BUENOS New York Bölge İkinci İstinaf Mahkemesi, ABD'deki bir mahkemenin tahvil sahibi alacaklıların, Arjantin'in 2002'den beri ödenmeyen borçlarından Arjantin Merkez Bankasını (BCRA) sorumlu tutabileceği yönünde aldığı kararını bozdu.
New York Bölge İkinci İstinaf Mahkemesi, üst mahkeme olarak 2013 yılında alınan kararı bozarak Arjantin'den 2,4 milyar dolar alacağı olan ABD yatırım firmalarının alacaklarını BCRA rezervlerinden tahsil edebilmelerine olanak sağlayan kararı reddetti.
2013 yılında ABD'li yatırım şirketleri Arjantin'den 2,4 milyar dolarlık alacaklarını tahsil etmek için ABD'deki bir mahkemede dava açmıştı.
Arjantin bu davada egemen bir devlet olarak başka bir devletin mahkemesinde yargılanamayacağını ve Arjantin Merkez Bankasının özerk yapısını gerekçe göstererek ilk mahkemenin aldığı kararı temyize götürmüştü.
Birinci mahkemedeki ABD Bölge Hakimi Thomas Griesa daha önce BCRA'nın özerklik ayrıcalığını kaybettiği kararını alarak, yatırım fonlarının bu mahkeme kararı üzerinden Merkez Bankasının rezervlerine el koyabileceklerini açıklamıştı.
Griesa haziran ayında Arjantin'e, diğer alacaklıları da hesaba katarak 500'den fazla temerrüde uğramış tahvil sahibine 5,4 milyar dolar ödemesini emretmişti.
New York Bölge İkinci İstinaf Mahkemesi de bu kararı bozarak Arjantin'in egemen bir devlet olduğunu ve bu konuda ABD'deki mahkemenin Arjantin'i yargılama yetkisinin bulunamadığına ve bu nedenle de özerk bir kurum olarak BCRA'nın sorumlu tutulamayacağına hükmetti.
Kararı alan üç istinaf mahkemesi hakiminden Jose Cabranes, amaçlarının Arjantin'i imkanı olmasına rağmen borcunu ödemekten kaçmasını sağlamak olmadığını ancak kararlarının istenmeyen sonucunun da bu şekilde olabileceğini söyledi.
Arjantin'in bu kararla uzun süredir devam eden ve ülke yönetimi tarafından "akbaba fonları" olarak nitelendirilen alacaklılarla mücadelesinde önemli bir kazanım elde ettiği belirtiliyor.
Basına yaptığı günlük konuşmasında konuya dair değerlendirmelerde bulunan Bakanlar Kurulu Başkanı Anibal Fernandez, ödenmeyen borçlar üzerinden Arjantin'i dava eden ve anlaşmaya da yanaşmayan alacaklıların gücünün azaldığını söyledi.
Fernandez, bu kararın alınmasına kadar tek başına duruşunu koruyan devlet başkanı Cristina Fernandez de Kirchner'i de övdü.
Arjantin, 2001 krizinden sonra 100 milyar dolara ulaşan borçlarını ödeyemeyeceğini açıklayarak, iflas etmişti.
Alacaklarının bir büyük bir kısmından vazgeçen tahvil sahibi fonlar, borçların ödenmesi için yeniden yapılandırmayı kabul ederken, "akbaba" adı verilen fonların uzlaşmaya yanaşmaması Arjantin'i zor durumda bırakmıştı.
Ülkeyi zor durumda bırakan akbaba fonlarının başında ise 1,6 milyar dolarlık alacağı için uzlaşmayı kabul etmeyen NML Capital adlı şirketin geldiği belirtiliyor.
ABD'de Arjantin'i dava eden şirketin ilk derece mahkemeyi kazanması sonrasında da mahkeme tarafından Arjantin'den tüm borcu ödemesi talep edilmişti.
2001 krizinden sonra ülkenin geçtiği zor süreçte tahvilleri ucuza alan bu fonların borcu yeniden yapılandırma çabalarına yanaşmaması nedeniyle bu fonlar, Arjantin yönetimi tarafından ülkenin borç sorunundan faydalanmakla suçlanıyor.
Son Dakika › Güncel › ABD'deki Mahkemeden Arjantin Lehine Karar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?