Adana Yabancı Yatırımcının da Gözdesi - Son Dakika
Güncel

Adana Yabancı Yatırımcının da Gözdesi

Adana Yabancı Yatırımcının da Gözdesi

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, 7 yıl önce Financial Times Dergisi'nin düzenlediği 'Geleceğin Avrupa Şehirleri ve Bölgeleri Yarışması'nda 'Doğrudan Yabancı Yatırım İçin En Uygun Maliyetli Şehir' seçilen Adana'da yabancı firma sayısının 239'a ulaştığını, toplam 993.5 milyon dolar yatırım gerçekleştiğini söyledi.

13.10.2014 11:50

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Atila Menevşe, 7 yıl önce Financial Times Dergisi'nin düzenlediği 'Geleceğin Avrupa Şehirleri ve Bölgeleri Yarışması'nda 'Doğrudan Yabancı Yatırım İçin En Uygun Maliyetli Şehir' seçilen Adana'da yabancı firma sayısının 239'a ulaştığını, toplam 993.5 milyon dolar yatırım gerçekleştiğini söyledi.

Atila Menevşe, Adana'nın ekonomik gelişimindeki tarımsal verimliliği, 2 bin yıllık ticaret merkezi olması ve ülkede sanayileşen ilk kenti olma özellikleriyle Türkiye'nin öncü merkezlerinden olduğunu belirtti. Adana'nın kara, hava ve deniz bağlantılarının yanı sıra serbest bölgeleri, limanları, organize sanayi bölgesi ile yabancı yatırımcıların ilgisini çekebilen özelliklere sahip olduğunu kaydeden Atila Menevşe, "Son dönemde Bakü-Tiflis- Ceyhan (BTC) Petrol Boru Hattı ve Yumurtalık Serbest Bölgesi'nin eklenmesiyle önemli avantajlar elde edilmiştir. Bu nedenle dünyanın en önemli enerji projelerinden birinin en önemli ayağı Adana'dır. Adana, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın limana ulaştığı son noktadır. Hazar petrolünü dünya pazarına ulaştıran bu hat Adana'yı geleceğin enerji üssü haline getirecek olan çok büyük bir projedir. Bunun yanı sıra Irak petrolü de yine boru hatlarıyla bölgemize taşınmakta ve Adana'dan dünyaya taşınmaktadır. Bu anlamda Ortadoğu petrolleri ve Orta Asya enerji kaynaklarının dünyaya açılmasında ana kapı görevi üstlenen Çukurova'nın bu misyonunu gelecek dönemlerde de artırarak sürdüreceğine ve özellikle bu sektördeki yatırımlarla büyüyeceğine inanıyoruz" diye konuştu.

YABANCI YATIRIMCI GELİYOR

Çukurova'nın coğrafi ve stratejik avantajlarının hızla ortaya çıkmasıyla özellikle son yıllarda tüm dünyanın dikkatini çektiğini, yabancı sermayenin ilgi gösterdiği enerji üssüne dönüşme konusunda emin adımlarla ilerlediğini aktaran Menevşe şöyle konuştu:

"Uygun koşulların etkisiyle Adana'da doğrudan yatırım yapan yabancı firma sayısı 2012 itibarıyla 239'a ulaşmış, toplam yatırım tutarı 993.5 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. 7 yıl önce, dünyanın en saygın yayın organlarından Financial Times'ın açtığı 'Geleceğin Avrupa Şehirleri ve Bölgeleri Yarışması'nda ATO tarafından hazırlanan makaleyle Adana 'Doğrudan Yabancı Yatırım İçin En Uygun Maliyetli Şehir' seçilmiştir. Bu yarışmadaki birincilik ödülünün etkisinin bulunduğuna inanıyorum. Çünkü, Avrupa'daki toplam 89 yerleşim merkezinin 28 ayrı kritere göre değerlendirilmeye alındığı yarışmada ATO'nun girişimleri ile elde edilen bu başarı, ulusal ve uluslararası alanda Adana'nın hak ettiği yeri alabilmesi için gurur vericidir."

LİDER KENT OLMAK İÇİN ÖNCELİKLER

Menevşe, Adana'nın günümüz ve gelecekte lider kent olmak için devlet yatırımlarının yanında belirli alanlarda çalışmalar yürütülmesi konusunda öncelik sıralaması yaptıklarını ifade edip, şunları söyledi:

"Önceliklerimiz petro-kimya endüstrisi için yatırımcıların kente çekilmesi, enerji yatırımları için devlet yatırımlarının yapılması, özel sektörün teşvik edilmesi, makine ekipman, tekstil, mobilya ve ayakkabı üretiminin teşviki ve kümelenmesi, yazılım girişimcilerine ve şirketlere teşvik verilmesi, tarım ve gıda ürünlerinde modern teknoloji ve AR-GE'ye yoğunlaşılması, tasarım alanında insan kaynakları yetiştirilmesi ve üniversite ile işbirliği yapılması, tasarımcıların özel sektör ile buluşmasının teşvik edilmesi, tıbbi ve kozmetik ürünler üreten firmaların yatırıma davet edilmesi, bu sektör için hammadde, ara mamul üreten, üretebilecek firmaların teşviki ve sağlık turizminin desteklenmesi, yeni özel hastanelerin kurulabilmesi için gerekli izinlerin verilmesi ve teşviki olarak sıralamış bulunuyoruz." - Adana

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Adana Yabancı Yatırımcının da Gözdesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement