11 ülke Dışişleri Bakanları Londra'da Suriye'deki gelişmeleri değerlendirdi. Ülkemizin yanısıra ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Katar, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün Dışişleri Bakanları ile üst düzey yetkililerin yanısıra bir bölümüne Suriye halkını temsilen Suriye Ulusal Koalisyonu liderliğinin de katıldığı toplantıda, Suriye'deki çatışma ortamına son verilmesine ve Suriye halkının meşru taleplerinin karşılanmasına yönelik uluslararası çabalar ele alındı.
Toplantı bitiminde yayımlanan sonuç bildirgesinde, BM Güvenlik Konseyi'nde Cenevre bildirisinin uygulanması ve Suriye'de acil siyasi geçiş sürecine ihtiyaç olduğu yönündeki 27 Eylül tarihinde varılan anlaşmadan duyulan memnuniyet ifade edildi ve Suriye'de geçici hükümet oluşturulduğunda, ellerinde kan olan Esed ve çalışma arkadaşlarının Suriye'de bir rol üstlenmemesi konusunda mutabık kalındığı belirtildi.
Suriye'deki insani durumdan duyulan endişeye de değinilen sonuç bildirgesinde, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye rejiminin elindeki kimyasal silahların tasfiyesi konusundaki kararının memnuniyetle karşılandığı kaydedildi.
Sonuç bildirgesinde Cenevre-II Konferansının, ordu, güvenlik ve istihbarat servisleri de dahil olmak üzere tüm hükümet kurumlarının kontrolüne sahip, tam yürütme yetkisiyle donatılmış bir geçici hükümetin karşılıklı rızayla kurulmasını ve demokrasiye siyasi geçişin ilkeleri, adımları ve zaman çizelgesi konusunda bir deklarasyonun taraflar tarafından kabul edilmesini amaçlaması gerektiğine işaret edildi.
Toplantı sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Londra toplantısının, istenilen sonuçların elde edildiği başarılı bir toplantı olduğunu ifade etti. Toplantıda Türkiye olarak bundan sonra üç aşamalı bir eylem planı üzerinde çalışılmasını teklif ettiklerini belirten Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Birisi Cenevre Konferansı'na giderken, özellikle Suriye muhalefetiyle birlikte yapılacak çalışmalar; ikincisi Cenevre müzakereleri sürerken yürütülecek ortak faaliyetler; üçüncüsü de Cenevre müzakerelerinin tamamlanıp tam yetkiye sahip bir geçiş hükümetinin kurulmasının ardından bütün siyasi temsilin geçiş hükümetine devredilmesi, Esed ve eli kanlı unsurların sistemin dışında kalması" diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, toplantıya katılan 11 ülkenin, bir yandan Suriye muhalefetiyle görüşmelere devam ederek onların haklı kaygılarını giderecek çabaları sürdüreceğini, diğer yandan da BM nezdindeki faaliyetlerini devam ettireceğini belirtti. Toplantı sonuç bildirgesinin 11 ülkenin ortak pozisyonunu yansıttığını, bu ortak tutuma Suriye Ulusal Koalisyonunun destek beyan ettiğini kaydetti. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye Ulusal Koalisyonunun Türkiye'nin de içerisinde olduğu bazı ülkelerin garanti vermesi durumunda Cenevre-II Konferansına katılacaklarını ifade ettiklerini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › 11 Dışişleri Bakanı, Suriye'deki Gelişmeleri Değerlendirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?