49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali - Son Dakika
Güncel

49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali

49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali

49.Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ulusal uzun metraj film dalında yarışacak ve 69.Venedik Filmi Festivali'nde "Geleceğin Aslanı" ödülünü alan "Küf" filminin galası yapıldı.

09.10.2012 18:17

49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ulusal uzun metraj film dalında yarışacak ve 69. Venedik Filmi Festivali'nde "Geleceğin Aslanı" ödülünü alan "Küf" filminin galası yapıldı.

Antalya Kültür Merkezi Aspendos Salonu'nda düzenlenen galaya 49. Altın Portakal'ın ulusal uzun metraj film yarışması jüri başkanı Hülya Avşar ve jüri üyeleri ile yönetmen Ali Aydın, oyuncular Ercan Kesal, Tansu Biçer, Muhammet Uzuner ile çok sayıda izleyici katıldı.

94 dakika süren filmin ardından düzenlenen söyleşide yönetmen Aydın, söyleşi yöneticisinin "Filmde neden kayıp bir çocuğun hikayesini anlattığı" yönündeki sorusunu, "Bu tür hikayelere ne kadar çok yaklaşırsanız, aslında o kadar istismar etmiş olursunuz bu konuları. Ne kadar çok kaçarsanız kaçın, bir şekilde konuya yaklaşıyorsunuz" şeklinde cevapladı.

Filmin senaryosunu, yazarken filme konu olan koşulları yaşayan kişilerin durumlarına bakarak oluşturduğunu ifade eden Aydın, bu nedenle filmi çekerken bu konuya daha fazla yaklaşmak istemediğini anlattı.

Bunun iki nedeninin bulunduğuna dikkati çeken Aydın, "Biri bu ahlaki olmazdı. Diğer neden empati kuracağımız biri yok. Çünkü öyle bir veri bende yok. Kayıp duygusunun ne olduğunu ya da bu durumu yıllardır nasıl sürdürdüklerini bilmiyorum" dedi.

Faili meçhul cinayetlere kurban giden kişilere genel olarak politik zeminde bakıldığını belirten Aydın, "Tamamıyla insaniyetten, insan olmaktan, bir şeyleri söyleyebilmenin bir hak olduğundan soyutlanarak bakılıyor. Bu yüzden Cemil de filmde böyle bir karakterde... Ama Cemil'in uğradığı acımasızlığı da geçmek istemedim" diye konuştu.

Yönetmen Aydın, bir izleyicinin film temposunun yavaş olduğu eleştirisini ise şu şekilde yanıtladı:

"Hayat ibresi bu kadar hızlı akmaz. Yani size izlediğiniz filmler belirli bir montaj mahsulü olarak gelir. Hayat yavaş akar. Anadolu, büyük şehirlerden farklı olarak daha yavaş akar. Hele mesleği doğanın içinde olan bir adamı başka nasıl anlatabilirim, bilmiyorum. Anlatabildiğim en iyi hal bu. Böyle bir problemi yadsıyıp, başka şeylerin peşinden koşmayı doğru bulmadım."

Aydın, dünya ve Türkiye sinemasını mümkün olduğunca takip etmeye çalıştığını, ancak özellikle Rus sinemasını takip ettiğini kaydetti.

-Küf filmi-

Yönetmenliğini Ali Aydın, yapımcılığını Önder Çakar'ın üstlendiği filmde, üniversite eğitimi için İstanbul'a gönderdiği oğlundan gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alamayan bir adamın, oğlunu bulmak için gösterdiği çaba anlatılıyor.

Muhabir: Murat Yolcu

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement