Cumhurbaşkanları Turgut Özal ve Abdullah Gül'ün de mezunları arasında bulunduğu, 118 yıllık geçmişe sahip Kayseri Lisesi bünyesinde, Büyükşehir Belediyesi tarafından 'Milli Mücadele Müzesi' kurulacak. Müzede merhum Cumhurbaşkanı Özal ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ilgili bölümler de oluşturulacak. Tarihi lise binası da Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun biçimde restore edilecek.
Büyükşehir belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, kent merkezinde 'Kültür Yolu' projesi kapsamında 6 bin yıllık geçmişe sahip Kaniş- Karum Asur ticaret kolonisinden, yeni oluşturulan tarihi Kayseri Mahallesi'ne uzanan birinci güzergahı düzenleyeceklerini belirtti. Özhaseki şunları söyledi:
"Yerli ve yabancı turistler, kısa güzergahta Selçuklu Sultanlarından Alaattin Keykubat'ın 1206 yılında kızkardeşi Gevher Nesibe adına yaptırdığı ilk tıp tarihi müzesinin Selçuklu Müzesine dönüştürülmüş eserinden başlayarak, Roma dönemine ait kale içindeki arkeoloji müzesini izleyip, Kiçikapı semtindeki, 118 yıllık Kayseri lisesi içinde oluşturulacak Milli Mücadele Müzesine geçecek. Aslına uygun olarak restore edilecek Osmanlı dönemine ait eski binada, buradan mezun olan merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve halen görevde olan hemşehrimiz Abdullah Gül adına da bölümler oluşturulacak."
Özhaseki, bu arada kent merkrezinde Başbakanlığın da oluruyla yapılan protokol gereği askeri lojman, paşa konağı, Askerlik Dairesi ve diğer binaların bir araya geleceğini, Kayseri Mahallesi'nin 2013 yılına kadar tamamlanacağını belirtti.
Kayseri LİSESİ
Kayseri Lisesi, tam 118 yıldır hizmet veren kökleşmiş bir eğitim kurumu. Kayseri Lisesi 13 Eylül 1893 tarihinde bugünkü Kurşunlu Camii civarında Seyfullah Efendi konağında 'DERECE-İ ULA MEKTEB-İ MÜLKİYE İDADİSİ' adıyla üçü Rüştiye, ikisi İdadi olmak üzere beş sınıflı olarak öğretime başlamıştır. Kayseri Lisesi kuruluşundan bugüne kadar 25 bin civarında mezun verdi. Mezunları arasında şehitler, gaziler olduğu gibi Türkiye hatta dünyaca ünlü Başbakan, Cumhurbaşkanı, Bürokrat, Bilim Adamı, İş Adamı, Sanatçı vb. kişiler mevcuttur. Murhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve halen Cumhurbaşkanlığı görevini sürdüren Abdullah Gül de bu tarihi lisenin mezunları arasında bulunuyor. 1921 Ağustos'undaki Sakarya Savaşı esnasında her türlü ihtimali düşünen Ankara Hükümeti, bir yenilgi meydana geldiği takdirde Kayseri'ye çekilme kararı verdi. Büyük Millet Meclisi'nin toplantıları için şimdiki Kayseri Lisesi'nin binası uygun görülerek gerekli tedbirler alındı. Kayseri Lisesi'nin son sınıf öğrencileri de Sakarya Savaşı sebebiyle cepheye gitmiş, vatan için şehit düşmüş ve Kayseri Lisesi 1920- 1921 öğretim yılı mezuniyet defterine son sınıfların karşısına: 'Lise son sınıf talebeleri Sakarya Savaşı için cepheye gidip hepsi cephede şehit düştüğünden bu öğretim yılında okulumuz mezun verememiştir.' ibaresi yazıldı. Okul bahçesine bu şehit öğrenciler adına bir de anıt dikildi.
OE,DÖ(OE/COŞ) - Kayseri
Son Dakika › Güncel › 118 Yıllık Kayseri Lisesi'nde, Milli Mücadele Müzesi Kuruluyor - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?