AB Bakanı Bağış Açıklaması - Son Dakika
Son Dakika Logo

AB Bakanı Bağış Açıklaması

AB Bakanı Bağış Açıklaması
06.07.2013 18:20

"Önümüzdeki dönemde Almanya ile herhangi bir sorun beklemiyorum. Almanya bizim stratejik bir müttefikimizdir, ortağımızdır, en çok iş yaptığımız, ülkemize en çok turist gönderen en çok soydaşımızın yaşadığı yabancı ülkedir" "Norveç gibi bizde bir gün belki üye olmama yoluna tercih kullanabiliriz ama o gün bu gün değil"

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, önümüzdeki dönemde Türkiye- Almanya ilişkilerinde herhangi bir sorun beklemediğini belirterek, "Almanya bizim stratejik bir müttefikimizdir, ortağımızdır, en çok iş yaptığımız, ülkemize en çok turist gönderen en çok soydaşımızın yaşadığı yabancı ülkedir"  dedi.

Bağış, NTV televizyonunda katıldığı bir programda, Mısır'da ordunun yönetime el koyması sonrasındaki gelişmeler, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ve Almanya'daki seçimlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Mısır'da 50 yıl boyunca kendi halkına eziyet eden Mübarek diktatörlüğüne hoşgörüyle yaklaşanların, ordu tarafından görevinden uzaklaştırılan Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 1 yıllık iktidarını kabullenememesinin düşündürücü olduğunu dile getirdi.

Mursi'nin Türkiye'ye sığınma talebinde bulunup bulunmadığına ilişkin ellerinde herhangi bir bilgi olmadığını belirten Bağış, Türkiye'nin herkese kucak açan bir ülke olduğunu ancak Mursi'yi İstanbul'da görmektense milletinin başında, partisinin başında siyaset yaparken görmeyi tercih edeceğini kaydetti.

-Almanya'nın Türkiye'nin müzakere sürecindeki tavrı

Bağış, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Gezi Parkı olaylarıyla ilgili bu ülkede 22 Eylül'de yapılacak seçimlerle ilgili olduğunu, teknik bir faslın tamamen siyasi sebeplerle bahane edildiğini söyledi. Bakan Bağış, 22. faslın açılışına Merkel'in davet edildiğini, bütün açılış kriterlerinin yerine getirildiğini, AB Komisyonu teyit ettiği halde faslın açılmasının bir şekilde engellenmek istendiğini fark ettiklerinde Alman Başbakanı'yla doğrudan temas kurmaya çalıştıklarını anlattı. Merkel'e ulaşamayınca medya üzerinden mesaj verdiklerini vurgulayan Bağış,  şöyle konuştu:

"Merkel'e medya üzerinden bir mesaj verdik ve  orada bir müzakere başlattık. O müzakere neticesinde faslın açıldığını ilan ettirdik ama faslın açılış törenini 22 Eylül sonrası bir tarihe bırakmış oldu. Bu saatten sonra ben Almanya'nın yeni bir sorun yaratacağını zannetmiyorum. Zaten 22 Eylül'e kadar biliyorsununz Avrupalıların çoğu temmuz ağustos ayında çalışmıyor. Sayın Merkel seçim kampanyasını yürütecek, seçimlerden sonra eğer şansölye olarak göreve devam ederse, kendi ülkesinde yaşayan 3 milyon Türkiye asıllı seçmen, vergi mükellefi ve tüketicinin de varlığının bilinciyle, ülkemizde ticaret yapan 4 binin üzerinde Alman şirketinin çıkarlarının bilinciyle,Türkiye ile yeni ilişkile kurmaya çalışacaktır. Yeni bir lider gelirse de onunla biz yeni ilişkiler kurmaya çalışacağız ama ben önümüzdeki dönemde Almanya ile herhangi bir sorun beklemiyorum. Almanya bizim stratejik bir müttefikimizdir, ortağımızdır, en çok iş yaptığımız, ülkemize en çok turist gönderen en çok soydaşımızın yaşadığı yabancı ülkedir. O yüzden Almanya bizim önemli bir ortağımızdır, sorunları aşarız."

-"80 darbesini bu memlekete attığı en büyük kazıklardan birisi"

Bağış, Fransa'da önceki Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde engellenen Mali Politikalar faslını açmak için Cumhurbaşkanı François Hollande ile müzakere halinde olduklarını belirterek, vize muafiyeti noktasında da önemli gelişmeler olduğunu söyledi.

AB üyesi ülkelerin Türkiye'ye vize uygulamasını "1980 darbesinin bu memlekete attığı en büyük kazıklardan birisi" olarak nitelendiren Bağış, şunları kaydetti:

"Rahmetli İnönü'nün 63'te imzaladığı Ankara Anlaşması gereğince vize uygulamaması gerekenlerin vize uygulaması 80 darbesiyle başlar. O zaman Türk gençlerinin Avrupa'ya siyasi sığınmacı oalrak gitmesini engellemek için darbe zihniyeti gerçekten de o vizelerin uygulanmasına göz yummuştur. O hakkımızdan feragat etmiştir. Dün Sayın Başbakanımız da vurguladı; her darbe bu ülkeyi geriye götürmüştür. Sadece ekonomik olarak değil, vatandaşımızın seyehat özgürlüğü bakımından da çok geriye götürmüştür. Geçtiğimiz temmuz ayında AB üyesi 38 ülke AB Komisyonu'na Türkiye ile vize muafiyeti görüşmelerine başlanması için gereken yetkiyi verdi. Bu bizim yaptığımız diplomatik girişimlerin neticesinde son dört dörtbuçuk yılda ortaya koyduğumuz kararlığının neticesinde elde edilmiş çok önemli bir kazanımdır."

Kısa süre içinde AB'nin İçişlerinden Sorumlu Komisyon Üyesi Cecilia Malmström'ün Türkiye'ye geleceğini duyuran Bağış, vize muafiyeti müzakerelerini resmen başlatacak çabaları ortaya koyacaklarını ifade etti.

Bağış, Türkiye'nin AB sürecinin oldukça iyi ilerlediğinin altını çizerek şöyle konuştu:

" Türkiye hergün yeni yeni adımlar atıyor. Mesela şu 35. madde konusu. Bizim AB standartlarında bir ülke olmamızla alakalı yahut da geçen yıl kabul edilen 3. ve 4. yargı reformları paketleri netciesinde bugün 35 bin tutuklu serbest kalmıştır, aileleriyle birlikte yaşamaktadır ama davaları devam etmektedir. En son Anayasa Mahkememizin aldığı bir karar var; tutukluluk süreleriyle ilgili. Onun AB standartlarıyla bir bağlantısı vardır gerçi. AB'de istedikleri zaman bir ülkede tutukluluk süresi dolanı başka bir ülkeye naklediyorlar. Kendi aralarında böyle bir mekanizma var. Orada sıfırdan başlatıp yine tutuklu tutabiliyorlar, isteyince kılıfına uyduruyor Avrupalılar. Aynı darbeye darbe demedikleri gibi."

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinin kendisinin, sonucundan çok daha önemli olduğunu ifade eden Bağış, şu görüşleri dile getirdi:

"Norveç gibi bizde bir gün belki üye olmama yoluna tercih kullanabiliriz ama o gün bu gün değil. O gün bizim bütün bu standartları yakalayıp müzakereleri tamamladığımız zaman üzerine karar vereceğimiz bir konudur. Belki de İngiltere gibi veto ediliriiz ama azmeder sonunda üye oluruz. Belki de Malta gibi Bulgaristan gibi eksikliklerimize rağmen üye olabiliriz ama onun kararını vermemiz gerek gün bugün değil."

Bakan Bağış, Türkiye'nin reformlara devam ettiğini çünkü bu reformların ülkeyi daha demokratik, daha şeffaf, daha saygın, daha müreffeh bir ülke haline getirdiğini kaydetti.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB Bakanı Bağış Açıklaması - Son Dakika


Advertisement