AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çözüm Süreci üzerinden bu ülkede sağladığımız birlik ve beraberlik temelinde, Türkün, Kürdün, Arabın kardeş olduğu yeni bir Ortadoğu istediklerini belirterek, "Emperyalistlerin bölmek istediği Ortadoğu'ya karşı, biz birleşik, bütün, vahdet içinde bir Ortadoğu diyoruz, tevhid Ortadoğusu, Hz. İbrahim'in Ortadoğusu, Selahaddin Eyyubi'nin Ortadoğusu, Sultan Abdülhamid'in Ortadoğusu diyoruz. İşte o Ortadoğu'da, Kudüs de özgür olacak, Filistin de özgür olacak. Halklar kardeş olacak, bir ve beraber olacak" dedi.
Davutoğlu, partisinin Seyrantepe Spor Kompleksi'ndeki Diyarbakır 5. Olağan İl Kongresinde yaptığı konuşmada, çağdaş bir ülkede yaşamanın gereği olarak eşit vatandaşlık haklarına sahipliğin, çözüm sürecinin ikinci esası olduğunu belirtti.
Türkiye'de, geçmişte Kürtçe konuştuğu için cezalandırılanlar olduğunu anlatan, Kürtçe üzerindeki yasakları hatırlatan Davutoğlu, "Allah aşkına, şimdi bir düşünün, eğer AK Parti iktidarları olmasaydı, böyle bir salonda bir başbakana 'Denge Bıratiye Serokwezir' (Kardeşliğin Sesi Başbakan) diye yazılır mıydı? ve o Başbakan dönüp, 'Hebunave hebunamaye' (varlığınız varlığımızdır) der miydi? İşte diyoruz. İnşallah, biraz vakit bulsam güzel Kürtçemizi de güzel Türkçemiz kadar öğrenmek istiyorum. Süleymaniye'de, oradaki kardeşlerimize Kürtçe hitap ettiğimde, salonun nasıl ayağa kalktığını gördüm. Biz bütün yasakları kaldırdık" diye konuştu.
OHAL'in, EMASYA'nın, mezralara yönelik yasağın, Kürtçeye ve Kürtçe propagandaya ilişkin yasakların partisince kaldırıldığını belirten Davutoğlu, şunları söyledi:
"İşte bizim için Serok Ahmet diyorlar. Sağolun, teşekkür ediyorum. Bizim şiarımız ne, biliyor musunuz? Diyarbakır'da Dicle konuşmasında zikrettiğimde bütün salon çok hislenmişti. Bir kez de burada zikredeyim. Saraybosna'da bundan 3 sene önce çok büyük bir kalabalığa Türkçe hitap ettiğimde, bir yer geldi ve 'Dünyada bütün şehirler yok edilse, Saraybosna ayakta kalsa, insanlık yeniden inşa edilirdi', dedim. Daha Boşnakçaya çevrilmeden, bütün, binlerce Boşnak ayağa kalktı, aynen buradaki Diyarbakırlılar gibi. Saraybosna'ya da selam olsun. Alkışladılar, tekbir getirdiler, aynen Diyarbakır gibi. Tercüman döndü, sonra bana dedi ki, 'Hocam, Boşnaklar ne zaman Türkçe öğrendiler, bilmiyorum'. O zaman dedim ki, 'Eğer biz dilden kulağa konuşuyor olsaydık, tercümana da tercümeye de ihtiyaç vardı. Gönülden gönüle konuşanlara tercümana da tercümeye de ihtiyaç yoktur. Biz, Selahaddin Eyyubi'nin o onurlu ordusundaki Türkmenler, Kürtler, Araplar, Zazalar, hangi dilde anlaşmışlarsa o dilde anlaşırız. O gönül dilidir, o adalet dilidir.
İşte bütün bu yasakları kaldırdık, bütün bu yasakların karşısında dimdik durduk, durmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde de inşallah özgürlükçü bir anayasa, bu milletin taleplerini karşılayan bir anayasa için seçimlere gidiyoruz. ve bu kardeşlik şehrinden bütün ülkemize, eşit ve özgürlükçü bir ülkeye, yeni Türkiye'ye merhaba diyoruz. Merhaba yeni Türkiye, merhaba özgürlükler Türkiyesi."
-Diyarbakırlı korumasını gösterdi, Diyarbakırlı şairleri andı
Davutoğlu, salondaki koruma ekibinin içinde bulunan Mehmet Çiftçi'nin Diyarbakırlı olduğunu bildirerek, "İşte Diyarbakırlı korumam, canım ona emanet. Canımız Diyarbakır'a emanet" dedi.
Diyarbakırlı Şair Ahmed Arif'in, "Diyarbekir kalesinden notlar" şiirinden birkaç dizeyi okuyan ve "Biz, düşündüğümüzü Diyarbakır gibi düşünürüz" diyen Davutoğlu, Diyarbakırlı bir başka şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın, "Memleket isterim/ Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun/ Kardeş kavgasına bir nihayet olsun" dizelerini aktararak, şunları kaydetti:
"Memleket istiyorum, kardeş kavgasına bir nihayet olsun. İşte ikinci esas, Diyarbakır'dan bütün ülkeye seslenerek söylüyorum, herkesin eşit haklara sahip olduğu özgür bir Türkiye, demokratik bir Türkiye. Üçüncüsü, Çözüm Süreci üzerinden bu ülkede sağladığımız birlik ve beraberlik temelinde, yeni bir Ortadoğu hedefliyoruz. Türkün, Kürdün, Arabın kardeş olduğu bir Ortadoğu istiyoruz. Suriye'deki zalimlere karşı, Suriye'deki zalim rejime karşı, Suriye'deki zalim terörist IŞİD'e karşı, her yerde Kürtlerin, Türklerin ve Arapların omuz omuza durduğu yeni bir Ortadoğu istiyoruz. Emperyalistlerin bölmek istediği Ortadoğu'ya karşı, biz birleşik, bütün, vahdet içinde bir Ortadoğu diyoruz. Tevhid Ortadoğusu diyoruz. Hz. İbrahim'in Ortadoğusu diyoruz. Selahaddin Eyyubi'nin Ortadoğusu diyoruz. Sultan Abdülhamid'in Ortadoğusu diyoruz. İşte o Ortadoğu'da, Kudüs de özgür olacak, Filistin de özgür olacak. Halklar kardeş olacak, bir ve beraber olacak."
-"Diyarbakır kültürün, ulaşımın merkezi olacak"
Diyarbakır'a 12 yılda, 16 milyar lira yatırım yaptıklarını belirten Davutoğlu, Diyarbakır çevresindeki 44 kilometrelik bölünmüş yola, 343 kilometre daha eklediklerini, çevre yolunu en kısa zamanda tamamlayacaklarını belirtti.
Diyarbakır'ı Ortadoğu'nun, Kafkaslar'ın, Hazar'ın merkezi yapma ideallerinin olduğunu ifade eden Davutoğlu, 2023'e doğru, Diyarbakır otoyolu tamamlandığında Habur ile Akdeniz'in bağlanacağını, demiryoluyla da Erzincan-Diyarbakır- Mardin hattının kurulacağını kaydetti.
Kuzey-güney demiryolunun, doğu-batı karayoluyla birleşmesiyle, Diyarbakır'ın ticaretin, kültürün, ulaşımın merkezi olacağını dile getiren Davutoğlu, bu yıl uluslararası terminali açacaklarını, böylece Diyarbakır'ı dünyanın en önemli hava ulaşım merkezlerinden biri haline getirmeye çalışacaklarını söyledi.
Diyarbakır'da, 2002'de 211 bin hava yolcusu varken, bunun şimdi 1 milyon 200 bine yükseldiğini belirten Davutoğlu, büyük reformlarla, Diyarbakır'a 4 bin yeni derslik kazandırdıklarını, öğrencilere 17 bin 718 tablet, 16 bin 399 bilgisayar dağıttıklarını, 30'a yakın spor tesisi yaptıklarını anlattı.
Davutoğlu, Diyarbakırspor'a başarılar dileyerek, temeli atılan 33 bin kişilik bir stadyumun, gelecek yıla inşa edilmiş olacağını, Diyarbakırspor'un bir maçını izlemeye geleceğini söyledi.
-"Dünyanın en önemli tarım havzası olacak"
Tekirdağ'da, pirinçte KDV oranını yüzde 8'den, yüzde 1'e indirdiklerini duyurduğunu anımsatan Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Kırmızı mercimek, nohut, kuru fasulyeye verdiğimiz pirim desteğini yüzde 100 artırıyoruz. Kırmızı mercimek, nohut ve kuru fasulyede sertifikalı tohum kullanımında, yüzde 20 ile 50 arası artış sağlayacağız. Meyve üreticilerimize verdiğimiz fidan desteğini yüzde 50 artırıyoruz. 42 ilimize, Diyarbakır da içinde, hibe fonlarından 3 milyar vermiştik, 3 milyar daha vereceğiz. Süt ve süt ürünleri konusundaki hibe oranını yüzde 70'e çıkaracağız. Bütün tarım alanlarında hibe oranlarını artırıyoruz, artırmaya devam edeceğiz. İnşallah Diyarbakır, GAP bölgesi, bütün bu havza Ortadoğu'nun da dünyanın da en önemli tarım havzalarından biri olacak. ve Diyarbakır'ı bir kültür merkezi yapmak için, çok acı hatıralar taşıyan hapishaneyi kültür müzesi, Diyarbakır müzesi haline dönüştürüyoruz. Bundan sonra Diyarbakır sadece kültürle, barışla, kardeşlikle anılacak."
Kendisini dinleyen Diyarbakırlılara, "Çözüm sürecinin başarısı için gece gündüz çalışmaya devam edecek miyiz? Kardeşliği ve birliği Diyarbakır'dan bütün Türkiye'ye, bütün Ortadoğu'ya, bütün dünyaya haykırmaya devam edecek miyiz? Bu kardeşlik fikri etrafında tevhidin sesini cümle aleme haykırmaya devam edecek miyiz? Tevhid şehri Diyarbakır, tevhidi ebedi kılacak mıyız? İnşallah Haziran seçimlerinde, çözüm sürecinin nihai başarısı için AK Parti'ye en büyük desteği vermek için çalışmaya hazır mıyız" diye soran Davutoğlu, "Evet" karşılığını aldı.
Başbakan Davutoğlu, bu kadar inançlı bir AK Parti kadrosu varken, yollarının açık olacağın, milletvekilleriyle, bütün teşkilatlarla beraber haziranda kutlu yolculuğa devam edeceklerini kaydetti.
- Ankara
Son Dakika › Güncel › AK Parti Diyarbakır 5. Olağan İl Kongresi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?