Yıldız: Türkiye Ortadoğu'da Daha Güçlü - Son Dakika
Ekonomi

Yıldız: Türkiye Ortadoğu'da Daha Güçlü

Yıldız: Türkiye Ortadoğu\'da Daha Güçlü

İSGİD Yönetim Kurulu Üyesi Bora Can Yıldız, Türkiye'nin Ortadoğu'da, batı dünyasından daha güçlü olduğunu söyledi.

07.02.2013 11:51  Güncelleme: 08:09

İstanbul Genç Girişimciler Derneği (İSGİD) Yönetim Kurulu Üyesi Bora Can Yıldız, batı dünyasının Ortadoğu'ya maddi ve ekonomik kaygılarla yöneldiğini, buna karşın Türkiye'nin bölgede tarihi ve kültürel bağları ile güçlü ve geçmişten gelen bir yeri olduğunu belirtti.

İSGİD'ten yapılan açıklamaya göre, Dünya Ekonomi Forumunun MENA (Middle East North Africa - Ortadoğu Kuzey Afrika) ayağında Türkiye konusunda konuşan Bora Can Yıldız, Türkiye'nin ekonomik ve tarihi rolüne değindi.

Yıldız, Batı dünyasının Ortadoğu'ya maddi ve ekonomik kaygılarla yöneldiğini, buna karşın Türkiye'nin bölgede tarihi ve kültürel bağları ile güçlü ve geçmişten gelen bir yeri olduğunu vurguladı. Dünyada en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi olan genç Türkiye'nin Ortadoğu'da lider rolü olduğunu dile getiren Yıldız, Türk şirketlerinin milyarlarca dolarlık iş hacmine sahip olduğunu söyledi.

Son 90 yılını Batı ile iyi ilişkiler kurarak geçiren Türkiye'nin aynı zamanda binlerce yıllık tarihi ile Batı dünyası için Ortadoğu'nun anahtarını elinde tuttuğunu ifade eden Yıldız,konuşmasına şöyle devam etti:

"Avrupa ülkeleri benzeri görülmemiş bir ekonomik kriz ile mücadele ederken, Türkiye güçlü bir ekonomik büyümeye şahit oluyor ve bunda Ortadoğu ile yakın bağlarının katkısı büyük. Allah'a şükür bizi zamanında Avrupa Birliği'ne kabul etmemişler. Kendine özgü özel bir coğrafi konumumuz var, hem Avrupa'ya hem de Ortadoğu'ya çok yakınız. Bir taraf ciddi bir kriz yaşarken, diğer taraf bize büyük fırsatlar sunuyor. Bu nedenle dünya ekonomik krizinde yolumuza devam edebildik ve krize rağmen büyümemizi sürdürdük."

Yıldız, Türkiye'nin Çin'den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi olduğu, Dünya Bankası tarafından Türkiye'nin üst gelir sınıfına sahip ülke olarak sınıflandırıldığını hatırlattı. Türk şirketlerinin komşu ülkelerde ve Ortadoğu'daki fırsatları çok iyi kullandığını belirterek, "Irak şu anda bir trilyon dolardan fazla altyapı yatırımı yapıyor, limanlar, otoyollar, boru hatları, ve petrol ve gaz altyapısı... Günlük 2 milyon varil olan petrol üretimi, 2020 yılında 8 milyon varile, 2030 yılında 12 milyon varile çıkacak, bu kadar büyük ve tarihi bir fırsattan bahsediliyor. Hem eğitim sistemimizin sağladığı avantaj hem de nitelikli işgücüyle Türk şirketleri bu fırsattan oldukça verimli bir şekilde faydalanıyor" diye konuştu.

Konuşmanın içeriği, Gulf News ve Khaleej Times isimli Arap dünyasının önde gelen gazetelerin de manşetlerde yer aldı.

Muhabir: Ziya Altunbaş

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Yıldız: Türkiye Ortadoğu'da Daha Güçlü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement