Hava Harp Okulu Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Fatih Sert, geleceğe güvenle bakacak havacılar yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Hava Harp Okulu Komutanlığınca, eğitim ve öğretim faaliyetlerini desteklemek, havacılık teknolojileri ve ilgili mühendislik dallarındaki bilimsel çalışmaların tartışılacağı akademik platform yaratmak amacıyla düzenlenen 3'üncü Ulusal Havacılıkta İleri Teknolojiler Konferansı (HİTEK 2014) başladı.
Yeşilköy'deki Hava Harp Okulu Komutanlığı'nda düzenlenen konferansın açılışında Tümgeneral Sert, Türk havacılığının subay kaynağı olan "kartallar yuvası"nda konferansın düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Hava Harp Okulu'nun, bilgi çağının gerektirdiği adımları atmak ve bilimden beslenen bir yapıya sahip olabilmek için havacılık enstitüsüyle geçmişten günümüze eğitim faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Sert, şöyle devam etti:
"Okul, havacılıktaki gelişmeleri takip edebilmek, buna yön verebilmek, yeni açılan ufukları yakından takip edebilmek, gereken eğitim alt yapısını oluşturmak, bunu en etkin şekilde kullanacak ve yönetecek liderleri yetiştirmek gibi çok özel ve önemli bir görevi sürdürmektedir. Hava Harp Okulu, alanındaki araştırmaları ve güncel çalışmaları takip ederek bilgiyi paylaşmak için tüm personel ve öğrencileriyle bilimsel faaliyetlere katılma gayreti içindedir. Geçmişten günümüze getirdiğimiz birikimleri kıymetli araştırmacıların, akademisyenlerin ve havacılığın gelişmesine gönül vermiş, havacılık sektöründe önemli faaliyetler sürdüren kurumların ve katılımcıların iş birliğiyle güncel örnekleriyle tartışmak istiyoruz. Geleceğe güvenle bakacak havacılar yetiştirmeyi hedefliyoruz."
Konferansta 100'e yakın bildiri sunulacak
Konferansa, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) Aselsan'a kadar havacılık alanında faaliyet gösteren üniversite ve kurumların katıldığını dile getiren Sert, havacılık eğitiminde insan faktöründen hava savunma sistemlerine, aviyonik sistemlerden aerodinamiğe, yapay zekadan malzeme teknolojisine kadar geniş bir yelpazede 100'e yakın bildiri sunulacağını kaydetti.
Sert, katılımcıların havacılık teknolojisi anlamındaki gelişmeleri değerlendirmesi ve tartışması için bilimsel bir platform oluşturulacağını anlatarak, konferansa katılan ve destek veren Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Mehmet Çetin'e de teşekkür etti.
- "Uçak üretmenin maliyeti yüksek"
Konferansta, "2023 Vizyonu - Türkiye Sivil Havacılığı, Malzeme ve Güç Sistemleri" konulu sunum yapan İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Özkol, uçak üretiminin bir ülkenin teknolojik seviyesini göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi.
Uçak üretmenin oldukça maliyetli olduğunu dile getiren Özkol, "Yüksek maliyetli endüstrisi olan sektörde yeni bir ticari jet geliştirmek yaklaşık 4-6 milyar dolar Ar-Ge harcaması gerektirmektedir. Yeni bir uçağı geliştirmek, test etmek, sertifikalandırmak 4-5 yıl almaktadır. Uçaklar 400-600 birimlik bir başlangıç üretim grubunun ortalama beklenen maliyeti bazında fiyatlandırılır. İlk birimler zararına satılır. Yeni bir uçak yaklaşık 70'inci birime kadar eksi nakit akışına yol açmaktadır" diye konuştu.
Özkol, havacılık sektöründe uluslararası kuralların gereklerini sağlayabilecek pilot, hava trafik kontrolü, havaalanı işletmeciliği, uçak teknisyeni, yer hizmetleri personeli, kabin görevlisi gibi yetişmiş insan kaynağına ihtiyaç olduğunu kaydetti.
- Hibrid roketler
Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arif Karabeyoğlu da "Hibrid Roket Teknolojisinin Gelecek Uzay Sistemlerindeki Yeri" konulu sunumunda, uzay programlarında kullanılan roket itki sistemlerine değinerek, Türkiye'de bu alanda önemli bir boşluk olduğunu, bağımsız ve sürdürülebilir bir programın oluşturulması gerektiğini söyledi.
Karabeyoğlu, 55 yıldır uzaya gidildiğini ancak bunun hala çok pahalı ve riskli bir süreç olduğunu belirterek, bu alandaki yeni teknolojilerden birinin de hibrid roketler olduğunu anlattı.
Bu roketlerde oksitleyicinin sıvı, yakıtın ise katı olduğunu, tahta, çöp, mum gibi malzemelerin de yakıt olarak kullanıldığını aktaran Karabeyoğlu, hibrid roketlerin soğutma problemi bulunmadığını, patlama tehlikesi olmadan üretilebildiğini dile getirdi.
Yakında uzaya turist taşıyacak olan Virgin Galactic'in hibrid roket kullandığını ifade eden Karabeyoğlu, üzerinde çalıştığı hibrid roketlerin çığır açabilecek bir teknoloji olduğunu kaydetti.
İnsansız hava araçları, radar teknolojileri, uçak performansı ve yörünge dinamiği, uçuş kontrol sistemlerindeki yeni gelişmeler, yapay zeka ve havacılıktaki uygulamaları, meteoroloji, itki sistemleri ve ısı transfer uygulamaları, otomatik kontrol sistemleri, uçak performansı ve yörünge tahmini, hava savunma sistemleri, hava aracı yapıları ve malzemeleri gibi konuların ele alınacağı HİTEK 2014 yarın sona erecek. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › 3. Ulusal Havacılıkta İleri Teknolojiler Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.