Afrika Sıcakları Tüm Yurdu Böyle Etkiledi - Son Dakika
Güncel

Afrika Sıcakları Tüm Yurdu Böyle Etkiledi

Afrika Sıcakları Tüm Yurdu Böyle Etkiledi

Afrika sıcaklarının etkisi altına giren ülkemizde ilginç görüntüler ortaya çıktı. Sıcaktan bunalan vatandaşlar farklı çarelere başvurdu.

29.08.2013 14:30

Afrika sıcaklarına buzlu havlu çözümü

Afrika sıcaklarının etkisi altına giren Antalya'da müşterilerini serinletmeyi amaçlayan 5 yıldızlı oteller buzlu havlu dağıtıp, plajda köpük partisi düzenledi. Tüm yurdu etkisi altına alan Afrika sıcakları turizm kenti Antalya'da da etkisini göstermeye başladı. Meteoroloji verilerine göre Antalya'da bugün hissedilen en yüksek sıcaklık 47 derece, nem ise yüzde 66 olarak ölçüldü. Aşırı sıcaklar nedeniyle plajlar ve otel havuzlarında yoğunluk yaşanırken, 5 yıldızlı otellerde misafirlerinin tatillerini daha güzel geçirmelerini sağlamak için farklı aktiviteler sunmaya başladı. Lara-Kundu bölgesinde bulanan Rixos Lares Otel, misafirlerinin sıcaklardan etkilenmemesi için buzlu havlu dağıtıp, plajda köpük partisi düzenledi. Köpük partisinde çoğunluğu İranlı turist köpüklerin içinde gönüllerince eğlendi. Meteorolojinin son üç gün için aşırı sıcaklar için uyardığını belirten Rixos Lares Otel Genel Müdürü Cüneyt Kuru, “Antalya için son sıcaklar. Son üç gün aşırı sıcak olacak. Otel olarak biz önlemlerimizi almaya başladık. Otelimizde çeşitli yaş gruplarında misafirlerimiz var. Bunların sıcaklardan etkilenmemesi için özellikle öğle saatlerinde anonslarla güneşin altında durmamaları, denize, havuza girmemeleri konusunda uyarıyoruz. Misafirlerimizin sıcaktan etkilenmemesi için soğuk havlu, soğuk içecekler dağıtıyoruz. Aynı zamanda da havuza buz kalıpları atıyoruz” dedi. Almanya’nın Antalya Konsolos yardımcısı Jörg Fürstenaw’ın eşi Çiğdem Minnas ise, “Havalar çok sıcak. Burada bize buzlu havlu dağıtıp serinletiyorlar. Havuza zaman zaman buz atıyorlar. Öğle saatlerinde dışarı çıkmamamız konusunda anonslarla uyarıyorlar” diye konuştu. Ailesi ile birlikte İran’dan Antalya’ya tatile gelen Hadise Abdolvendi de, “Antalya’yı çok seviyorum. Burada çok güzel vakit geçiriyoruz. İran'a gitmek istemiyorum.”

SABRİ ÇAĞLAR

ANTALYA

Sokak köpeklerinin deniz keyfi

Antalya’nın Alanya ilçesinde sokak hayvanlarına sahip çıkarak evinde besleyen 51 yaşındaki Tülay Avcı, sıcaktan bunalan köpekleri denize sokarak serinletiyor. Alanya’da iki katlı evinin bir katını sahipsiz hayvanlara ayıran ve bakımları ile ilgilenen Tülay Avcı, ilçede hava sıcaklığının 36 derece olması nedeniyle hayvanları haftada bir gün denize sokuyor. Hayvansever arkadaşlarının yardımıyla köpeklerini Tarihi Kızılkule önündeki Tersane Plajı’nda götüren Tülay Avcı, köpeklerin denizde serinlemesini sağlıyor. Plajda denize giren yerli halk ve turistler ise köpekleri severek onlarla fotoğraf çektiriyor. Hayvansever Tülay Avcı, havanın çok sıcak olması nedeniyle haftada bir gün denize köpekleriyle birlikte geldiğini söyledi. Havanın sadece insanlar için değil hayvanlar için de sıcak olduğunu belirten Tülay Avcı, "Kimse bize karışmıyor. Biz de kimseye karışmıyoruz. Köpekler yüzerek mutlu oluyor. Hava sıcak olduğu için 8-10 köpekle denize geliyorum. Plajda olumsuz bir tepki almıyoruz. Aksine ’Bir daha ne zaman geleceksin’ diyenler var. Buraya gelmemizi sabırsızlıkla bekliyorlar" dedi Yaz aylarını Alanya’da geçiren Norveçli 68 yaşındaki Rigmar Nordstrom ise, hayvanları çok sevdiğini ve Tülay Avcı’ya yardım etmekten hoşlandığını söyledi. Norveçli 30 yaşındaki Lilla Bien de, ülkesinde köpek sahibi olduğunu, Alanya’da bulunduğu süre içerisinde ise Tülay Avcı’nın köpeklerinin bakımına yardım ettiğini dile getirdi.

Sıcaktan bunalan hayvanlar böyle serinliyor

Bursa’da hayvanat bahçesinde sıcaktan bunalan hayvanlar suya girerek ve soğuk meyve yiyerek serinliyor. Türkiye genelinde yaşanan aşırı sıcaklar insanlar kadar hayvanları da canından bezdiriyor. Ülke genelinde mevsim normallerinin üzerine çıkan sıcaklar yüzünden hayvanat bahçesinde bulunan hayvanlar zor anlar yaşıyor. Sıcak havalarda suya girerek serinlemeye çalışan hayvanlara yetkililer aynı zamanda soğuk meyveler veriyor. Hayvanat bahçesi yetkilileri sıcak havalardan dolayı develeri hortumla su sıkarak serinletti. Suyun etkisiyle serinleyen develerin keyfinin yerinde olduğu görüldü. Yetkililer suya giren ayılara ise soğuk meyve verdi. Bazı ayıların meyveleri havada kaptığı görüldü. Geyikler de suya girerken, lamalar ise gölgede oturarak serinledi. Hayvanat bahçesi görevlilerinden Nalan Ertaş, “Hayvanlar sıcaktan etkileniyor. Bazılarına soğuk meyve ikram ediyoruz, bazılarını da fıskiye ile su tutarak serinletiyoruz. Böylece hayvanlar serinliyor ve neşeleri yerine geliyor” dedi.

Kadınların güneşle imtihanı

Hava sıcaklığının güneşte 50 dereceyi bulduğu Şanlıurfa’da orta refüjlerde çalışan kadın işçiler zor anlar yaşadı. Sıcaklıktan korunmak isteyen kadınlar çareyi şapka takmakta buldu. Türkiye genelinde önümüzdeki günlerde hava sıcaklığının 4 ile 6 derece yükseleceği öğrenilirken, Şanlıurfa’da ise 50 derece sıcaklık altında orta refüjde çalışan kadın işçiler zor anlar yaşıyor. Özellikle çocukların da çalıştığı orta refüjde zor şartlar altında çalıştıklarını belirten bir çocuk, “Okullar açılmak üzere, ekmek parası kazanıp okul harçlığını çıkarmak için çalışıyoruz. Havalar sıcak, belediyenin taşeron işçilerine ait orta refüjlerde çalışıyoruz” dedi. Bu arada termometreler, gün içerisinde gölgede 41 dereceyi gösterdi.

Aşırı sıcaklar hayatı olumsuz etkiliyor

İstanbul’da yüksek seyreden hava sıcaklığı, hayatı olumsuz etkiliyor. Sıcaktan bunalan dönercilerden bazıları ’ekmek parası’ diyerek terini silerken, bir esnaf ise kendini suya atmak için Taksim Meydanı’na havuz istediğini belirterek espri yaptı. Bir haftadır etkisi altına alan sıcak havanın yarın 41 dereceye kadar çıkması bekleniyor. Sıcaklığın artmasıyla Taksim’de ateş başında çalışan döner ustaları da zor anlar yaşıyor. Sıcak havada ekmek parası kazanmak için çalışan dönerciler, bir yandan güneşin, diğer yandan döner ateşinin sıcaklığını yaşıyor. Yarın ki sıcaklığın 41 derece kadar çıkabileceğini duyan dönerci, “Allah bizlerin yardımcısı olsun. Havanın, ateşin, dönerin sıcaklığı nasıl çalışıyoruz, nasıl ekmek parası kazanıyoruz” dedi. Başka bir usta da “Ekmek parası için sıcakta çalışmak zorunda olduklarını söyleyerek, Allah bize sağlık sıhhat versin bizde çalışalım. Sıcakta olsa bir şey olmaz. Her mevsimin bir güzelliği var. Sıcakta, soğukta, serinde olacak” şeklinde konuştu. Bir başka dönerci ise, döner başında terleyince kendisini havuza atmak istediğini bu yüzden de Taksim Meydan’da bir havuz yapılmasını istedi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Afrika Sıcakları Tüm Yurdu Böyle Etkiledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement