12. Berlin Türk Filmleri Haftası - Son Dakika
Güncel

12. Berlin Türk Filmleri Haftası

12. Berlin Türk Filmleri Haftası

Etkinlik yönetmen Çağan Irmak'ın “Dedemin İnsanları” adlı filminin gösterimiyle başladı.

24.10.2014 01:26

12. Berlin Türk Filmleri Haftası, yönetmen Çağan Irmak'ın "Dedemin İnsanları" adlı filminin gösterimiyle başladı.

UCI Kinowelt Colesseum'da yapılan açılışa, "Dedemin İnsanları" filminin başrol oyuncuları Gökçe Bahadır ve Yiğit Özşener'in yanı sıra yapımcılar Mustafa Oğuz, Ekrem Çatay ile Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve eşi de katıldı.

Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit'ın himayesinde yapılan 12. Berlin Türk Filmleri Haftası çerçevesinde 16 film sinemaseverlerle buluşacak. Film haftası, 1 Kasım'da sona erecek.

Burada bir konuşma yapan Büyükelçi Karslıoğlu, 52 yıl önce işçi olarak Almanya'ya gelen Türklerin bugün sanattan siyasete ve spora kadar birçok dalda başarılara imza attığını belirtti.

Türk sinemasının 100. yılının kutlandığına işaret eden Karslıoğlu, bugünkü festivalin bu nedenle daha ayrı bir anlamı olduğunu kaydetti. Karslıoğlu, Bayreuth Film Festivali'yle ilgili anısına ilişkin de "Eşimle film festivaline gittiğimizde çok alkış aldık. Acayip alkış ve çığlıklar. Biz şaşırdık bir Türk Büyükelçisi'ni neden alkışlasınlar diye. Meğerse bizi Richard Gere'ye benzetmişler" dedi.

Yiğit Özşener de filmin senaryosunun kendisine geldiği günü hatırladığını belirterek, "Bana senaryoyu verdi. 'Bu filmi çok sakin çekeceğiz. Duygusal olarak çok fazla bağım var. Kurcalamayacağım, kurcalarsam bu filmi çekemem' dedi. Benim için çok özel bir proje" diye konuştu.

Konuşmasında projelerinden de bahseden Özşener, Tatvan'da çektikleri "Aşkın dili yok" adlı dizinin yakında bir kanalda izleyiciyle buluşacağını ifade etti.

Gökçe Bahadır da "Dedemin İnsanları" filminin kendisinin ilk projesi olduğunu belirterek, güzel bir projede oynamaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

Bahadır, yakında bir tiyatro oyunuyla tiyatroseverlerle buluşacaklarını da sözlerine ekledi.

Berlin Film Haftası organizatörü Selçuk Sazak ise 12 yıldır Berlin'de film festivali düzenlediklerine işaret ederek, festivalin adeta bir insan gibi her geçen gün daha da büyüdüğünü anlattı. İlk festivallerinde ne Almanca altyazı ne de bir bütçeleri olduğunu dile getiren Sazak, Berlinlilerin desteği ve ilgisiyle bugünlere geldiklerini kaydetti.

Türkiye'de çeşitli etkinliklerle kutlanan Türk sinemasının 100. yılı, Berlin Türk Filmleri Haftası'nın bu yılki ana temalarından birini oluşturuyor.

Film festivali çerçevesinde Berlin Türk Evi'nde bir panel düzenlenecek.

"Türk Sineması 100 yaşında" konulu panelde son dönemlerde giderek büyüyen televizyon dizi sektörünün sinemaya etkisi de ele alınacak. Panelin konukları Most Production'dan Mustafa Oğuz ve Ay Yapım'dan Ekrem Çatay ile oyuncu Uğur Polat ve sinema tarihçisi Burçak Evren olacak.

Türk sinemasının 100. yılı kapsamında bir de sergi düzenlenecek. 29 Ekim'de Berlin Büyükelçiliği'nde verilecek Cumhuriyet resepsiyonunda "Afiş ve Fotoğraflarla Türk Sineması" adlı serginin açılışı yapılacak.

Türk Filmleri Haftası kapsamında "Bir Eylül Meselesi, Ummah, Eve Dönüş Sarıkamış 1915, Yozgat Blues, Zerre, Sesime Gel, Güzelliğin On Par Etmez, Willkommen Bei Habib, Daire, Batıdan Doğuya Akan Nehir, Gömülü Sesler, Die Erbin, Einmal Hans MİT scharfer Sosse, Köksüz ve Kusursuzlar" seyirciyle buluşacak. - Berlin

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 12. Berlin Türk Filmleri Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement