Zeytinyağında 130 Bin Ton Rekolte Bekleniyor - Son Dakika
Ekonomi

Zeytinyağında 130 Bin Ton Rekolte Bekleniyor

Zeytinyağında 130 Bin Ton Rekolte Bekleniyor

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, "Sofralık zeytin rekoltesinin 410 bin ton, zeytinyağı rekoltesinin ise 130 bin ton olması bekleniyor" dedi.

26.09.2013 14:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, "Sofralık zeytin rekoltesinin 410 bin ton, zeytinyağı rekoltesinin ise 130 bin ton olması bekleniyor" dedi.

UZZK Başkanı Mustafa Tan, 2013-14 dönemi zeytin ve zeytinyağı rekoltesini, Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısında açıkladı. Tan, birbirinden bağımsız 4 heyetle Türkiye'nin zeytin ağacı varlığının yüzde 97'sini temsil eden bölgelerde eşzamanlı çalışma yürüttüklerini, zeytinyağı rekoltesinin geçen yıla oranla yüzde 35 oranında azaldığını ifade etti. Sofralık zeytin rekoltesinin 410 bin ton, zeytinyağı rekoltesinin ise 130 bin ton olmasının beklendiklerini belirten Tan, şöyle dedi:

"Toplam ağaç varlığı geçen yıl 163 bin 645 adet iken bu yıl 166 bin 146'ya yükseldi. Meyve veren ağaçların toplam ağaç sayısına oranının geçen yıl yüzde 80 iken bu yıl yüzde 82'ye yükseldi. Sofralık zeytin 410 bin ton olarak öngörülüyor. Bir önceki yıl 455 bin tondu. Yüzde 9.9'luk bir azalış var. 130 bin ton olarak öngörülen zeytinyağı rekoltesi, bir önceki yıl 201 bin tondu. Geçen yıla oranla yüzde 35'yük bir düşüş var. "

UZZK Başkanı Tan, rekoltedeki düşüşün iklim koşulları ve toplama yöntemlerinden kaynaklandığını belirterek, şunları söyledi:

"Zeytin ne yaparsanız yapın elinizden ne gelirse uygulayın üstü açık fabrika, serada yetiştirilmiyor. İklim koşullarına bağlı bakım tedbirlerine bağlı. Kuraklık ve don oluyor rekolteler düşüyor. Bu yılın öncesinde İspanya'da 1 milyon 500 bin ton rekolte alınmışken bu yıl bazı rakamlara göre 700 bin ton, yüzde 60 rekolte kaybı var. Daha kısa dönede hasat yapabilirsek rekoltede daha başarılı olabiliriz. Geçen yılın sırık darbesi yiyen zamansız hasat yapılan ya da geç hasat yapılan ağaçlarında 'halkalı leke' denilen hasatlar görüldü. Onun rekolte kaybında etkileri var. Bir yıl önce yapan ağaçların dolu boş yapmasının da etkisi var. Bu yılın rekoltesi biraz daha az ama ağaç başına verimde zeytin daha iri. Bakanlık, uçakla toplu ilaçlama yapılıyordu bu ilaçlamadan geçen yıl ekolojik koşullar nedeniyle vazgeçildi. Uçakla ilaçlama yerine ferdi ilaçlama yoluna gidildi. Üreticiden ilaçlamayı kendisi yapması istendi ancak başarılı olunamadı. Uçakla ilaçlama devam etmeli ancak ilaçlar biyoteknik olmalı. Bu yıl bazı bölgelerde uçakla ilaçlamanın olmaması nedeniyle zeytin sineğinin zararlarını da göreceğiz. Bu zeytin ve zeytinyağı kalitesine yansıyabilir."

"SURİYE'DEN İNSANLA BİRLİKTE ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI DA GELİYOR"

UZZK Başkanı Tan, Suriye'den gelen mültecilerin yanlarında zeytin ve zeytinyağı da getirdiğini öne sürerek, "Geçtiğimiz rekoltenin içinde bu yağlar da var, ihraç edildi ya da iç piyasada tüketildi, bunu bilmiyorum. Güneydoğu'daki üreticilerinin bize bildirdikleri bu. Çok ciddi önlemler alınması lazım. Bir selden kütük kapma telaşıdır. O yangıdan fayda sağlama düşüncesi. Bu ülke ekonomisine katkı sağlamaz. Bu icraatta bulunanlar kendilerine çeki düzen vermeli. Devlet de daha ciddi kontrollerde bulunmalı" dedi.

ZEYTİNYAĞI KAMPANYA İLE TANITILACAK

UZZK Başkanı Mustafa Tan, 1 kilo yağın maliyetinin 5.5 TL olduğunu, köylünün çok zor durumda bulunduğunu, geçinemediğini ifade etti. Tan, iç piyasada tüketimin artması için kampanyalar hazırladıklarını vurgularken, şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanı, Başbakan, popüler sanatçılar televizyonda zeytinyağı tüketse tüketim patlar. Zeytinyağının tanıtımı için kamu spotu hazırladık ancak bitkisel yağcılar haksız rekabet yaratacağı iddiasıyla engelledi. Lokman hekimin "ye' dediği, dört dini kitapta adı geçen, 'ağaçların ölümsüzü', 'Tanrının ağacı' denen zeytin bu kadar değerli bir ürünün tanıtımını yapamıyoruz."

Tan, Mart ayına kadar 'Anadolu'da zeytin ve zeytinyağlı bir gün' adı altında açacakları kampanyada Konya, Antalya ve Ankara'da tanıtımlar yapacaklarını anlattı.

İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde yapılan ve geçtiğimiz hafta açıklanan tahmin raporunda ise Türkiye genelinde zeytin üretiminin 391 bin ton, zeytinyağı üretiminin ise 141 bin ton olarak gerçekleşeceği belirtilmişti. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Zeytinyağında 130 Bin Ton Rekolte Bekleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement