Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kenan Ateş, 2013 yılında yaklaşık 8 bin 500 diyaliz hastasının hayatını kaybettiğini bildirdi.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve dernek yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş, "31.Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi" kapsamında Belek Turizm Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Tam Gün Yasası'ndan sonra hemodiyaliz merkezlerinde çalışan nefrologların hastaneleri tercih ettiğini belirtti.
Bu nedenle Türkiye'de bulunan hemodiyaliz merkezlerinin yüzde 60'ını oluşturan özel merkezlerde bu konuda sertifika sahibi kişilerin çalıştırıldığını aktaran Ateş, şöyle devam etti:
"Hastalar, nefrologların takibinden çıktı. Nefrologların yapacağı işin, 3-6 aylık sertifikalarla iyi bir şekilde yapılması hayaldir. Ölüm oranları yüzde 10'lardan yüzde 14, hatta 15'lere kadar çıktı. 2013 yılı içerisinde yaklaşık 8 bin 500 diyaliz hastası hayatını kaybetmiştir. Nefrologlar tarafından bakılmamaları ve düşük fiyat politikalarının bu ölümlerde katkısı vardır diye düşünüyorum."
Bonzai'den böbrek yetmezliğine 17 hasta"
Ateş, sentetik uyuşturucu "bonzai" ile ilgili soru üzerine, kongrede bu konuda 7 bildirinin sunulduğunu ifade ederek, "Kongrede, bonzai kullanımına bağlı akut böbrek yetmezliği yaşayan 17 hasta bildirildi. Bonzainin böbrek yetmezliğine neden olduğu ortaya konuldu" diye konuştu.
Türkiye'de uyuşturucu kullanımının Avrupa'ya göre daha az olduğu yönündeki görüşün, gerçeği tam yansıtmadığını kaydeden Ateş, hayatında en az bir kere uyuşturucu kullanan kişi oranının yüzde 2,5-3 arasında olduğu, dünyada ise bu oranın yüzde 2,5-4,8 arasında tespit edildiği bilgisini verdi.
"Kadavradan böbrek nakli sayısı yeterli değil"
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen de 2013 yılında 2 bin 944 hastaya böbrek nakli yapıldığını belirterek, 5-6 yıl öncesine göre belirgin olarak yükselen nakil sayısının, son üç yılda 2 bin 900-3 bin aralığına takıldığını söyledi.
Böbrek nakillerinin yüzde 80'inin canlı vericiden yapıldığını vurgulayan Türkmen, "Kadavradan böbrek nakli sayısı yeterli değil. Buna engel olan, kadavradan organ nakli konusunda yeterli çalışmanın olmamasıdır. Yoksa toplam nakil sayısı 5 bine dayanırdı" dedi.
Türkmen, 2013 yılında hastanelerde beyin ölümü gerçekleşen kişilerin hepsinin organlarının bağışlanması durumunda 3 bin 400 kişinin hayatının kurtulacağını dile getirdi.
Günde 5-6 gram tuz yeterli
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Altun da sağlıklı yaşam için günde 5-6 gram tuz alınmasının yeterli olduğunun altını çizerek, Türkiye'de tuz tüketiminin 14-16 gram arasında olduğuna dikkati çekti.
"Tuz tüketiminin yaklaşık 6 gram azaltılması ile inmeye bağlı ölümlerin yüzde 20-25, kalp krizine bağlı ölümlerin yüzde 10-15 oranında azaltılabileceği öngörülmektedir" diyen Altun, birçok araştırmada, ölüm ve kalp damar hastalıkları riskinin sadece aşırı tuz tüketenlerde değil, çok az tüketenlerde de arttığının görüldüğünü dile getirdi. - Antalya
Son Dakika › Güncel › 31.ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?