AİHM Kapatılan Belediyelerle İlgili Türkiye'den Savunma İstedi - Son Dakika
Güncel

AİHM Kapatılan Belediyelerle İlgili Türkiye'den Savunma İstedi

AİHM Kapatılan Belediyelerle İlgili Türkiye\'den Savunma İstedi

Chp, 2008 yılında çıkan yasa kapsamında 2009 yerel seçimleriyle birlikte kapatılan 238 ilk kademe ve belde belediyesinin yeniden açılması için harekete geçti.

14.05.2011 14:00

Chp, 2008 yılında çıkan yasa kapsamında 2009 yerel seçimleriyle birlikte kapatılan 238 ilk kademe ve belde belediyesinin yeniden açılması için harekete geçti. Seçim bildirgesinde bu belediyelerin yeniden açılacağı vaadine yer veren, kapatılma kararını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyan ve Ak Parti Hükümeti'nden savunma istenmesini sağlayan CHP, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Büyükşehir Belediyesi yapılacağı vaadinde bulunduğu 11 ildeki yerel yöneticileri de "Biz damdan düştük. Vaatlere kanmayın, siz de düşersiniz" sözleriyle uyardı.

CHP İzmir 1'inci Bölge 2'nci sıra milletvekili adayı Rıza Türmen, 2'nci bölge 8'inci sıra milletvekili adayı Levent Eyipişiren ve kapatılan Seyrek Belediyesi Başkanı Nurgül Uçar, yasa sonrası 2009 yılında kapatılan 37 ilk kademe belde belediye başkanından 20'si Kültürpark Fuar Alanı toplantı salonunda biraraya geldi. Levent Eyipişiren yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 16 Büyükşehir Belediyesi çevresinde bulunan 283 ilk kademe belde belediyesini kapatıldığını söyledi. Seyrek eski Belediye Başkanı Nurgül Uçar'ın kararı AİHM'e taşıdığını belirten Eyipişiren, "AİHM davayı kabul etti. Ak Parti Hükümeti'nden de konuyla ilgili savunmasını istediğini öğrendik. CHP daha önce yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürmesiyle kapatılacak belediye sayısının 1145'ten 283'e inmesini sağladık. Şimdi de seçim bildirgesinde bu belediyelerin yeniden açılacağı taahhüdünde bulunduk" dedi.

Eyipişiren, kapatılma kararının iki önemli olumsuz sonuç doğurduğunu, ilkinin kapatılan belediyelerin mahalle haline dönüştüğünü ve kamu hizmetlerinden yararlanmada sıkıntı yaşadığını söyledi. Belediyelerin kurulması sürecinde başvurulan referandum yöntemine kapatılma sürecinde başvurulmamasını eleştiren Eyipişiren, "Bu durum yasanın ihlali demektir. Bu belediyeler kapatılırken mutlaka seçmene sorulmalıydı. Bu büyük eksikliktir. İkinci önemli olumsuzluk da seçme ve seçilme hakkının gasp edilmesidir. Buradaki toplantıya damdan düşen 37 başkanı çağırdık. Bilgi verip görüşlerini alacağız" dedi.

CHP milletvekili adayı eski AİHM yargıçlarından Rıza Türmen ise, belediyelerin kapatılmasında ciddi insan hakları ve demokrasi sorunu olduğunu söyledi. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Türmen, "Yerel yönetimleri güçlendirmek istiyoruz. Onlar ise ortadan kaldırmak, merkeziyetçi sistem getirmek istiyor. Başkanlar, seçilmiş, halk iradesiyle iş başına gelmiş insanlardır. Ak Parti Hükümeti Büyükşehir Belediyeleri'nin sayısını arttıracakların vaad ediyor. Bu durum oradaki belde belediyelerin, yerinden yönetimin gereği olan yerel yönetimleri ortadan kaldırılmasını getirecek. Yerel yönetimleri korumak lazım. Belde belediyeleri kamu çıkarından çok siyasi nedenler kapatılmış" dedi.

Seyrek eski Belediye Başkanı Nurgül Uçar ise, uygulamanın Türkiye'nin de imza koyduğu Avrupa Yerel Yönetim şartıyla çeliştiğini söyledi. Kapatılan belediyelerin artık daha az hizmet aldığını, demokrasi adına geriye gittiğini, partilerin belde teşkilatlarını kapattığına dikkat çeken Uçar, "Seçim yaklaşılırken yine Büyükşehir Belediyesi yapma vaadleri ortaya çıktı. Büyükşehir olacaksınız diye kandırılıyorlar. Kanmasınlar. Yerel yönetimler kendilerine ait kimliği bizim gibi kaybetmesinler. Eski başkanlar olarak verdiğimiz bu mesajı duysunlar. Vaad edilen 11 il Büyükşehir Belediyesi olursa, oradaki beldeler de bizim gibi olacaklar. Biz damdan, eşekten düştük. Onlar da düşer" dedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel AİHM Kapatılan Belediyelerle İlgili Türkiye'den Savunma İstedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement