11 Nisan 2013'te Ankara Valiliği'nin verdiği onay ile resmen kurulan Mem-Der (Mamak Emlakçılar Derneği) mesleğe saygınlık kazandırmak için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Emlakçılığın daha emin adımlarla ilerlemesi için çalışmalarına soluksuz devam eden Mem-Der Başkanı Ali Alakırık ile sektörün sorunları ve nasıl aşılacağını konuştuk.
Bengü Öner: Bugün emlakçıların sizce en büyük sorunu nedir?
Ali Alakırık: En başta gelen sorunlarımızdan biri kayıt dışı çalışan emlakçılar. Bu kişiler, mesleğin itibarını zedelemekle kalmayıp ülke ekonomisine de ciddi zararlar veriyor. Bu şekilde çalışan kişiler yapmış oldukları işten dolayı herhangi bir vergi ödemiyor, yasal yükümlülükleri yerine getirmiyorlar.
Çünkü herhangi bir kuruluşları yok. Kayıt dışı çalışan, bir ofisi, ticari kaydı olmayan emlakçılar bir yandan kendi çıkarları için tüketiciyi yanıltabiliyor, haksız rekabete sebep olabiliyorlar. Tüketiciyi konut kredisi konusunda yanıltarak içinden çıkılmaz sorunlara yol açabiliyorlar.
Bu kişilerin emlak piyasasında olmaları, kayıtlı çalışan, tüketiciye saygılı, vergisini ödeyen, insanları doğru şekilde destekleyen meslektaşlarımıza ciddi zarar vermektedirler.
Bengü Öner: Emlakçılar açısından bakarsak ne gibi mağduriyetler yaşanıyor?
Ali Alakırık: Tapu Müdürlükleri'nde bizlere gösterilen hak etmediğimiz davranışlar yaşıyoruz. Oysa biz onlarla aynı meslek grubundayız. Biz işin satışındayız. Tapu Müdürlüğü'ndeki çalışanlar ise, bizim yaptığımız satışı resmiyete dönüştürenler. Dolayısıyla bizler, aynı işi yapıyoruz. Biz emlakçılarla çalışmaları daha sistemli olursa tüm işler daha seri ve sorunsuz çözümlenebilir. Bununla ilgili Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bir genelge yayınlayabilir.
Tapu dairelerindeki profesyonel memur sayısı yetersiz. Bizler bununla ilgili sorunları Mamak Tapu Müdürlüğü'nde yaşıyoruz. Mamak Tapu Müdürlüğü'ndeki müdürümüz başta olmak üzere tüm memur arkadaşlara teşekkür ediyoruz. Ciddi bir performans sergiliyorlar fakat kadro sayıları yetersiz kalıyor. En az bir bu kadar daha çalışan kalifiye memura ihtiyaç var. Eminim ki; bu sorun Türkiye'nin tüm tapu müdürlüklerinde vardır. Eğer bu soruna bir çözüm getirilir ise, hem ciddi sayıda yeni çalışan yani istihdam oluşur hem de müdürlüklerdeki yoğunluk sorunu çözülmüş olur.
Tüm Türkiye'deki emlakçılar saf dışı kalmaktan çekmişlerdir ve çekiyorlardır. Yer gösterme sözleşmelerinin kullanımı zorunlu hale getirilip uygulamayan emlakçılara bir takım cezai yaptırımlar uygulanabilir. Bu yaptırımla hem saf dışı olmakta kurtuluruz hem daha sistemli çalışırız. Dolayısıyla da mesleğin prestiji artmış olur.
Bengü Öner: Kayıt dışı emlakçılığın önü nasıl kesilebilir? Ne gibi önlemler alınabilir?
Ali Alakırık: Kayıt dışı emlakçılık konusuyla alakalı Maliye Bakanlığımız devreye girip kanunlar çıkarabilir. Ciddi cezalar gelebilir. Avrupa ve Amerika'da bu meslek büyük bir ciddiyetle icra ediliyor ve saygınlığı var. Bizim ülkemizde durum bunun tam tersi. Bakanlığın getireceği cezalarla birlikte, kurumsal çalışan firmalar olarak işimize daha güvenle devam edebiliriz.
Avrupa ve Amerika'da olduğu gibi "Herkesin birer emlak danışmanı olmalı!" diyoruz. Ancak bu da devletimizin bizlere vereceği destekle ve mesleğe kazandırılacak saygınlıkla birlikte gerçekleştirilebilir.
Nasıl aile hekimimiz, avukatımız, mali müşavirimiz var ise; aynı şekilde her ailenin ve bireyin emlak danışmanı olmalıdır.
Tüm emlakçılar ciddi bir eğitimden geçerek; internetin gücünü aktif bir biçimde kullanarak ve alanları hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak sağlıklı işlere imza atabilir. Nihayetinde de kazanan "Emlakçılık" mesleği ve Türkiye olacaktır.
Son Dakika › Emlak › Herkesin Bir Emlak Danışmanı Olmalı! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?