Ali DANAŞ - İSTANBUL/ DHA
İlk adı Bereket Jimnastik Kulübü ve Beşiktaş Osmanlı Spor Kulübü...
1900'lü yıllarda Osmanlı'da pek iyi gözle bakılmayan ve genelde Türklerin oynamadığı bir spor dalı olan futbolun gelecek 100 yılda Dünyanın bir numaralı sporu olacağı her halinden belliydi.
Çünkü siyasi hareketlerden ürken ve her türlü toplanmalara karşı hafiyeler dolaştıran 2. Abdülhamit'in adamları 1902 yılının sonbaharında Beşiktaş Serencebey mahallesine bir baskın düzenleyip spor yapan 22 kişilik genç bir topluluğu karakola götürdüler.
Sorgulamalardan sonra gençlerin çoğunun saraya yakın olması ve futbol oynamamaları sebebiyle de serbest bırakıldılar.
İşte bu gençler 112. yılını kutlayacak olan Beşiktaş'ın temelini atacak gençlerdi.
Başta Osman Paşa'nın oğulları Mehmet Şamil ve Hüseyin Bereket ile mahellenin gençlerinden Ahmet Fetgeri, Mehmet Ali Fetgeri, Nazımnazif, Cemil Feti ve Şevket Beyler'in aralarında bulunduğu gençlerin ilk ilgilendikleri spor branşları, özellikle barfiks, paralel, güreş, halter, aletli ve aletsiz jimnastikti.
1903 yılının Mart ayında ise Ahmet Fetgeri (Aşeni), Mehmet Ali Fetgeri (Aşeni), Osman Paşazade Mehmet Şamil (Şhaplı), Hüseyin Bereket, Kadızade Nazım Nazif (Ander) ve 20'ye yakın genç Saraydan alınan özel bir izinle Bereket Jimanstik Kulübü'nü kurdular.
TESCİL EDİLEN İLK TÜRK SPOR KULÜBÜ VE 1911 YILINDA FUTBOL İLE TANIŞMASI
Daha sonraki yıllarda ağırlıklı olarak jimnastik, güreş, boks, eskrim ve atletizmin ön planda olduğu Bereket Spor Kulübü 1909 yılında Fuat Balkan ve Mazhar Kazancı'nın çabaları ile adını Beşiktaş Osmanlı Spor Kulübü olarak değiştirdi ve Fuat Balkan'ın Beşiktaş-Ihlamur'Daki evinin altı kulüp merkezi olarak belirendi.
13 Ocak 1910 tarihinde ise tescil edilen ilk spor kulübü ünvanını alan Beşiktaş kulüp merkezini de Akaretler'e taşıdı ve önce 49 sonra da 84 numaralı binalarda faaaliyetlerine devam etti.
1911 yılına kadar ağırlıklı olarak jimnastik faaliyetlerine devam eden kulüp bu tarihlerde futbol ile de ilgilenmeye başladı.
Beşiktaş'ta faaliyet gösteren Validçeşme'nin başkanı Ahmet Şerafettin Bey'in çabaları ile semtin iki takımından önce Valideçeşme ve ardından Basiret takımları Beşiktaş'ın çatısı altında birleşti ve böylece Beşiktaş Osmanlı Spor Kulübü resmi olarak futbol ile tanışmış oldu.
İlk futbol takımının oyuncuları Resul, Rıdvan, Behzat, Doktor Sabri, Şair Kazım, Sadi (Baltalimanı), Doktor Mehmet, Asım, Şeref, Doktor Ali ve Fahri'den oluşuyordu.
Sonraki 100 yılda gittikçe büyüyen, büyüdükçe sevilen ve 112 yıllık bir çınar olarak saygı duyulan bir kulüp olan Beşiktaş'ın tarihine kısa notlarla şöyle bakabiliriz:
Kuruluş : Mart 1903
Kurucular : Ahmet Fetgeri (Aşeni), Mehmet Ali Fetgeri (Aşeni), Osman Paşazade Mehmet Şamil (Şhaplı), Hüseyin Bereket, Kadızade Nazım Nazif (Ander) ve 20'ye yakın genç Beşiktaş'ın ilk kurucularıdır.
Renkleri : Siyah-beyaz (İlk renklerinin kırmızı olduğu söylense de kulüp tarafından yaptırılan araştırmalar da renklerinin hep siya beyaz olduğu belirlenmiştir.)
Sembolü : Kara Kartal
İlk kulüp başkanı : Mehmet Şamil
Son başkan: Fikret Orman
En uzun süre başkanlık yapan : Süleyman Seba
Beşiktaş'ın tarihinde elde ettiği önemli ilk başarılar ise kısaca şöyle:
Ulu önder Atatürk'ün ilk ilgilendiği ve ziyaret ettiği Kulüp (1914).İlk kurulan Spor Kulübü (1903)ilk tescil edilen Spor Kulübü (1910). İlk spor tesisi ve lokali kuran Kulüp (Akaretler-1909). İlk resmi İstanbul Ligi şampiyonu (1924). İlk eskirim şampiyonu Kulüp. İlk atletizm şampiyonu Kulüp. İlk güreş şampiyonu takım. İlk voleybol şampiyonu takım. İlk Başbakanlık Kupası. İlk Federasyon Kupası. 20 takım arasında yapılan ilk Türkiye Ligi'nde şampiyonu. İlk boks şubesi kuran antrenörler yetiştiren Kulüp. Türkiye'de Engelli Şubesi olan ilk Spor Kulübü.
TARAFLI TARAFSIZ HERKESİN BİRAZ SEVDİĞİ TAKIM BEŞİKTAŞ
Beşiktaş'ın tarihi sportif başarılarla dolu olmasına rağmen siyah beyazlı kulübü öne çıkartan değerler her zaman sportif başarılarla değil sportif değerlerle oldu.
Her zaman rakibe ve spor camiasına saygıyı birinci ilke edinen Beşiktaş'ın kazandığı şampiyonluklarda hep bir kolej takımı, dostluk, arkadaşlık ve taraftar ile bütünleşme değerleri kendiliğinden ön plana çıktı. ve ilginçtir Beşiktaş şampiyon olduğu zaman Türkiye'de üzülen rakip taraftar pek olmadı çünkü Beşiktaş herkesin biraz sevdiği bir takım oldu hep.
Gordon Milne ile kazanılan üç yıl üst üste şampiyonluklar, Metin, Ali Feyyaz'lar, yenilgisiz şampiyonluk ve yenilgisiz ikincilikler, basketbolda kazanılan Avrupa Kupası ve Türkiye'de engelli sporuna verdiği önem Beşiktaş'ın akla ilk gelen başarıları.
SÜLEYMAN SEBA VE "BEŞİKTAŞ'I ÜZMESİNLER"
Beşiktaş tarihinin şüphesiz en önemli ismi Süleyman Seba.
Ömrünü,1945 yılında adımını attığı Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nde geçiren ve futbolculuktan sonra Beşiktaş'ın efsane başkanı olan Seba 13 Ağustos 2014 tarihinde hayata gözlerini yumdu.
Tam 16 yıl kesintisiz başkanlık yapan Süleyman Seba, tartışmasız tüm halkın, spor ve siyaset camiasının önünde saygıyla eğildiği efsane bir başkandı.
Başkanlığı süresinde Beşiktaş Futbol takımı; 5 Lig Şampiyonluğu, 4 Türkiye Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 2 Başbakanlık Kupası ve 6 TSYD kupası kazandı. Sportif başarıların dışında Beşiktaş Jimnastik Kulübü'ne birçok tesis kazandırdı. Bunlardan bazıları Akaretler Kulüp Binası, Fulya Stadı ve kamp tesisleri, BJK Plaza, Yeşilköy, Pendik ve Çilekli tesisleri oldu. Seba döneminde, BJK Koleji kuruldu ve BJK İnönü Stadı 49 yıllığına kiralandı.
Ölmeden bir süre önce söylediği "Beşiktaş'ı üzmesinler" sözü ise hafızalara şimdiden kazındı bile.
Son Dakika › Güncel › 112 Yıllık Bir Çınar Beşiktaş - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?