AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan Açıklaması - Son Dakika
Güncel

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan Açıklaması

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan Açıklaması

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Tek parti döneminin mirasını ve zihniyetini üzerinde taşıyan CHP, 53 yıl önce 27 Mayıs müdahalesine nasıl çanak tuttuysa, müdahalecileri nasıl alkışladıysa bugün de zaman zaman"...

24.05.2013 12:26

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Tek parti döneminin mirasını ve zihniyetini üzerinde taşıyan CHP, 53 yıl önce 27 Mayıs müdahalesine nasıl çanak tuttuysa, müdahalecileri nasıl alkışladıysa bugün de zaman zaman müdahalelere çanak tuttu, müdahaleler için zemin hazırlama gayreti içinde oldu. Hatta aleni şekilde müdahale çağrılarında bulundu" dedi.

Erdoğan, parti genel merkezinde düzenlenen Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'na katıldı.

Erdoğan, 27 Mayıs 1960'da milletin tercihi ile iş başına gelmiş Demokrat Parti Hükümeti'nin anti demokratik bir müdahale ile iktidardan uzaklaştırıldığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Tartışmalı bir yargı sürecinin ardından da Hükümetin Başbakanı ile iki bakanı idam edildi. Demokrasimize dolayısıyla, ülkemize ve milletimize yönelik bu karanlık müdahalenin 53. seneyi devriyesinde Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'yu bir kez daha rahmetle, minnetle yad ediyoruz. Merhum Adnan Menderes ve arkadaşları, iktidar mesuliyetini üstlendikleri 10 yıl boyunca, Türkiye'ye gerçekten çok büyük hizmetler yapmış, çok büyük eserler kazandırmışlardı. Bunun ötesinde Menderes Hükümeti meşruiyetini milletten alan, sırtını sadece millete dayayan, milletin belirlediği istikamette ilerleyen bir hükümet olarak, dönemini aydınlattığı kadar, Türkiye'nin bugünlerine ve geleceğine de ışık tutmuştu. Menderes ve arkadaşlarının idamıyla, aslında Türkiye'de halka, idarecilere ve siyasetçilere 'çizgiyi aşmayın, çizgiyi aşanın hali böyle olur' mesajı verilmişti. Ancak Türkiye'de demokrasi mücadelesi, bu tehditlere, bu saldırılara, bu korkutmalara süreç içindeki başka müdahalelere, deyim yerinde ise 'hizaya getirme' çabalarına rağmen 53 yıl boyunca kararlılıkla ilerledi ve hamdolsun bugünlere ulaştı."

-"Tarih, eğer ders alınmazsa tekerrür eder"-

Yaşanılan anın, tarihin bir sonucu olduğunun altını çizen Başbakan Erdoğan,

"Tarihin, belli bir mukadderat içindeki seyri bizi bugünlere ulaştırmıştır. Bunun yanında tarih, iyilerin ve kötülerin mücadelesini analiz etmemizi, doğru şekilde yorumlayıp, elde ettiğimiz tecrübe ile hatalardan kaçınmamızı sağlayan birikimdir" dedi.

Yaşanmış her olayın iyi değerlendirmesi durumunda bugün için çok değerli bir hazine ve ders olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

"Merhum Akif'in de ifade ettiği gibi 'tarih, eğer ders alınmazsa tekerrür eder.' Ama kendisinden ders çıkarılmış, iyi yorumlanmış, iyi analiz edilmiş bir tarih yaşanmış, hataların tekrar tekrar yaşanmasını önlemek için çok anlamlı bir araçtır. Biz yakın tarihimizdeki, cumhuriyet tarihimizdeki özellikle de demokrasi tarihimizdeki bir takım olayları tekrar tekrar hatırlatınca birileri bundan ciddi şekilde rahatsız oluyorlar. Ancak bizim tarihi hatırlatıyor olmamızdan rahatsız olanlar, ne hikmetse o yakın tarihin tekerrür etmesi için de ellerinden geleni yapıyorlar. Bize 'tarihi bırak, bugüne gel' diye çağrı yapanlar, ne yazık ki kendileri tarihteki köhnemiş zihniyetlerini terk edip, bugünlere gelme kabiliyetini gösteremiyorlar. Şunu herkesin bilmesini isterim, 27 Mayıs müdahalesi yaşanmış, olmuş, bitmiş, tarihte kalmış bir hadise değil, bugünü de geleceği de doğrudan etkileyen çok acı bir hadisedir. 27 Mayıs, 53 yıl boyunca demokrasinin çektiği sancıların, bugün demokrasinin çekmekte olduğu sancıların en net şekilde izahıdır. 27 Mayıs unutulursa, etraflıca analiz edilmezse bugünü anlamak, geleceği şekillendirmek asla mümkün değildir."

-"İyi ve kötüye kendileri karar veriyordu"-

Kendilerinin bile 27 Mayıs'ı hayal meyal hatırladığını ancak, okuyarak, analiz ederek anladıklarını ifade eden Erdoğan, gençlerin de kendilerine anlatılanlardan bunu öğrendiğini söyledi.

Tek parti CHP iktidarı döneminde, Türkiye'nin her alanda çok ağır acılar, zulümler yaşadığını ve çok büyük bedeller ödemek zorunda kaldığını belirten Başbakan Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İdareye ve siyasete nasıl bir zihniyetin hakim olduğunu milletçe tarihi okuyarak, anlayarak biliyoruz. Aksi takdirde ben o zaman yoktum, ama inceleyince okuyunca, nelerin olduğunu anlamak mümkün oluyor. Ülkeyi idare edenler, milletin gayri mümeyyiz olduğunu, yani milletin iyi ile kötüyü birbirinden ayıracak kabiliyete sahip olmadığını düşünüyor, iyi ve kötüye kendileri karar veriyordu. O günden bugüne geliyoruz. Değişim ve ilerleme milletin arzu ve talepleri doğrultusunda değil, tabii mecrasında değil, tepeden inmeci bir anlayışla empoze ediliyor, bu dayatmalar millet üzerinde ağır bir zulüm olarak, kendisini belli ediyordu. Millet iradesinin hiçbir kıymeti harbiyesi yoktu. Milletin fikrinin tercihlerinin, değerlerinin, ihtiyaç ve taleplerinin hiç bir değeri önemi yoktu. Yüksek makamları işgal eden zevat, millet adına düşünüyor, millet adına tercihte bulunuyor, güya millet adına karar verip, millete rağmen bu kararları uyguluyordu. 1950 seçimleri işte milletin bu dayatmaya, bu tek tipçi zihniyete, bu zulme karşı demokratik bir başkaldırısı şeklinde tezahür etmiştir."

Tek partili dönemde CHP'nin il başkanlarının illerde valilik yaptığını hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Acaba bunu şu anda demokrasiye inanan hangi zihniyet, hangi anlayış kabul edebilir. Hem partinin il başkanı olacaksın, hem de o ilde vali olacaksın. Bunları bu ülkeye yaşatan kim- Hangi zihniyet- CHP zihniyeti, bunları bu ülkede yaşattı" dedi.

"Şimdi bunlar kalkmış, bu millete demokrasi dersi vermeye yelteniyorlar" diyen Başbakan Erdoğan, "Millet Demokrat Parti'yi seçmekle kalmadı, 10 yıl boyunca da hizmetlerini, eserlerini, tercihlerini takdir etmiş, 10 yıl boyunca Demokrat Parti'ye teveccüh göstermiştir. Neden- İşte bu yüzden. Demokrasiyi özlediği için bu adımı atmıştır" ifadesini kullandı.

Milletin Demokrat Parti'yi tercihi karşısında, statüko kendisini değiştirmek yerine, kendisini sorgulamak yerine hem Demokrat Parti'yi, hem demokrasiyi, hem de milleti hizaya getirmeyi bir yöntem olarak seçtiğini bildiren Erdoğan,

"Maalesef bu yöntem 27 Mayıs sonrasında da tekrarlanmış. 12 Mart'ta, 12 Eylül'de, 28 Şubat'ta, demokrasiyi ve milleti 'hizaya getirmek' için müdahaleler yapılmıştır. Evet 27 Mayıs, son derece önemlidir. 27 Mayıs'ı hatırlamak ve hatırlatmak son derece önemlidir. 27 Mayıs ruhu, 12 Mart'ta, 12 Eylül'de, 28 Şubat'ta tekrar tekrar hortlamıştır. 27 Mayıs ruhu, AK Parti'nin iktidar olduğu son 10,5 yıl içinde defalarca hatırlatılmak istenmiştir" dedi.

-"Müdahale tertiplerine göz yumdular"-

"Aradan 53 yıl geçmiş olmasına rağmen, 27 Mayıs'taki o müdahaleci ruh, o tek tipçi, dayatmacı zihniyet, bugün dahi varlık gösterebiliyor" değerlendirmesini yapan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bugün dahi milleti, milletin zihniyetini, milletin tercihlerini aşağılayan bir zihniyet hükmünü idame ettirebiliyor. Tek parti döneminin mirasını ve zihniyetini üzerinde taşıyan CHP, 53 yıl önce 27 Mayıs müdahalesine nasıl çanak tuttuysa, müdahalecileri nasıl alkışladıysa bugün de zaman zaman müdahalelere çanak tuttu, müdahaleler için zemin hazırlama gayreti içinde oldu. Hatta aleni şekilde müdahale çağrılarında bulundu. Geride bıraktığımız 10,5 yılı şöyle bir gözünüzün önünden geçirin, AK Parti girdiği her seçimden birinci parti olarak çıkarken, her seçimde artan bir oy oranına mazhar olurken, muhalefet çareyi hep başka yerlerde aradı. Müdahale senaryolarından medet umdular. Müdahale tertiplerine göz yumdular. Hatta bu tertiplere, sahip çıktılar, sahip çıkıyorlar. Hatırlayın, Anıtkabir'e bile 'Ordu göreve' pankartlarıyla, akıl almaz bir şekilde ve izanlarını kaybederek yürüdüler. Müdahaleye açık çağrılar yaptılar, hukuku zorlayarak, yüksek yargı kurumlarını etki ve baskı altına alarak, partimizin kapatılması girişimlerine çanak tuttular. Çıkardığımız kanunların iptal edilmesi, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin sabote edilmesi gibi hukuku zorlayan, hukuku ayaklar altına alan girişimlere imza attılar. Kanlı bir takım eylemler tertip edildi, bedeli partimize ödetilmek istendi. Burada da muhalefet bu eylemlerin tertipçilerine kucak açtı. Onların avukatlığını üstlenecek kadar, akıl ve vicdanı devre dışı bıraktı. Allah'ın izniyle, milletimizin desteğiyle, tüm bu senaryoları, bu tertipleri, bu hukuksuzlukları aştık. Sadece Allah'a ve halkımıza güvendik. Gücümüzü ve meşruiyetimizi milletimizden aldık. Tüm bu tezgahları bozduk, altüst ettik."

(Sürecek) - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı Genel Başkan ve Başbakan Erdoğan Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement