de konutlara ait enerji tüketiminin aynı iklim koşulları ve kullanım alanına sahip ülkelere oranla 2-3 kat fazla olabildiğine dikkati çeken Yavuz, yalıtımı olmayan binaların kat adedine bağlı olarak en az ortalama yüzde 20 ile 30 aralığında enerji israfına neden olduğunu kaydetti.

Yavuz,  çatılar ve binalarda yapılacak tadilat ve yalıtım uygulamaları ile enerji harcamalarında yüzde 50'den fazla tasarruf sağlanabileceğinin altını çizdi.

"Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı"nın çatı sektöründe hareketlilik yaratacağını belirten Yavuz, "Yapı Denetimi Kanunu" ile 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni yapılacak tüm binalara ısı yalıtımı zorunluluğu gelmesiyle dış cephe ısı yalıtımı konusunda vatandaşlarda ciddi bir bilinç artışı yaşandığını ifade etti.

Yavuz,  yalıtıma artık bir lüks ya da ek masraf olarak değil, bir zorunluluk, fayda ve tasarruf olarak bakıldığını aktardı.

Ancak eksik kalan kısmın yine çatılar olduğunu aktaran Yavuz,  "Çünkü yasalarda ortak mekan olarak nitelendirilen çatıların sahibi olmadığı ve kat maliklerinin de ilgilenmediği bu çatılarda yalıtım yapmak akla gelmiyor veya masraf edilmek istenmiyor. Bu durumda cephede yapılan yalıtım eksik kalıyordu"  ifadelerini kullandı.

2 Mayıs 2017 tarihine kadar 'Enerji Kimlik Belgesi' almak zorunlu"

Enerji Verimliliği Kanunu gereğince tüm binaların 2 Mayıs 2017 tarihine kadar "Enerji Kimlik Belgesi" almasının zorunlu olduğunu hatırlatan Yavuz, Türkiye'deki mevcut binaların 2017 yılına kadar "Enerji Kimlik Belgesi" almasının teşviki için yönetmelikte bina alım satım ve kiralama aşamasında mal sahibi tarafından yeni kullanıcısına verilmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Yavuz, yürürlükteki mevzuatın etkin şekilde uygulanabilmesi için ilgili mercilerin personeli, yerel yönetimler, yapı denetim şirketleri ve enerji verimliliği danışmanlığı şirketlerinin eğitilmesi ve denetlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Enerji verimliliğinin küresel bir sorumluluk olduğunu anlatan Yavuz, Avrupa Birliği'nin (AB) 20-20-20 planı ile 2020 yılına kadar enerji tüketimini yüzde 20 azaltmayı, yenilenebilir enerji kullanımında yüzde 20 artışı ve zararlı sera gazı salımını en az yüzde 20 azaltmayı hedeflediğini hatırlattı.

Türkiye'nin de binalardaki enerji tüketimini kısa dönemde metrekare başına yılda 80 kilovatsaat seviyesinin altına düşürmesi gerektiğini vurgulayan Yavuz, bu değerlere ulaşabilmenin ancak çatı ve çatı sistemlerine önem verilmesi ile mümkün olduğunu kaydetti.

Yavuz, çatı sektöründe KDV indirimi uygulanmasını da beklediklerini belirterek, "KDV indirimi sektörümüzde yer alan firmalara uygulanmıyor. İndirim, sektörün iş hacmini artıracaktır, bu aynı zamanda tüketicilerin yalıtım uygulamalarını tercih etmesi için önemli bir etken olacaktır" ifadelerini kullandı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yalıtımda Vergi Muafiyeti, Milyarlarca Liralık İsrafı Önler' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement