Yeni Tüketici Kanunu'yla birlikte artık ruhsatsız konut satışı yapılamayacak, tüketiciye 14 gün cayma hakkı, sonrasında Dönme Hakkı tanınacak, inşaatı tamamlama sigortası zorunluluğu gibi uygulamalar gelecek. Bu durum inşaat sektörünü nasıl etkileyecek?
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya'ya, yeni kanunun inşaat sektöründe nasıl yankılanacağı hakkındaki fikirlerini sorduk..
Bengü Öner: Yeni Tüketici Kanunu inşaat sektörünü nasıl etkileyecek?
Uğur Dumankaya: Gayrimenkul sektörü özellikle 2010 itibariyle yeniden bir büyüme trendi yakaladı. Önümüzdeki dönemi, konut sektörü için gelişime son derece açık bir dönem olarak görüyoruz. Sektör; yarattığı hacim, sektörel istihdam ve dolaylı istihdam ile Türkiye'nin lokomotif sektörüdür. Bu açıdan sektöre değer katan ve işini layığıyla yapan bir şirket olarak yasayı geneli itibariyle son derece olumlu buluyoruz.
İnsanı merkeze alan bu çalışma ile tüketicilerin sahip olduğu haklar ile ilgili düzenlemeler yeniden yapılırken bir taraftan da ekonomik faaliyetlerin devam ettirilmesi göz önünde bulundurulmuş. Bizler de sektörün büyük bir oyuncusu olarak yola çıkarken önceliğimizi "insan" olarak belirledik ve 'en büyük değerimiz insan'dır, dedik. Bu nedenle toplumsal fayda ve ortak değer yaratma adına bu kanunun tüketiciler için olumlu olduğunu fakat kanun içerisinde yer alan bazı maddelerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Bunların başında "Vazgeçme Hakkı" maddesi geliyor. Bu madde bence eksik. Gayrimenkul geliştiriciler olarak beyaz eşya gibi dayanıklı tüketim maddeleri satmıyoruz. Konut üretimi uzun soluklu bir iş. Bu dönemde her an vazgeçme hakkı yerine belli bir sınır konulması gerektiğini düşünüyorum.
Bengü Öner: Uygulama satışlara nasıl yansıyacak?
Uğur Dumankaya: Gayrimenkul sektörü güvene dayalı bir sektör. Maketten satışlar sektörde tüketiciler için olumsuzluklara neden oluyordu. Kanunla getirilen yeni düzenlemelerle üreticilerin mağduriyetinin önüne geçilecek. Aynı zamanda sektördeki haksız rekabeti de ortadan kaldıracak. Markalı konut üreten ve kurumsal olarak çalışan firmalar için maketten satışlarda herhangi bir sıkıntı yaşanması zaten söz konusu değil. Yasanın eksikliklere rağmen sektörün güven ortamını pekiştireceğini ve satışları olumlu yönde değiştireceğini belirtmek isterim.
Müteahhitin hareketlerini kısıtlar mı aksine yolunu mu açar?
Uğur Dumankaya: Yeni düzenlemelerdeki eksikliklerin giderilmesi ve sürecin yasaya uygun bir şekilde ilerlemesi müteahhitlerin hareketlerini kısıtlamak yerine daha da kolaylaştıracaktır. Fakat bu noktada "cayma hakkı" gibi hususların gerçekçi temellere ve kıstaslara oturtulması gerekmekte. Eksikliklerin giderilmesi ile ekonomik canlılığı öldürmemek üzere kurgulanmış ve insanı merkeze alan bu yasa sayesinde sektöre zarar veren olumsuz koşullar ortadan kalkmış olacak ve tüketicinin bir yatırım aracı olarak gayrimenkulü düşünmesi fikri güçlenecektir. Yeni düzenlemeler ile faaliyetlerimize ve sektöre olumlu katkılar sunacak standartlar tesis edildiğini düşünüyorum.
Bengü Öner - Milliyetemlak
Son Dakika › Emlak › Sektörde Haksız Rekabet Kalmayacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?