Yerli Kaynağa Dayanırız Ranttan, 'Üreten Milli Ekonomi'ye Geçeriz - Son Dakika
Ekonomi

Yerli Kaynağa Dayanırız Ranttan, 'Üreten Milli Ekonomi'ye Geçeriz

Yerli Kaynağa Dayanırız Ranttan, \'Üreten Milli Ekonomi\'ye Geçeriz

MHP 'Milli Ekonomi Politikası' Uygulayacak ve IMF, Yabancı Sermaye, Özelleştirme, AB Süreci Gibi Temel Konuları Gözden Geçirecek. Partinin Ekonomi Kurmaylarından Eski İstanbul Defterdarı Kadir Boy, Emeklilere Enflasyon Oranına Göre Değil, Harcama Kalemlerine Bakarak Zam Yapacaklarını, Kamu İşçisi ve Memuruna da Özelleştirme Gelirlerinden Kaynak Aktaracaklarını Söylüyor.

19.07.2007 01:38

MHP ’milli ekonomi politikası’ uygulayacak ve IMF, yabancı sermaye, özelleştirme, AB süreci gibi temel konuları gözden geçirecek. Partinin ekonomi kurmaylarından eski İstanbul Defterdarı Kadir Boy, emeklilere enflasyon oranına göre değil, harcama kalemlerine bakarak zam yapacaklarını, kamu işçisi ve memuruna da özelleştirme gelirlerinden kaynak aktaracaklarını söylüyor.

TÜRKİYE’nin her konuda ’milliyetçi bakışla’ yönetilmesini savunan MHP’nin ekonomi politikası da doğal olarak ’milli’ olacak. MHP’nin ekonomi kurmaylarından ve eski İstanbul Defterdarı Kadir Boy, şu anda uygulanan ekonomi programının ithalatı patlattığını dış ticaret dengesini olağanüstü bozduğunu söylüyor. Boy, "Cari açık tarihi rekor kırdı ve büyük tehlike arz ediyor. Sıcak para ekonomisi de maalesef Türk ekonomisini ablukaya almış durumda" diyor. Kadir Boy mali disiplin ve IMF’ye verilen taahhüt gereği yüksek faiz dışı fazla hedefinin de yanlış olduğunu savunuyor ve kendi partisinin ekonomi politikalarını şöyle anlatıyor: "MHP, rant ekonomisinden üreten milli ekonomi modeline geçecek ve bir Ekonomi Bakanlığı kuracak. Ekonomide kendi kaynaklarımıza dayalı bir anlayış benimsenecek. Faiz dışı fazla hedefini yüzde 2.3’e indireceğiz. Üreten ekonomiye geçişte ana hedefimiz sanayicimiz, iş adamlarımız, KOBİ’lerimiz, esnafımız ve sanatkárımız için yeni teşvik politikaları uygulayacağız. Bunun için tüm kaynakları seferber edeceğiz."

EMEKLİ, İŞÇİ VE MEMUR: MHP’li Kadir Boy, partisinin geniş halk kitlelerini ilgilendiren ekonomi uygulamalarını da şöyle özetliyor: "Emeklilerimizin zam oranını tespit ederken genel enflasyon oranlarını baz almayacağız. Bunun yerine emeklilerimizin harcama kalemlerine göre özel bir enflasyon endeksi oluşturacağız ve onların zammını bu endekse göre vereceğiz. Memur, işçi ve emeklilerimiz için sosyal adalet çerçevesinde bugünkünden çok daha fazla ek kaynak yaratacağız. Örnek verecek olusak; özelleştirme kapsamında satılan KİT’lerin satış gelirlerinden bir kısmını mutlaka halkımızın bu kesiminin refahına katkı için kaynak olarak kullanılacağız. Ayrıca, kamu çalışanları arasında ücret adaletini sağlayacağız. Eşit işe eşit ücret formülü uygulayacağız. Asgari ücret vergi dışı bırakılacak, esnaf ve sanatkárın emekli aylığından kesilen Sosyal Güvenlik Destekleme Primi kalkacak."

ÖZELLEŞTİRMEYE EVET AMA: MHP’nin ekonomi kurmaylarından Eski İstanbul Defterdarı Kadir Boy, özelleştirme konusunda da şöyle konuşuyor: "Öncelikle belirtmeliyim ki MHP özelleştirmeye karşı değil. Ancak, KİT’leri satmak kadar doğru işletmek de önemlidir. KİT’lerde düzgün yöneticiler olsaydı, piyasalara duyarlı olsalardı özelleştirmeyi kim gündeme getirebilirdi. Siyasetin elde edeceği tek yasal rant kamu varlıklarını iyi yönetmek, iyi yöneticiler getirmek olmalıdır."

NASIL BİR YABANCI SERMAYE: Kadir Boy, MHP olarak yabancı sermayeye karşı olmadıklarını söylüyor ve şöyle devam ediyor: "Ama nasıl bir yabancı sermayeye karşı değiliz anlatayım; ülkemize gelecek yabancı sermaye, mevcutları satın almaya değil yeni yatırımlar yapmaya gelmeli. İstihtam dostu olmalı. Katma değer yaratıcı ve ihracata dayalı bir yapıda gelmeli. Biz yabancı sermayenin milli güvenlik ve ekonomik istikrarı olumsuz etkileyecek ve rekabeti engelleyecek şekilde bulunduğu sektörde hakim konuma gelmesine meydan vermeyiz. Yabancılara mülk satışı esasları da mutlaka gözden geçirilecek."

Türkiye ’ne pahasına olursa olsun’, AB’ye mahkûm değil

MHP’li Kadir Boy, şu anda Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinin baskı, dayatma ve şantaj üçgeninde, ön şart ve ipoteklere bağlı bir vesayet ilişkisi olduğunu ve açmaza saplandığını söylüyor. Boy şöyle konuşuyor: "Bu asla kabul edilemez. Türkiye-AB ilişkilerinin niteliği, zemini ve çerçevesi açık ve dürüst bir şekilde ele alınacak. Türkiye; kendi sorunlarına çözümü kendisi bulacak kudrette bir ülke. MHP, AB ile ilişki konusunda ’stratejik düşünme süresi’ ifadesini kullanmıştır ve bu sürede AB önce ciddi ve samimi bir değerlendirme yaparak Türkiye’nin milli birliği ve bütünlüğü, terör ve bölücülük, Kıbrıs, Yunanistan, Ermenistan konularındaki taleplerini gözden geçirerek açıklığa kavuşturmalı. Ne pahasına olursa olsun Türkiye AB’nin ’adaletsiz ve dışlayan’ yörüngesinde sürüklenmeye mahkûm ve muhtaç değildir."

IMF çıpasına ihtiyaç olmayacak

KADİR Boy, Uluslararası Para Fınu’nun (IMF) gerçekten ekonomik hedeflere mi yoksa, siyasi hedeflere mi odaklandığını sorgulamak gerektiğini söylüyor ve "Uluslararası piyasaların güvenini sağlayabilecek, bir ekonomik programı şeffaf bir biçimde topluma sunduğumuzda, zannederim IMF gibi bir çıpaya ihtiyaç olmayacak. Böyle bir ekonomik modele dış piyasaların güven duyacağına, uluslar arası derecelendirme kuruluşlarının yüksek puan vereceğine inanıyoruz" diyor.

Vergide reform yaparız, mükellefi sıkmayız

MHP’nin ekonomi kurmaylarından Eski İstanbul Defterdarı Kadir Boy, iktidara geldiklerinde vergide reform yapacaklarını söylüyor ve şöyle konuşuyor: "Sık değişmeyen, basit ve anlaşılır bir sistem değişikliğiyle tüm vergi kanunları yeni baştan yazılacak. Vergi oranlarında indirimler yaparak ekonomide canlılık sağlamayı hedefliyoruz. KDV ile muhtasar beyannameler tek bir beyannameyle verilecek. Yüksek katma değer ve istihdam sağlayan projelere yüksek oranlı ’yatırım indirimi’ uygulanacak."

Çiftçi ÖTV’lerden kurtulacak tarım kentleri kurulacak

KADİR Boy, MHP iktidarında çitçinin de rahatlayacağını söylüyor. Boy tarım ve çiftçi için yapılacakları şöyle özetliyor: "Tüm borçları yeniden yapılandırılacak alacakları gecikmeden ödenecek. Mazot, gübre, ilaç, tohum gibi temel tarımsal girdilerin ÖTV ve KDV’si küçük çiftçiler için kaldırılacak, büyük çiftçiler için yüzde 50 oranında düşürülecek. ’Tarım Kentleri’ kurulacak. Konya Ovası sulama projesi tamamlanacak. Şanlıurfa’da tohum üretim ve genetik araştırmalar merkezi kurulacak. Ziraat Bankası kesinlikle özelleştirilmeyecek."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Yerli Kaynağa Dayanırız Ranttan, 'Üreten Milli Ekonomi'ye Geçeriz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement