Afganistan'da Türkçe'ye İlgi Artıyor - Son Dakika
Güncel

Afganistan'da Türkçe'ye İlgi Artıyor

Afganistan'da gençler, iyi bir geleceğe sahip olma hayali ile Türkçe öğrenmeye daha fazla ilgi gösteriyor.

18.08.2014 12:01  Güncelleme: 12:15

MOHAMMAD FAHİM ABED - Afganistan'da gençler, iyi bir geleceğe sahip olma hayali ile Türkçe öğrenmeye daha fazla ilgi gösteriyor.

Başkent Kabil'de Türk dili eğitimi konusunda özel dershanelerin yanı sıra Kabil Üniversitesi Dil ve Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü ile Yunus Emre Enstitüsü hizmet veriyor. Bu kurumlar Afgan vatandaşların Türkçe öğrenmesi için her türlü imkanları sağlıyor.

Kabil'deki Yunus Emre Enstitüsü Kültür Merkezi Müdürü Mehmet Salih Saçak, AA'ya yaptığı açıklamada, Afgan gençlerinin Türkçe öğrenmeye büyük ilgi gösterdiğini dile getirerek, Kabil Üniversitesi Dil ve Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü ile Yunus Emre Enstitüsü'ne her yıl daha fazla öğrencilerin müracaat ettiğini söyledi.

Saçak, Türk diline Afgan gençlerin ilgisini anlatırken, "Kabil Üniversitesi'nin Dil ve Edebiyat Fakültesi Dekanlığı'na 40-45 civarında öğrenci kontenjanı veriyoruz ve bu kontenjan 100-150 olarak bize geri dönüyor. Bu da Afgan öğrencilerin Türkçe'ye ne kadar önem verdiğini gösteriyor" dedi.

- TİKA benzeri olmayan bina yaptırdı -

Kabil Üniversitesi'nin Türkoloji bölümünde okuyan öğrenciler, Türkiye standartlarına göre yapılan ve en ince ayrıntısı düşünülen bir binada eğitim alıyor. Afganistan şartlarına göre düşünmesi bile zor olan bilgisayar odası, kütüphane, konferans salonu gibi imkanlara sahip olan Türkoloji Bölümü binası, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yaptırıldı.

Kabil Üniversitesi'nde benzeri olmayan bu binada yaklaşık 500 Afgan öğrenci Türkçe öğreniyor. Öğrenciler istedikleri zaman istedikleri kitapları ve diğer imkanları bulabiliyor.

- Gençler iyi bir gelecek umuduyla Türkçe öğreniyor -

Türkoloji dördüncü sınıf öğrencisi Luisa Rahimi, gelecekte her alanda daha fazla şansa sahip olabilmek için Türkçe bölümünü seçtiğini dile getirerek, "Şimdi çok mutluyum. Bölümde her türlü imkandan faydalanıyorum. Yunus Emre Enstitüsü Kültür Merkezi'nin düzenlediği kursa katıldım ve Türkiye'de yüksek lisans yapma şansını kazandım" dedi.

Üçüncü sınıf öğrencisi Syed Harun Usmani ise Türkiye'yi sevdiği için Türk edebiyatını tercih ettiğini ve gelecekte Türkiye'de yüksek lisans ve doktora yapmayı hayal ettiğini söyledi. Usmani, geleceğe yönelik planlarını anlatırken, "Doktoraya kadar eğitim almayı düşünüyorum. Sonra da başkalarının Türkçe öğrenmesine yardımcı olacağım ve dershane açacağım" diye konuştu.

- İş bulmakta zorlanmıyorlar -

Afgan hükümetinin verdiği rakamlara göre, Afganistan'da yaklaşık 200 Türk firması faaliyet gösteriyor. Türkçe bilmek Afgan gençler açısından iş bulmada da çok yardımcı oluyor. Türkçe bilen gençler işsizlik oranının çok yüksek olduğu ülkede iş bulma konusunda asla zorlanmıyor.

Bir Türk firmasında muhasebe görevlisi olarak çalışan Kayhan Raşidi, Türkçe bilmenin faydasını görenlerden. Raşidi, "Türkçe bildiğim için Türk firmasında çalışabiliyorum. Türkçe öğrenmek bana çok şans getirdi. Çok iyi bir maaş alıyorum, güzel bir yerde çalışıyorum ve hayatımdan memnunum" ifadesini kullandı.

- Her yıl Türkiye'ye bin 200 öğrenci gidiyor -

Başkent Kabil'deki onlarca özel dershanede Türkçe öğrenen öğrencilerin çoğu, her yıl Türkiye'ye eğitim için gönderilen bin 200 kişiden biri olmak amacıyla Türkçe dil kurslarına devam ediyor.

Türkiye'deki bursları kazanabilmek için başvuruda bulunanların Türkçe bilmesi şart olmadığı halde Afgan gençler Türkçe bilenlerin kazanma şansının daha fazla olabileceği düşüncesi ile Türkçe öğreniyor.

Maddi durumu iyi olan gençler ise Türkçe öğrenip kendi imkanları ile Türkiye'de eğitimlerini devam ettirmek ve daha güzel bir hayata sahip olmak için çabalıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afganistan'da Türkçe'ye İlgi Artıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement