Akil İnsanlar Heyeti Tatvan'da - Son Dakika
Güncel

Akil İnsanlar Heyeti Tatvan'da

Akil İnsanlar Heyeti Tatvan\'da

Akil İnsanlar Heyeti, Tatvan'da 1992'de PKK baskını sonucu 33 kişinin hayatını kaybettiği Cevizdalı köylüleri ile buluştu.

17.05.2013 13:12  Güncelleme: 13:30

Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu, Bitlis'in Tatvan İlçesi'nde 1 Ekim 1992'de PKK baskını sonucu 33 kişinin hayatını kaybettiği Cevizdalı köylüleri ile biraraya geldi. 21 yıl önce yaşananları anlatan köylüler, her şeye rağmen barışı arzuladıklarını söyledi.

Bitlis'teki çalışmalarını sürdüren Akil İnsan Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu, gezilerinin 3'üncü gününde Tatvan'da bir otelde merkeze 25 kilometre uzaklıkta bulunan ve 1992'de PKK saldırısına uğrayan Cevizdalı köylüleri ile buluştu. Saldırının ardından köylerini terk ederek İstanbul, Manisa, İzmir gibi büyük kentlere yerleşen köylüler, heyet üyeleri ile görüşmek üzere Tatvan'a geldi. Yaklaşık 30 köylü Başkan Can Paker ile üyeler Abdurrahman Dilipak, Abdurrahman Kurt, Sibel Eraslan, Zübeyde Teker, Mehmet Uçum, Mahmut Arslan ve Ayhan Ogan'la yaklaşık yarım saat görüştü. Köylüler 21 yıl önce yaşadıklarını anlatıp, barış istediklerini söyledi.

Olayın yaşandığı zaman 4 yaşında olan ve saldırıda babasını kaybeden Zahir Akpolat ise yaşanan vahşetin izlerini halen taşıdıklarını ifade etti. Akpolat, "Olay yaşandığında ben 4 yaşındaydım. Babamı da bu saldırıda kaybettik. Bu nedenle yaşadığımız travma büyüktür. Olayın canlı şahitleri burada olan köylülerimizdir. Bütün bu yaşananlara rağmen barışı destekliyoruz. Biz artık köyümüze dönmek istiyoruz. Ancak köyümüzde yol, su ve kanalizasyon yok. Bu tür altyapılar yapılıp hazırlanırsa köyümüze geri döneceğiz" dedi.

Heyet üyelerinden Abdurrahman Dilipak, köylülere burada heyetin bir şey yapmayacağını belirterek, "Ombudsmanlık çerçevesinde TBMM Adalet Komisyonu'na yazılacak dilekçeler ve yapılacak teknik çalışmalar neticesinde gelecekteki sorunların çözülmesi için bir imkan sunulabilir. Yoksa yapılacak farklı çalışmalar uzun yıllar sürecektir. Yasal işlemleriniz tamamlandıysa, İnsan Hakları Komisyonuna bireysel başvuru yaparak kendi işinizi kendiniz takip etmeniz gerekiyor" dedi.

Heyet Başkanı Paker de yaptığı açıklamada, "Biz burada raporlarımıza yaşadıklarınızı yazacağız. Sizde kendi haklarınızı sonuna kadar savunacaksınız. Ancak heyet olarak Cevizdalı köyünü yeniden inşa edeceğiz gibi bir vaadde bulunamayız. Yasal bir düzenleme olmadan bu dedikleriniz yapılamaz" diye konuştu.

Heyet üyeleri daha sonra sırasıyla Tatvan İnsan Hakları Derneği, mahalle ve köy muhtarları ile görüşmelerde bulundu.

GAZETECİ YAŞANANLARI ANLATTI

Bu arada 1992 yılında ulusal bir gazetede muhabir olarak görev yapan ve Bitlis'te yerel bir gazete sahibi olan Ferhan Çelebi de o gün yaşadıklarını anlattı. Saldırıdan hemen sonra Cevizdalı köyüne gittiğini anlatan Çelebi, olayı 'vahşet' olarak nitelendirdi. Çelebi, "Olay gece saatlerinde yaşanmıştı. Duyar duymaz sabah saatlerde köye ulaştım. Karşılaştığım manzara karşısında da dehşete düştüm. Köyde katledilen kadın, çocuk, yaşlı ve genç insanlar vardı. Halen yıkılan o evlerin altında cenaze olduğunu da düşünüyorum. Bu konunun da araştırılması gerekiyor" dedi. - Bitlis

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Akil İnsanlar Heyeti Tatvan'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement