13. Vehbi Koç Ödülü" Prof. Dr. Zeynep Çelik'e Verildi - Son Dakika
Güncel

13. Vehbi Koç Ödülü" Prof. Dr. Zeynep Çelik'e Verildi

13. Vehbi Koç Ödülü" Prof. Dr. Zeynep Çelik\'e Verildi

Vehbi Koç Vakfı tarafından insanların yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunan kişi ve kurumları teşvik etmek amacıyla, her yıl sırasıyla kültür, eğitim ve sağlık alanlarında verilen 'Vehbi Koç Ödülü", bu yıl kültür alanında sahibini buldu.

26.02.2014 09:57

Vehbi Koç Vakfı tarafından insanların yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunan kişi ve kurumları teşvik etmek amacıyla, her yıl sırasıyla kültür, eğitim ve sağlık alanlarında verilen 'Vehbi Koç Ödülü", bu yıl kültür alanında sahibini buldu. Ödüle, Osmanlı mimarisinin, kültürünün ve kent yaşamının dünya tarihine eklenmesi yönündeki çalışmaları nedeniyle Prof. Dr. Zeynep Çelik layık görüldü.

13. Vehbi Koç Ödülü, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç,  İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Koç ailesi üyeleri, iş, sanat ve siyaset dünyasından birçok ismin katıldığı törenle sahibine verildi. Levent'teki İş Sanat Kültür Merkezi'nde düzenlenen tören, Okan Bayülgen'in anlatımıyla Vehbi Koç'un yaşamından kesitler sunan film gösterimiyle başladı.

ÜLKEMİZE VE İNSANLIĞA FAYDALI OLMA DÜSTURU YOLUMUZA IŞIK TUTUYOR

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, törende yaptığı konuşmada, Vehbi Koç'u anmak için ve  Türk insanının gelişimine katkıda bulunmuş kişi ve kurumlara verilen Vehbi Koç ödüllerinin 13'ncünü düzenlediklerini belirterek, "Bizler aslında merhum Vehbi Bey'i her gün anıyoruz. Bize emanet ettiği topluluk her köşesine onun izini taşıyor. Vehbi Bey'in bize aşıladığı ve damarlarımıza işleyen memleket sevgisi, çok çalışma gayreti, kurumsallaşmaya verdiği önem, üstün iş ahlakı, hep daha iyi olma tutkusu, ülkemize ve insanlığa faydalı olma düsturu yolumuza ışık tutuyor" dedi.

İçinden geçilen çalkantılı dönemin de etkisiyle Vehbi Koç'u daha çok andıklarını dile getiren Koç, şunları söyledi:

" 'Vehbi Bey hayatta olsa bize ne salık verirdi?' diye düşündük. Bugün yaşasa 'İşinize sıkı sıkıya sarılın. Doğru bildiğinizden vaz geçmeyin. Sıkıntılar gelir, geçer aslolan kuvvetli bir müessese ve bu müesseseyi bir arada tutan değerlerdir, derdi' diye düşünüyorum."

TARAFSIZLIK İÇİNDE, ÜLKEMİZİN MESELELERİYLE HER ZAMAN İLGİLİ OLDUK

Türkiye'de pek çok gelişme yaşansa da bazı olayların ve zaafların adeta kendini tekrar ettiğini gördüklerini belirten Koç, "Gelişmekte olan bir ülke olarak bu yolculukta gerek demokrasi gerekse de ekonomik açıdan birçok iniş çıkış yaşadık. Kuvvetle muhtemeldir ki gelecekte de bu tür sınavlardan geçeceğiz. Biz tüm bu iniş çıkışların etkilerini en aza indirebilmek için evrensel değerleri ve kurumsallaşma ilkelerini çıpamız olarak kabul ederek çalışmaya ve işimizi en iyi şekilde yapmaya devam ettik. Bunu yaparken de hiç bir zaman günlük siyasi çekişmelerin içine girmedik ve tarafsız kaldık. Ancak tabii ki bu ülke hepimizin ülkesi ve gücümüzü aldığımız bu güzel ülkeye sahip çıkmak da hepimizin görevidir. Bu tarafsızlık içinde ülkemiz meseleleriyle her zaman ilgili ve her zaman katılımcı olduk, gelecekte de böyle olmaya aynen devam edeceğiz" dedi.

Konuşmasının sonunda, bu yıl kültür alanında ödüle layık görülen Prof. Dr. Zeynep Çelik'in ismini açıklayan Koç,  "Sayın Çelik, son otuz yılda Osmanlı kent, kültür ve zihniyet tarihine hayranlık uyandıracak derecede zengin katkılarda bulunmuş, bunu yaparken de Osmanlı tarihçiliğinin sıklıkla mahkum olduğu içe kapanıklığı kırarak çok daha geniş bir çerçeveye açılmasını sağlamış olan bir tarihçidir" diye konuştu.

BU ÖDÜL MİMARLIK VE GÖRSEL KÜLTÜRÜN ALTINI ÇİZİYOR

Yaşamından kesitleri de içeren kısa bir filmin gösterildiği gecede konuşan Prof. Dr. Zeynep Çelik, 13. Vehbi Koç Ödülü'ne layık görülmekten ötürü onur duyduğunu belirterek, "Vakfın kültür, bilim ve eğitim alanına desteği sonsuz. Ülkenin dört yanına yayılmış eğitim kurumlarına, çeşitli müze ve galerilere, yayınlara, araştırmaya olan katkısı Vehbi Koç Vakfı'nı dünyanın ve Türkiye'nin bilim ve sanat hayatının itibarlı merkezlerinden biri haline getirmiştir. Çalışmalarımın bu saygıdeğer kuruluş tarafından tanınmasından büyük şeref duyuyorum. Bana verilen bu ödül aynı zamanda tarih disiplininin kenarında varlığını sürdüren mimarlık ve görsel kültürün altını çiziyor. Bunların ciddi alanlar olduğunu gösteriyor" dedi. Çelik, konuşmasını çalışmaları hakkında bilgi vererek tamamladı.

ÖDÜLÜ MUSTAFA KOÇ TAKDİM ETTİ

Prof. Dr. Şevket Pamuk'un başkanlığını yaptığı Seçici Kurulun önerdiği 3 aday arasından 13. Vehbi Koç Ödülü'ne kültür ve tarih alanına rehberlik eden başarılı çalışmalarıyla layık görülen Prof. Dr. Zeynep Çelik'e ödülü, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç tarafından takdim edildi. Çelik, Vehbi Koç Ödülü ile birlikte para ödülü olan 100 bin doları da almaya hak kazandı.

ÖA  (MK)

....//KUTU...//

PROF. DR. ZEYNEP ÇELİK

New Jersey Institute of Technology'nin Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nde öğretim görevlisi olan Prof. Dr. Zeynep Çelik, Osmanlı kent ve kültür mimarisini, Osmanlı'da şehir tarihini inceleyen ilk kadın tarihçiler arasında yer alıyor. 1975 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden mezun olan Prof. Dr. Zeynep Çelik, Rice Üniversitesi'nden yüksek lisans, California Üniversitesi'nden doktora derecesini aldı. 1991 yılında New Jersey Institute of Technology Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nde eğitim vermeye başlayan Prof. Dr. Çelik, bugün de aynı üniversitede öğrenciler yetiştirmeye, ortaya koyduğu eserlerle araştırdıklarını paylaşmaya devam ediyor.

İlk çalışması 1986 yılında yayınlanan Zeynep Çelik, "İstanbul'u Yeniden Yapmak: 19. Yüzyılda Bir Osmanlı Kentinin Portresi" isimli kitabı ile Türk Araştırmaları Enstitüsü Kitap Ödülü'nü kazandı. Bu kitap Osmanlı Dönemi şehir tarihçiliğinin ilk ciddi ve sistematik eseri niteliğini taşımaktadır. Sayısız çalışmanın sahibi olan, Prof. Dr. Zeynep Çelik, Osmanlı kent, kültür ve zihniyet tarihi alanlarında yaptığı öncü ve özgün çalışmalarından dolayı 2013 yılında Boğaziçi Üniversitesi fahri doktora unvanına layık görüldü. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 13. Vehbi Koç Ödülü' Prof. Dr. Zeynep Çelik'e Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement