Lüksemburg'da 7 Haziran'da toplanacak AB içişleri bakanları, Suriye'deki iç savaşa Avrupa'dan yeni katılımların engellenmesi ve halihazırda gidenlerin dönüşlerinde toplumsal risk oluşturmalarının önlenmesi için alınacak tedbirleri görüşecek.
AB ülkelerinden yaklaşık 500 kişinin farklı gruplara katılarak Suriye'de Esed rejimine karşı savaşması AB'yi endişelendiriyor. Çoğunluğu Kuzey Afrika kökenli bu kişilerin radikalleşerek döndüklerinde Avrupa'da saldırılara imza atmalarından korkuluyor.
AB içişleri bakanlarına Suriye'deki yabancı savaşçılarla ilgili bir rapor sunan olan AB Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove, yaptığı açıklamada Türkiye ile işbirliğinin artırılmasını istedi.
Kerchove, "Türkiye AB'ye yakınlığı ve katılım müzakerleri içinde bulunmasıyla çok önemli bir ülke. Türkiye ile polis ve yargı alanında işbirliği ve sınır denetimi gibi birçok alanda beraber çalışıyoruz. Daha fazlası da olabilir çünkü şüpheli yolcuları tespit etmek için birlikte çalışmamız gerekiyor. Son dönemde bazı AB üyelerinden bakanlar ve ben Türkiye'yi ziyaret ettik ve bu konularda yardımcı olma iradelerinin tam olduğunu gördük" dedi.
Geçmişte daha çok Afganistan, Pakistan, Yemen ve Somali gibi ülkelere giden "mücahitlerden" çok daha fazlasının Suriye'ye yönelmesinden endişe duyduğunu belirten Kerchove, "Bunların hepsi radikal değil, hepsi ideolojik hareket etmiyor ama çoğunluğu böyle. Savaş eğitimi alıyorlar ve muhtemelen radikal ideolojilere maruz kalıyorlar" diye konuştu.
AB Terörle Mücadele Koordinatörü Kerchove, Sovyetler Birliği'nin Afganistan'ı işgalini sonlandırmasının ardından geri dönen "mücahitlerin" Kuzey Afrika'yı istikrarsızlaştırdığını dile getirerek, Suriye örneğinde de bunun tekrarlanmaması ve bölgedeki genç demokrasilerin zarar görmemesi için destek vermeye hazır olduklarını kaydetti. -
Son Dakika › Güncel › AB İçişleri Bakanları, Suriye'de Savaşa Katılan Avrupalıların Radikalleşme Tehdidini Görüşecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?