İzmir'de, yıllarca, hastanelerde ihtiyacı olanların yardımına karşılıksız koşan, çocukların 'Suzan anne' olarak hitap ettikleri 89 yaşındaki Suzan Kızılgök, Uluslararası Inner Wheel Kadın Kulübü tarafından 'Margarette Golding Ödülü'ne layık görüldü. Bugüne kadar kendisinden önce 4 Türk kadınının aldığı ödüle layık görülmenin büyük onurunu yaşadığını belirten Kızılgök, "Bu çalışmalarım olmasa ruhen ölürdüm. 'Suzan anne' olmak benim yaşam iksirim" dedi.
İstanbul doğumlu Suzan Kızılgök'ün, 1 kızı, 1 kız torunu, 1 erkek torun çocuğu bulunuyor. Kızılgök, doktor eşinin tayini nedeniyle 1950 yılında İzmir'in Ödemiş İlçesi'nde yaşamaya başladı. Türk Kadınlar Birliği'nin kuruluş ve faaliyetlerinde yer alan Kızılgök, yarım bırakmak zorunda kaldığı eğitimine de Kız Sanat Enstitüsü'nde 'Misafir öğrenci' olarak devam etti. Burada aldığı dikiş, nakış, moda dersleri sayesinde 89 yaşında hala kendi giysilerini diken Kızılgök, Ödemiş'te sosyal yaşamın gelişmesi için çeşitli etkinliklerin düzenlenmesine önayak oldu. Bir proje nedeniyle eşiyle birlikte 1958-1960 arasında Amerika'da bulunan Kızılgök, burada da Türk kadınını tanıtan etkinlikler düzenledi.
1964 yılında kızının eğitimi için İzmir'e yerleşen Kızılgök, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Derneği'nde yardım çalışmalarına başladı. 1970 yılına kadar bu dernekte aktif görev alan Suzan Kızılgök için 1975 yılı dönüm noktası oldu. Yakın bir arkadaşı, kanserden kaybettiği kızının adını yaşatmak için Ege Üniversitesi Hastanesi Çocuk Bölümü'nde bir oyun odası kurmak istedi. Arkadaşının bu dileğini yerine getirmek için yardımını istediği Kızılgök, ömrünün yarısını geçireceği hastaneye ilk adımı attı ve hasta çocuklara ömrünü adadı.
HASTA ÇOCUKLARIN "SUZAN ANNESİ"
Bir oyun odası kurmak niyetiyle tek başına başlattığı çalışmaları haftada 3-4 gününü hasta çocuklarla birlikte olmaya, ağlayanı avutup, yemeğini yemeyeni doyurmaya çalışmakla farklı bir boyuta taşıyan Suzan Kızılgök, 'Suzan anne' olarak anılmaya başlandı. Dostları ve çevresinden topladığı yardımlarla tedavi üniteleri, hastane okulu kurulmasını, zor durumdaki ailelerin ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayan 'Suzan Anne', 2004 yılına kadar bu faaliyetleri tek başına sürdürdü. Kızılgök, Çocuk Bölümü'ndeki Prof. Dr. Buket Erer del Castello'nun önerdiği 'Hasta Çocuk Evleri' projesini uygulamaya koymak için Hasta Çocuklar ve Ailelerini Destekleme Derneği'ni kurdu. İlerlemiş yaşına karşın halen derneğin başkanlığını yürüten, 2006 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tahsis ettiği bir evle projeyi hayata geçirip, sayısını 8'e çıkaran Kızılgök, üniversite öğrencilerinin de ihtiyaçlarını karşılayacak bir projeyi hayata geçirdi. Bursun yanı sıra yine dostlarının destekleriyle ikinci el ev eşyası ve giysi deposu kurdu. Ömrünün yarısını hiç karşılık beklemeden hasta çocuklara ve ailelerine adayan, gücü olduğu sürece bu çalışmalarını sürdüreceğini belirten Suzan Kızılgök, bu çabalarından dolayı uluslararası ödüle layık görüldü.
ÖDÜL ALAN 5'İNCİ TÜRK KADINI
Geçen yıl 'İzmir Anıt Kadınlar' ödülü verilen üç kadından biri olan Suzan Kızılgök, bu kez Ege Inner Wheel Kulübü tarafından Uluslararası Inner Wheel Kadın Kulübü tarafından verilen Margarette Golding Ödülü'ne önerildi. Türkiye'de bu ödüle layık görülen 5'inci kadın olan Suzan Kızılgök, onur duyduğunu belirterek şunları söyledi:
"Arkadaşımın kaybetiği kızının anısına bir oyun odası oluşturma fikriyle başladığım çalışmalar, benim hayata, çocuklara, insanlara ve çevreye bakışımda yepyeni bir pencere açtı. İlk başladığımda günlerce ağladım. Hiçbir zaman zengin bir kadın olmadım. Gönlüm zengin, haris de olmadım. İki uçta yaşayan bir insanım. Bir tarafta fakirlerin bir tarafta zenginlerin içindeyim. Pek çok dostum bu çocuklar için ihtiyaçları dile getirdiğimde ikiletmeden her türlü desteği verdiler, veriyorlar. Sosyal hayatım olmasa bunları başaramazdım. Onlara minnettarım. Bir de multimilyarder insanlar var, teklifte bulunmam, bir yardım bileti satmam. Bu çalışmalarım olmasa ruhen ölürdüm. 'Suzan anne' olmak benim yaşam iksirim. Bu ödül sürpriz oldu, gururlandım. 'Suzan anne' olarak anılmak kızıma, toruma bırakacağım en önemli miras."
ULUSLARARASI INNER WHEEL NEDİR?
İngiltere'nin Manchester Rotary Kulübü üyelerinin eşleri tarafından ilk Inner Wheel Kulübü 1924 yılında kuruldu. Amacı dostlukları güçlendirmek ve topluma daha düzenli, disiplinli bir şekilde hizmet edebilmek, uluslararası anlayışı geliştirmek olan Inner Wheel kulüpleri 1967'de uluslararası kimliklerini oluşturarak dünyanın en büyük kadın kuruluşlarından biri oldu. Bugün 103 ülkeye yayılmış 3 bin 850 Kulübü, 105 bine yakın üyesi bulunan Inner Wheel'in Türkiye'deki ilk kulübü 1990 yılında kuruldu. Inner Wheel Kulüpleri, Birleşmiş Milletler nezdinde 7 temsilci ile kadınların statüsü, çocuk hakları, yaşlılık, aile ve uyuşturucu komitelerinde danışman statüsünde temsil edilmekte.
MARGARETTE GOLDING ÖDÜLÜ
Inner Wheel'in kurucusu olan Margarette Golding adına 2001'den bu yana her yıl dünya genelinde verilen ödüle bugüne kadar Türkiye'den ilk Dilek Sabancı, ardından Türkan Saylan, Ayşen Erdil ve Ayşe Mayda layık görüldü. Düzenli olarak ve büyük özveriyle hayır kurumlarında çalışan ya da organizasyonlarda yer alan kadınları verilen ödülün bu yılki sahibi ise Suzan Kızılgök oldu. İzmir Inner Wheel Kulübü'nün önerdiği Burçin Kipman da bu ödülün verildiği 6'ıncı Türk kadını. Kızılgök ve Kipman'a, 14 Mayıs'ta Mövenpick Otel'de düzenlenecek törenle Margarette Golding ödülleri verilecek. - İzmir
Son Dakika › Güncel › 89 Yaşındaki İyilik Meleği 'Suzan Anne'ye Büyük Ödül - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?