Pakistan, Afganistan, ABD ve Çin'den üst düzey yetkililer, Afgan hükümeti ile Taliban arasındaki barış görüşmelerinin yeniden başlatılmasını görüşmek üzere üçüncü kez bir araya geldi.
Dört ülkeden oluşan Koordinasyon Grubu (DKG), bugün İslamabad'da toplandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Pakistan Başbakanı'nın Dış İlişkiler Danışmanı Sertaç Aziz, görüşmelerde tarafların herhangi bir ön şart koşmaması gerektiğini, bununla birlikte Taliban'ın "ABD'li yetkililerle görüşmeden Afgan hükümetiyle görüşmeyeceği" açıklamasında bulunduğunu hatırlattı.
Aziz, bugünkü toplantının sonunda barış görüşmelerinin yeninden başlatılması için "yol haritasının" çıkartılmasını umduğunu söyledi.
Pakistan'ın daha önce görüşmelere istekli olan Taliban gruplarının listesini sunduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Aziz, böyle bir listenin hiçbir zaman sunulmadığını kaydederek, dörtlü toplantıya katılan yetkililerin medyaya açıklamada bulunmaması gerektiği uyarısında bulundu.
Aziz, "Şu aşamadaki kollektif çabalarımız, mümkün olduğunca çok Taliban grubunu barış görüşmelerine çekme yönünde olmalı" diyerek, böylece uzlaşının daha kolay sağlanabileceğini ifade etti.
Afgan hükümeti ile Taliban arasındaki barış görüşmelerinin "yol haritasını" belirleme amacını taşıyan toplantıların üçüncüsüne Afganistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Hikmet Halil Karzai, Pakistan Dışişleri Sekreteri Aizaz Ahmet Chaudhry ve Çin ile ABD'den yetkililer katıldı.
Tarafların, Taliban'ın masaya oturmak isteyen gruplarıyla nerede ve nasıl görüşüleceğinin yanı sıra masaya oturmak istemeyen gruplara karşı da ne yapılması gerektiği gibi konuları ele alması planlanıyor.
Söz konusu görüşmelerden önce Pakistan ve Afganistan istihbaratı şefleri İslamabad'da bir araya gelerek görüş alışverişinde bulunmuştu. Pakistan İstihbarat Servisi (ISI), uzun süre Kabil ve Washington yönetimleri tarafından Afgan Talibanı'nı el altından desteklemekle suçlanmıştı. Ayrıca, Washington açıkça, ISI'yı Taliban uzantısı Hakkani Grubu'na destek vermekle suçlamıştı.
Pakistan, Afganistan, ABD ve Çin, geçen yıl aralık ayı başında barış sürecini yeniden başlatmak için ortak çalışma mekanizması kurma konusunda uzlaşmışlardı.
Bundan önceki DKG görüşmesi, 18 Ocak'ta Afganistan'ın başkenti Kabil'de yapılmıştı. Bu görüşmeden kısa süre sonra, Taliban tarafından yapılan açıklamada, görüşmelere başlamak için siyasi tutukluların serbest bırakılması ve örgütün BM terör listesinden çıkartılması talep edilmişti.
Afgan hükümeti ve Taliban arasındaki barış görüşmelerinin ilk turu, geçen yıl Pakistan'ın Muri kentinde yapılmıştı. Taliban lideri Molla Ömer'in ölüm haberinin ardından geçen yıl 31 Temmuz'da yapılması planlanan barış görüşmelerinin ikinci turu ise süresiz ertelenmişti.
Son Dakika › Güncel › Afganistan'daki Barış Görüşmeleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?