AB'nin Türkiye İlerleme Raporu - Son Dakika
Güncel

AB'nin Türkiye İlerleme Raporu

AB\'nin Türkiye İlerleme Raporu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, İlerleme Raporu'nda yer alan çalışmalarına ilişkin tespitler değerlendirildi (2) Değerlendirmeden: "Sığınma talepleri alınarak Bakanlığımıza bağlı ku...

20.10.2013 14:47

Sığınma talepleri alınarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kuruluşlara getirilen refakatsiz çocukların sağlık, barınma, eğitim, psiko-sosyal destek gibi tüm hizmetlerden yararlandırıldığı bildirildi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan 2013 Türkiye İlerleme Raporu ve Genişleme Stratejisi Belgesinde yer alan Bakanlığın çalışmalarına ilişkin tespitlerin değerlendirildiği kaydedildi.

Çocukların özellikle de kız çocuklarının okullaşma oranındaki iyileşmenin raporda yer aldığı ve bunun devam etmesinin önerildiği belirtilen değerlendirmede, "Çocuk hakları alanında özellikle kızların okulluluk oranının artırılması, okula devamsızlığın ve erken terklerin önlenmesi gereklidir" denildiği anımsatıldı.

Bakanlığın değerlendirmesinde, geçen eğitim öğretim yılında ortaokuldaki kız çocuklarının okullaşma oranının yüzde 99,54 olarak belirlendiği, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasının da kız çocuklarının okullaşma oranının yükselmesinde etkili olduğu vurgulandı.

Değerlendirmede, çocukları düzenli olarak okula göndermeleri ve sağlık kontrolünü düzenli yaptırmaları şartıyla ailelere yapılan nakdi yardım programı "Şartlı Nakit Transferi"nin de, çocukların eğitim sisteminde kalmaları açısından öneminin altı çizildi.

Çocuk haklarının korunması, kullandırılması ve geliştirilmesine ilişkin "Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu" kurulduğu belirtilen değerlendirmede, kurulun ilk toplantısında onaylanan "Ulusal Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Ulusal Çocuk Hakları Eylem Planı"nın Yüksek Planlama Kurulu Kararı haline dönüştürülerek yayımı için ilgili bakanların imzasına açıldığı hatırlatıldı.

-Refakatsiz sığınmacı çocuklar

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kuruluşlara getirilen refakatsiz sığınmacı çocukların, sağlık, barınma, eğitim ve psiko-sosyal destek gibi tüm hizmetlerden yararlandığı kaydedilen değerlendirmede, İlerleme Raporu'nda yer alan "Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) hizmetlerine ve iltica prosedürlerine erişimde zorluklarla karşılaşıldığı bildirilmiştir. İltica prosedürlerine tabi olan bireyler yeterli barınma, çalışma, sağlık hizmetleri, eğitim ve entegrasyon desteğine erişimde sorunlar yaşamıştır" ifadesine ilişkin Bakanlığa yapılan başvuru olmadığı bildirildi.

"Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu"nun kurulduğu hatırlatılan açıklamada, aralık ayında yapılacak ilk toplantıda BM Engelli Hakları Sözleşmesi uyarınca nasıl bir ulusal izleme mekanizmasının oluşturulacağına karar verileceği ifade edildi. Değerlendirmede, "Bu toplantıda gündem olarak BM Engelli Hakları Sözleşmesi'nin izlenmesine ilişkin eylem planının oluşturulmasının da karara bağlanması planlanmaktadır. Bu eylem planının detayları, kalıplaşmış yargılarla mücadele şartlarını da içermektedir" denildi.

Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği ile elektronik ortamda, yerel düzeyde gerçekleştirilen tüm erişilebilirlik çalışmalarının rapor edilmesini ve eksikliklerin tespitini sağlayacak bir izleme sistemi hazırlandığına işaret edilen değerlendirmede, kamusal alanların ve toplu taşıma araçlarının hızlı bir şekilde erişilebilir hale getirilmesine yönelik bilgilendirme, teknik eğitim, pilot uygulama, izleme ve denetleme çalışmalarının başlatıldığı kaydedildi.

Engelli bireylerin istihdamı konusunda, 2012 ve 2013'te kamuda istihdama ağırlık verildiğinin, özel sınav yöntemiyle fırsat eşitliği sağlandığının altı çizilen değerlendirmede, 2014 için temel amacın, kamuda ve özel sektörde istihdamın geliştirilmesi olduğu vurgulandı. Değerlendirmede, "Bu açıdan, engelli istihdamını özendirici tedbirlerin yanı sıra işverenlerin bilgilendirilmesi, çalışanların iş disiplini kazanması ve işbaşı eğitimi tarzındaki temel alışmalara ağırlık verilmiştir" ifadesi kullanıldı.

-Romanlara yönelik çalışmalar

Raporda Roman vatandaşlarla ilgili tespitlerin de yer aldığı belirtilen değerlendirmede, Roman açılımı sürecinin 60. Hükümet döneminde başladığına, 61. Hükümet döneminde de Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının koordinesinde yürütüldüğüne, mevzuatlardaki Romanlara yönelik ayrıştırıcı düzenlemelerin kaldırıldığına, Roman sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle toplantıların sürdüğüne vurgu yapıldı.

Romanların yoğun olarak yaşadığı il valilerinin yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirildiği kaydedilen değerlendirmede, yerelden yapılacak çözümler için gerekli çalışmaların (eğitim, istihdam, konut, sosyal politika, sağlık, güvenlik) başlatıldığı bildirildi.

"Romanların Sorunları ve Çözüm Önerileri Ulusal Strateji Belgesi"nin hazırlanması için çalışma başlatıldığının altı çizilen değerlendirmede, şu ifadelere yer verildi:

"Bu kapsamda; Bakanlığımızın, diğer Bakanlıkların ve Başkanlıkların tespit ettikleri Romanlara Yönelik Çalışma Grubu'nda yer alan meslek elemanları ve uzmanların katılımıyla 'Romanların Sorunları ve Çözüm Önerileri' kapsamında yapılan çalışmalar ve birimlerin yürütmekte oldukları çalışmalar paylaşılarak tüm birimlerden beklentiler aktarılmıştır. 'Romanların Sorunları ve Çözüm Önerileri Ulusal Strateji Belgesi' hazırlanması sürecine ilişkin ilgili tarafların görüşleri alınmış ve taslak metin oluşturulmuştur. Belge üzerindeki çalışmalar devam etmektedir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının koordinasyonunda ve diğer kamu kurumları ve STK'ların işbirliği ile Roman ailelerinin farkındalığını artırmak ve desteklemek, çocukların okula devamını ve okul başarılarının artırılmasını sağlamak amacı ile İzmir, Edirne, Mersin gibi bazı illerde merkezler açılmıştır. Bu yöndeki merkezlerin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir."

Bakanlığın ilgili birimlerinin katılım sağladığı "Romanlar Dahil Dezavantajlı Kişiler İçin Sosyal İçermenin Artırılması Operasyonu" AB projesinin de 2014 yılında uygulamaya geçirileceği belirtilen değerlendirmede, bu kapsamda Romanlar üzerine geniş örneklemle bir araştırma yapılması, ilgili hizmet sağlayıcılara eğitimler verilmesi ve ayrımcılığa karşı farkındalık arttırıcı faaliyetler sürdürülmesine ilişkin çalışmalar yapılacağı kaydedildi.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB'nin Türkiye İlerleme Raporu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement