Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, uluslararası terörizme karşı mücadelenin İslamiyete karşı bir mücadele gibi gösterilmemesi gerektiğini belirterek, bu mücadeleye daha fazla Müslüman ve Arap ülkesinin dahil edilmesi gerektiğini söyledi.
Bakan Leyen, 53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada, NATO'nun 5. Maddesinin çok önemli olduğunu ve 28 ülkenin birbiri için var olduğuna vurgu yaptığını söyledi.
Yeni ABD yönetiminin de NATO ittifakına büyük önem verdiğini açıklamasından memnuniyet duyduğunu belirten Leyen, "NATO aynı zamanda bir değerler topluluğudur. Tüm yaptıklarında insan onuruna bağlıdır. Bu hiç bir zaman işkenceye izin vermez. Bu bize, sivil kurbanlara hiç bir şekilde izin verilmemesi sorumluluğunu da getiriyor. Bu korunmaya muhtaç insanların korunmasını da kapsamaktadır." ifadelerini kullandı.
Müttefik ülkelere karşı sorumluluklarını yerine getirmenin yanı sıra demokratik değerleri sorgulayanlara karşı da ortak hareket edilmesi gerektiğini belirten Leyen, "Bu, hepimizin de çıkarına, eğer Rusya ile de güvenilir bir ilişki yaratmak istiyorsak. Bu aynı zamanda uluslar arası teröre karşı birlikte mücadele etmemiz de demektir. Özellikle de DEAŞ'a karşı. Bu mücadelenin genel olarak İslamiyete karşı bir cephe gibi görülmemesi konusunda dikkatli olmamız gerekir. Çünkü o zaman aramızda gittikçe büyümekte olan bir uçurumdan bizi tehdit edebilecek çok daha büyük şiddet ve terör oluşabilir. Hayır, tam aksine. Bizimle benzer görüşleri paylaşan daha fazla Müslüman ve Arap ülkesi ile ortaklıklar aramamız lazım." şeklinde konuştu.
Avrupa'nın güvenliği ve savunması için NATO'ya komşu olan Asya, Afrika ve Ortadoğu ülkeleri ile de ilişkileri geliştirmek durumunda olduklarına dikkati çeken Leyen, AB ülkeleri ile birlikte yürütülen misyonların da daha iyi ve etkin hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Ancak bu sayede Avrupa'nın savunmasının daha güçlü olacağını ve bunun ABD'nin de çıkarına olduğunu ifade eden Leyen, "Dünyanın global ve sorumluluk duygusu ile hareket eden bir Amerika'ya ihtiyacı var. Biz Avrupalılar ABD'nin kıtamızdaki güvenlik ve özgürlüğün korunması için harcadığı çabaları takdir ediyoruz." dedi.
Akdeniz'de Türkiye ile varılan anlaşmanın da önemli olduğunu ve bu ilişkileri kendi halkına, askerlerine ve müttefik ülkelere de borçlu olduklarını belirten Leyen, bu nedenle geçen yıl savunma bütçelerini de yüzde 8 artırdıklarını sözlerine ekledi.
ABD Savunma Bakanı Mattis
Konferansa katılan ABD Savunma Bakanı James Mattis de NATO'nun önemine vurgu yaparak, tüm üye ülkelerin demokratik değerler ve özgürlük için mücadele ettiğini söyledi.
Günümüzde dünyayı tehdit eden tehlikelerin çok farklı yönlerden geldiğini, NATO'nun çevresindeki bölgede "istikrarsızlık yayı" oluştuğunu ifade eden Mattis, "Demokrasilerimiz bu tehditlere karşılık vermekte kararlı. İttifakı bu yeni tehditlere karşı hazırlayacağız. Bu işin zor kısmı. Birlikte hareket etmemiz lazım. Caydırıcılığımızı ve savunmamızı güçlendirmeliyiz. NATO'nun Akdeniz'den Türkiye sınırına uzanan güney kanadındaki terörist tehditlere daha doğrudan karşı koymamız gerekiyor." dedi.
"Atlantik ötesi ilişkilerimiz istikrarsızlığa ve şiddete karşı en iyi savunmamız. NATO yaşam tarzımızı korumamıza ve özgür alış verişi gerçekleştirmemizi sağlıyor." diyen Mattis, ABD Başkanı Donald Trump'ın da Atlantik ötesi ilişkilere büyük önem verdiğini kaydetti.
ABD'nin ve Avrupa'nın güvenliğinin birbirine bağlı olduğunu ifade eden Mattis, "Bu dünyada güvenlik konusunda hiçbir ülke yalnız ayakta duramaz." diye konuştu.
NATO'nun 5. Maddesinin ittifakın temelini oluşturduğunu da kaydeden Mattis, "İlişkilerimizi geliştireceğimize ve masum insanları, demokrasimizi ve özgürlüğümüzü tehdit edenlere karşı mücadele edeceğimize eminim." dedi.
Son Dakika › Güncel › 53. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?