Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara sunduğu imkanlar konusunda, "Bu sadece Türkiye'nin oldukça cömert, misafirperver, mültecilerin korunmasında İslam geleneklerini en iyi şekilde yansıtan bir ülke olduğunu değil, aynı zamanda bugünün dünyasına yasal çerçeve konusunda bir örnek oluşturduğunu gösterdi" dedi.
Guterres, Ankara'da düzenlenen ve Türkiye'nin büyükelçilerini bir araya getiren 7. Büyükelçiler Konferansı'nın ikinci gününde katılımcılara hitap etti.
Guterres, Türkiye'nin dünyadaki dördüncü büyük bağışçı ülke olduğunu hatırlatarak, Pakistan ile dünyada en çok sığınmacı kabul eden ülke Türkiye'nin sadece koruma anlamında değil, aynı zamanda BM için de çok güvenilir ve önemli bir ortak olduğunu söyledi.
Antonio Guterres, Türkiye ziyaretini çok önemli hale getiren şeyin Türkiye'nin sığınmacı göçünü en çok alan ülke olduğunun bilinmesi değil, aynı zamanda rejimden kaçan Suriyelileri koruma konusunda bir devrim yaparak, bu kişilerin çocuklarının okula gitmesi, çalışması gibi imkanlar tanıması olduğunu belirtti.
Guterres, "Bu sadece Türkiye'nin oldukça cömert, misafirperver, mültecilerin korunması noktasında İslam geleneklerini en iyi şekilde yansıtan bir ülke olduğunu değil, aynı zamanda bugünün dünyasına yasal çerçeve konusunda bir örnek oluşturduğunu gösterdi" diye konuştu.
İnsani sorunların başka şeylerin sonucu olduğunu dile getiren Guterres, uluslararası toplumun çatışmaları çözme ve önleme noktasında etkinliğini kaybettiğini vurguladı. Guterres, bu etkinliği tekrar harekete geçirebilmenin yapısal çok kutuplu dünya ve güçlü çok yönlü uluslararası kurumlarla mümkün olabileceğini ifade etti.
Türkiye'nin yeni yapılanmış çok kutuplu dünyada önemli bir destek olduğuna dikkati çeken Guterres, "Bence Türkiye yakın gelecekte mülteci sayısını en aza indirme konusunda kapasite ve kaynaklar ile zorluklarla mücadelede uluslararası toplumu harekete geçirmek için çok önemli bir rol üstlenecek" ifadesini kullandı.
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek mülteci sayısına ulaşıldığını, Suriye'de 13 milyon kişinin yerinden edildiğini, Irak'ta 2 milyon kişinin ülkesini terk ettiğini, ayrıca Libya ve Ukrayna'da çatışmaların sürdüğünü hatırlattı.
Antonio Guterres, sorunların sadece çatışmalardan değil aynı zamanda su kıtlığı, kentleşme gibi durumlardan kaynaklandığını vurgulayarak, bunların insanların ülkelerini terk etmelerini tetiklediğini dile getirdi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › 7. Büyükelçiler Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?