"Bir Tecdid Hareketi Olarak Risale-i Nur" başlığıyla düzenlenen 10. Risale-i Nur Kongresi, sona erdi.
Haliç Kongre Merkezi'nde iki gün süren kongrenin ikinci ayağı olarak gerçekleştirilen panelde konuşan Risale-i Nur Enstitüsü Genel Sekreteri Ahmet Dursun, "tecdid" kavramının, İslam aleminin son yıllarda birçok alanda yaşadığı krizler nedeniyle yeniden gündeme girdiğini ifade etti.
İslam toplumlarını tehdit eden ve genel çöküşe işaret eden bozulma hali karşısında, kalıcı çareler üretememenin, geleceği şekillendirecek yeni arayışları da beraberinde getirdiğini savunan Dursun, "Tecdid kavramıyla düşündüğümüzde Risale-i Nur, yaşadığımız krizleri, bütünüyle ortadan kaldırabilecek imkanları içinde barındırmaktadır" dedi.
Dursun, dinin siyasete alet edilmesi ya da dinsizliğin siyasete alet edilmesi gibi siyaset tarzları karşısında Risale-i Nur'da önerilen tarzın, siyasetin dine hizmetkar kılınması olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"Dinin devletle ilişkisini, iktidar-cemaat ilişkilerini Kuran'i prensipler çerçevesinde yorumlayan Bediüzzaman Said Nursi, iktidarı ele geçirerek dine hizmet etmeyi amaçlayan siyaset anlayışına mesafeli durmuş, Kuran hakikatlerini dünya muamelatına feda ettirmemiş, iman ve hizmet metodunu benimseyerek, imanlı fertlerle toplumsal yapıyı güçlendirmeyi hedeflemiştir."
Asırlardır, çeşitli ideolojilerin pençesinde kıvranan insanlığa, Risale-i Nur'un yeni bir kapı araladığını söyleyen Dursun, "Zira modern çağ insanının en temel meselelerinden biri, Allah ile ilişkisini zedelemesi olmuştur. Modernizmin, aydınlanmayla başlayan, dini ritüelleri yok sayma, inançları dışlama alışkanlığının meydana getirdiği, sosyopsikolojik bunalımlara hala çare üretebilmiş değiliz ve bu çaresizlik, insanlığı her geçen gün bir felakete doğru sürüklemektedir. Materyalist akımların İslam toplumlarına da bulaştırdığı hastalıklarla, her an, her alanda problemler yaşamaya devam ediyoruz. İmanı tehdit eden, ahlaksızlığı doğuran, insan ile Allah arasındaki ilişkiyi koparan, felsefi fikir ve akımların doğurduğu hastalıklar, maalesef devam etmektedir" diye konuştu.
Konuşmanın ardından, Risale-i Nur Enstitüsü tarafından düzenlenen ve avukat Kadir Akbaş'ın yönettiği, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Bakkal, Turgut Özal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Battal, Alfaisal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Furkan Aydıner ve gazeteci-yazar Mustafa Akyol'un konuşmacı olduğu panel gerçekleştirildi.
Panel öncesi, dün İstanbul Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü'nde gerçekleştirilen, "Risale-i Nur'da din-siyaset-devlet telakkileri", "Risale-i Nur'da tebliğ metotları ve eğitim", "Risale-i Nur'un varlık algısı, insan ve toplum", "Risale-i Nur'da Batı ve İttihad-ı İslam telakkisi", "Risale-i Nur'da iman-ahlak ve ibadet" konulu çalışma toplantılarının deklarasyonları yayınlandı.
Kur'an-ı Kerim okunan panelde, "Zamanın Sesi, Bediüzzaman Said Nursi" isimli video gösterimi de yapıldı.
Son Dakika › Güncel › 10. Risale-i Nur Kongresi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?