AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'de geçmiş ile kıyaslandığında toplumun her kesiminin bugün daha iyi bir konumda olduğunu belirterek, "Çözüm süreci herkesi kapsıyor. Anayasada her vatandaş eşit olmasına rağmen, uygulamada ne yazık ki bu tamamen görülmüyordu. Şimdi çözüm süreci, umut ediyoruz ki anayasanın bu maddesinin tamamen uygulanmasını sağlayacak" dedi.
Bağış, ABD'nin başkenti Washington'da SETA-DC ve German Marshall Fund'un
(GMF) düzenlediği panelde konuştu.
Türkiye'nin 1978 yılından bu yana PKK terörüyle uğraştığını belirten Bağış, terör örgütü PKK'nın ateşkes ve sınırın ötesine çekilme kararına değindi.
Bu kararı memnuniyet verici olarak nitelendiren Bağış, "Ancak bu bir gecede olan bir karar değil, yeni bir süreç de değil. Bu, 3 Ekim 2002 tarihinde başlayan ve her gün güçlenen bir süreç" dedi.
Bağış, Türkiye'de 20 yıl önce insanların Kürt olduklarını söylemekten çekindiğini, eski Cumhurbaşkanlarından Turgut Özal'ın bile annesinin Kürt olduğunu söylemesine rağmen kendisini Kürt olarak tanımlamaktan kaçındığını ifade ederek, şimdi ise Türkiye'de 24 saat Kürtçe yayın yapıldığından, siyasetçilerin istediği her dilde kampanya yürütebildiğinden, Kürtçe ve diğer etnik kültürlere yönelik araştırmalar yapan üniversiteler bulunduğundan örnekler gösterdi.
Bağış, "Tabularımızı geçmişte bırakmayı ve geleceğe bakmayı öğrendik" dedi.
Türkiye'de yanlış muamelenin tek kurbanının Kürtler olmadığını ifade eden Bağış, devletin, farklı kesimlerden vatandaşlarına haksız davrandığı dönemler bulunduğunu kaydetti.
Bağış, bu noktada, Ermenilerin 112 yıl sonra Akdamar Kilisesi'ni dini amaçlı kullanabilmesi, Ortodoksların 88 yıl sonra Sümela Manastırı'nda ibadet yapabilmesi, Atatürk'ten bu yana ilk defa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün cemevini ziyaret etmesi, üniversite sınavındaki katsayı sorunlarının çözülmesi, üniversitelerde kılık kıyafet kısıtlamalarının kaldırılmasına yönelik adımlar gibi ilerlemelere değinerek, "Geçmiş ile kıyaslandığında toplumun her kesimi bugün daha iyi bir konumda. Mükemmeliz demiyoruz, hala bu konular üzerinde çalışıyoruz ama hiçbir ülke de mükemmel değil" diye konuştu.
"Çözüm süreci"nin herkesi kapsadığını belirten Bağış, Türkiye'de anayasada her vatandaş eşit olmasına rağmen, uygulamada ne yazık ki bunun görülmediğini kaydederek, Türkiye'de her grubun bir dönemde haksızlığa uğradığını ve dışlandığını hissettiğini ifade etti. Bağış, "Şimdi çözüm süreci, umut ediyoruz ki anayasanın bu maddesinin tamamen uygulanmasını sağlayacak" dedi.
-"Toplumun her kesimi için eşitlik"-
Bağış, "Kürtler bugün eşit mi-" sorusu üzerine çözüm sürecinin herkesin eşit hale getirilmesiyle alakalı olduğunu söyledi.
Başörtülü bir kadının Fransa, İngiltere, Almanya gibi ülkelerde parlamentonun üyesi olurken, nüfusunun yüzde 99'u Müslüman olan Türkiye'de olamadığını belirten Bağış, "Bu da adil değil. İnsanların temsilcileri, insanları temsil etmeli dedim, ülkenin en yüksek mahkemesi, Anayasa Mahkemesi hakkımda soruşturma açtı. Bunu değiştirmeye çalışıyoruz ama sadece toplumun bir kesimi için değil, her kesimi için değiştirmeye çalışıyoruz, her vatandaşın, etnik kökenleri, siyasi düşünceleri, dilleri ne olursa olsun kendini eşit hissetmesini istiyoruz" dedi.
Bu noktada AB sürecinin önemli olduğunu belirten Bağış, AB'yi diyetisyen olarak tanımladı. Bağış, "Reçeteyle diyetisyenin kendisi değil, siz sağlığa kavuşuyorsunuz. Türkiye AB reçetesini uyguluyor. Diyetisyenin kendisi çok kilolu, sürekli ruh hali değişken olsa da bu reçeteyi kötü hale getirmiyor. Hala bu reçete en iyi reçete" dedi.
(Sürecek) - WASHINGTON
Son Dakika › Güncel › AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, Washington'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?