Kuruluşunun 100. yılında 11 dilde yayın yapmayı planlayan Anadolu Ajansı'nın (AA), dün yayın dilleri arasına Kürtçeyi de katması, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki sivil toplum kuruluşlarınca sevinçle karışılandı.
AA'nın Kürtçe'nin Kurmancca ve Soranca lehçelerinde yayına başlaması, bölgede de olumlu bir adım olarak değerlendirildi.
Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek yayın dilleri arasına Kürtçe'yi de katan Anadolu Ajansı'nı kutladığını söyledi.
AA'nın Kürtçe yayın hayatına başlamasının çok önemli olduğunu belirten İpek, "AA'nın çözüm sürecinde, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Kürtçe yayına başlamasını ayrıca anlamlı ve önemli buluyorum" ifadesini kullandı.
İpek, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti olarak geçen yıl düzenledikleri yarışmada Kürtçe kategori açarak o alandaki ihtiyaca cevap vermek için çaba sarf ettiklerini ifade ederek, "Son on yılda Türkiye'de iletişimin de katkısıyla olumlu adımlar atıldı. Kürtçe yayın önemli adımlardan biri. Ancak TBMM'nin üzerine düşen görev var. Dilin kurumsallaşması için anayasal güvence altına alınması gerekir. Konuşulan bir dilin yaşatılması gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle Anadolu Ajansı yönetimini kutluyorum" dedi.
Eğitimciler Birliği Sendikası (EĞİTİM-BİR-SEN) Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, Anadolu Ajansı'nın Türkiye'nin yanı sıra dünyaya da yayın yapan, tarafsız yayın ilkesiyle takdire şayan, bir kurum olduğunu söyledi.
AA'nın Kürtçe yayın yapmasının, yeni bir vizyonla hareket etmesinin Türkiye'deki Kürtler açısından çok sevindirici olduğunu ifade eden Memiş, şunları söyledi:
"Kürtlerle ilgili geçmişten gelen sorunlar, AK Parti hükümeti ile çözülmeye başlandı, çözüm noktasında ciddi adımlar atıldı. Tüm dünyada bilinen Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayın yapması bu yönde çok önemli. Yetkilileri kutluyorum. Son derece olumlu bir adımdır. Geçmişte Kürtçe bir şarkı bile dinleyemiyorduk. Bunu bize devlet eliyle yaptılar. Şimdi ise devlet eliyle AA'nın Kürtçe yayın yapması, gerçekten duygularımı ifade edebilecek bir kelime bulamıyorum. Duygularımı kelimelere dökemeyeceğim bir coşku içindeyim. AA'nın Kürtçe yayını, inşallah daha güzel adımların müjdecisi olacak."
-Çözüm sürecinde hayati karşılığı olan bir jest
Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkan Yardımcısı Sedat Yurtdaş, Anadolu Ajansı'nın Kürtçe'nin iki lehçesinde eş zamanlı yayına geçmesinin son derece önemli olduğunu söyledi.
"Yaklaşık 100 yıldır ihmal edilen bir realitenin kabulüdür. Ama aynı zamanda çözüm sürecinde hayati karşılığı olan bir jesttir,bir adımdır" diyen Yurtdaş, şöyle devam etti:
"Kürtçe'nin aynı zamanda dünya dil ailesinde hak ettiği saygınlığını, kabulünü ortaya koyan bir gelişmedir. Anadolu Ajansı'nı, hükümetin bu tasarrufunu, tutumunu da kutlamak gerekir. Kürtçe yayının, atılması gereken diğer adımların öncüsü olduğunu da kabul etmek lazım. Bu konuda yapılacak daha çok iş var. Ancak her halükarda AA'nın Kürtçe yayını takdire şayan bir adımdır."
-"Ajansın Kürtçe yayını bizim için bir nimettir"
Diyarbakır'da yerel yayın yapan TV 21'in Genel Yayın Yönetmeni Taner Özbay ise AA'nın dün başladığı Kürtçe yayınını çok olumlu bulduğunu belirtti.
Kürt dilinin akademik gelişimine yönelik son dönemlerde çeşitli çalışmalar yapıldığını anımsatan Özbay, Anadolu Ajansı gibi kurumsallaşmış, Türkiye'nin en güçlü ajansının Kürtçe yayına başlamasının ise son derece önemli bulduğunu kaydetti.
Özgür Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sait Bayram, Kürtçe yayının çözüm süreci başlamadan önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, yine de süreçle birlikte AA'nın Kürtçe yayın hamlesini son derece önemli ve olumlu bir gelişme olarak gördüğünü söyledi.
Bayram, Anadolu Ajansı'nın Kürtçe yayınının, yerel basının da Kürtçe yayın yapmasına imkan tanıdığını belirterek, "AA'ya aboneyiz. Artık gazetemizde Kürtçe haberlere daha fazla ağırlık vereceğiz. Yetkililere teşekkür ediyoruz. Ajansın Kürtçe yayını bizim için bir nimettir. Artık Kürtçe haberi güvenilir kaynaktan, AA'dan alacağız" diye konuştu. - Diyarbakır
Son Dakika › Güncel › Aa'nın Kürtçe Yayına Başlaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?