10 Bin Moto Kurye Eğitim Projesi" - Son Dakika
Güncel

10 Bin Moto Kurye Eğitim Projesi"

İçişleri Bakanı Ala: "Trafiğe çıkacak ve trafikte bulunan kardeşlerime, bütün vatandaşlarımıza önemli çağrım şudur: Mutlaka kurallara uyunuz" "Sosyal alanda da yollar yaptık, otobanlar, bölünmüş yollar yaptık. Fakat önünü açtığımız kimseler, 'Onlar deriyi istiyordu, ben de tamamını isteyeceğim, üstelik.

25.12.2014 14:48

İçişleri Bakanı Efkan Ala, "Trafiğe çıkacak ve trafikte bulunan kardeşlerime, bütün vatandaşlarımıza önemli çağrım şudur:  Mutlaka kurallara uyunuz" dedi.

Kuruluşunun 91. yılını kutlayan Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'nun (TTOK), motosikletle yemek, paket ve benzeri teslimat yapan 10 bin kuryeye yönelik eğitim projesinin açılışı, kurumun Seyrantepe'deki genel merkezinde düzenlenen törenle yapıldı.

İçişleri Bakanı Ala, burada yaptığı konuşmada, kursa katılanları ve TTOK'yı girişimi nedeniyle tebrik etti.

Trafik kazalarının Türkiye'nin yıllardır önemli meselelerinden biri olduğunu aktaran Ala, bu konuda önemli bir toplumsal duyarlılığın da oluştuğunu ifade etti.

Eğitim çalışmalarının ve alınan tedbirlerin trafik kazalarının azalmasında son derece önemli olduğunu vurgulayan Ala, öğrencilere seslenerek, "Bir bilgi iki şekilde elde edilebilir. Birisi teorik bilgi. Bunun maliyeti çok düşüktür ve getirisi çok yüksektir. Bir de eskilerin tabiriyle tecrübi bilgidir. Yani işin pratiğini yaparak bilgi elde etmek. Bunun maliyeti çok ağırdır. Hele trafikte tecrübi bilgi, Allah muhafaza bazen çok geç kalınmış olabilir. Bu bakımdan trafik konusunda ne kadar öğrenirseniz azdır, öğrenmeniz gereken çok şey var demektir" dedi.

Türkiye'de refah seviyesi arttıkça trafiğe çıkan araç sayısında da artış olduğunu aktaran Ala, "Dünyada küçülme varken biz büyüyoruz. Allah'a şükür bunun millette oluşturduğu refah seviyesi dolayısıyla trafiğe sürekli araç giriyor. Araçların düzen içinde olması lazım. Bunun için de bizler otobanlar, bölünmüş yollar yapıyoruz. Trafiğe çıkacak ve trafikte bulunan kardeşlerime, bütün vatandaşlarımıza önemli çağrım şudur:  Mutlaka kurallara uyunuz" diye konuştu.

Ala, hızlı iş yapmanın da kuralları olduğunu dile getirerek, "Siz hızlı bir şekilde elinize aldığınız işi yapmak zorunda olduğunuzda başkalarının hayatını, geleceğini ve kendi hayatınızı tehlikeye düşürme durumunda olursanız, böyle bir büyük sonucu, olumsuz sonucu göze alırsanız lütfen o işi yapmayın. Çünkü size de milletimize de maliyeti getirisiyle ölçülemeyecek kadar büyüktür" ifadelerini kullandı.

"Siyasette de otobanlar yapıyoruz"

Hükümetlerinin yalnızca trafikte rahatlık sağlamak için çalışma yapmadığını kaydeden Ala, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz siyasette de otobanlar yapıyoruz. Siyasette de çok milletin önünü açan faaliyetler yürütüyoruz. Bölünmüş yollar yapıyoruz siyasette de. Hedefler koyuyoruz, 'Hızlı gidelim' diyoruz ama o siyasetin kurallarına uymadan yola çıkanlar hem millete büyük maliyetler ödetiyorlar hem de kendileri yok olup gidiyorlar. Büyük maliyetler ödüyorlar. Orada da öğrenilecek çok şey var. Kimden öğreneceksiniz? Trafik konusunda Turing'ten öğreneceksiniz ama orada milletten öğreneceksiniz. Siyasi tartıya çıkmak istiyorsanız gideceksiniz ahaliye, vatandaşa, o size çok şey öğretecek, hiç bilmediğiniz şeyler öğretecek. Sonra geleceksiniz eğer ruhsat verirse, sandıktan çıkarsanız buradaki siyasi kurallara uyarak yola devam edeceksiniz. Size bizim açtığımız yan yoldan ilerleyip, birden bire önümüze çıkıp 'Bana bir talimat geldi keseceğim önünüzü' derseniz siz de uçuruma gidersiniz. Koca bir milletin iradesini de uçuruma çekmeye teşebbüs gibi ağır bir suçu işlemiş olursunuz."

Trafik ile siyaset arasındaki benzerliklere vurgu yapmayı sürdüren Ala, "Siyasi trafikte de hocanız halk olacak. Gideceğiniz istikameti o belirleyecek. Siz de bürokrasiyi talimatlandırarak siyasi irade olarak oraya gideceksiniz. Roller değişti mi iş çıkılamaz hal alır ve millete büyük maliyetler ödettirilmiş olur. Bizim etrafımızda o siyasi iradenin tam teşekkül edemediği ülkelerde bakın yeraltı ve yerüstü zenginliklerine rağmen nasıl kargaşalar yaşanıyor. Üstteki iradenin de parçalanmaması lazım" ifadelerini kullandı.

"Kamu gücü millete şantaj yapasınız diye verilmiyor"

Sosyal alanda yaptıkları rahatlamalara, geçmişteki kurban bayramlarında sivil toplum kuruluşlarının "deri tartışmaları"nı örnek gösteren Ala, böyle bir sorunun kendi dönemlerinde kalmadığını aktardı. Ala, şöyle devam etti:

"Sosyal alanda da yollar yaptık, otobanlar, bölünmüş yollar yaptık. Fakat önünü açtığımız kimseler, 'Onlar deriyi istiyordu ben de tamamını isteyeceğim, üstelik de şantajla, tehditle, kamu kurumunu kullanarak zorla yardım alacağım ve kendi arzu ve isteklerime göre tanımladığım yerlere aktaracağım' derse ki dedi; o zaman da büyük sosyal problemler çıkar, güven tarumar olur, yerle bir olur. O kamu gücü size, millete şantaj yapasınız diye verilmiyor. Millete yardım adı altında milletten haraç toplayasınız diye de verilmiyor. Kurallara uyacaksınız. O size onun için açıldı. Yani şunu söylüyorum: 'Yol açıldı, başkasının yolunu kesme hakkı verilmiş değil'. Güvenlikte de öyle. Eskiden birtakım baskılar vardı, Türkiye'ye yakışmayacak uygulamalar vardı. Onları kaldırdık, yolu otobanlaştırdık, gerçekten güvenlikli, herkes huzur içinde olsun diye, baktık ki bizim temizlediğimiz yola başkaları giriyor, orada yol kesmeye başlıyor, orada insanların güvenliğini tehdit etmeye başlıyor. Senin üzerinden tehdidi kaldırdık sen neden başkasının üzerinde tehdit uyguluyorsun? İşte orada biz müdahale ederiz o zaman. Açtığımız yolu herkes kullanacak. Kim o herkes, 77 milyon. Hem sosyal alanda hem siyasal alanda hem de güvenlik alanında hem de trafikte."

Musikide de armoninin, farklı seslerin bir arada düzen içinde seslendirilmesiyle mümkün olabildiğini hatırlatan Ala, "Kanun 'do' diyecek belki aynı anda tambur belki 're' diyecek ama bir armoni olacak, bir ahenk olacak. Herkes kafasına göre iş yapmaya kalkarsa o zaman işte Allah muhafaza hiç arzu etmediğimiz sonuçlarla karşılaşırız, Türkiye'nin hak etmediği sonuçlarla karşılaşırız" dedi.

Yolun yok edilmesi halinde bundan bütün araçların zarar göreceğini de kaydeden Ala, "Onun için o yollara, hem siyasi alanda hem sosyal alanda hem güvenlik alanında hem de gerçekten ulaşım alanında çok dikkat etmek lazım. Onların inşasında milletin emeğini hiç unutmamak lazım. O bakımdan milletimize maliyet olarak dönecek her türlü girişimlerden uzaklaşmak lazım, uzak durmak lazım" ifadelerini kullandı.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Emniyet Müdürlüğü'yle ortaklaşa hayata geçirilen projenin gerçekleşmesinde emeği geçenleri tebrik etti.

Belediyelerin, Emniyetin, trafikte kazaların azaltılması için projeler geliştirmesinin önemine işaret eden Şahin, "Bu yeni projeler yanında önemli olan trafikteki kurallara riayet bilinci, sürücülerin sabır ve müsamaha noktasında daha fazla eğitilmiş olmaları, daha fazla o konuda alışkanlık edinebilmeleridir. Bu tür eğitimler buna katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

TTOK Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Katkak ise kuruluşunun 91. yılını kutlayan kurumun Türkiye'de birçok ilke imza attığını söyledi. Motosikletle yemek, paket gibi teslimat işi yapan 10 bin moto kuryenin 3 saatlik eğitimden geçirileceğini ifade eden Katkak, kursiyerlere güvenli sürüş teknikleri konusunda eğitim verileceğini kaydetti. Katkak, katılımcılara yelek ve kask hediye edeceklerini de belirtti.

Konuşmaların ardından ilk seminer programına katılan 40 kursiyere belgeleri, kaskları ve yelekleri verildi. İçişleri Bakanı Ala, Vali Şahin ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, kursiyerlerle fotoğraf çektirdi. - İstanbul

Kaynak: AA - AkHaber.com

Son Dakika Güncel 10 Bin Moto Kurye Eğitim Projesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement