Akkök Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, 2013 yılı için 565 milyon dolar yatırım hedefleri bulunduğunu açıkladı.
Ahmet Dördüncü, Akkök Şirketler Grubu'nun 2012 yılı değerlendirme ve gelecek dönem hedeflerinin paylaşıldığı toplantıda, geçen yıl grubun satışlarının bir önceki yıla kıyasla yüzde 7 artarak 3,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ve 409 milyon dolar net kar elde ettiklerini söyledi.
Dördüncü, konsolide özkaynak büyüklüğü 2012 yılında yüzde 16 artarak 1,8 milyar liraya ulaşan Akkök'ün halka açık 5 şirketinin toplam piyasa değeri ise 2 milyar doları geçtiğini ayrıca geçtiğimiz yıl 480 milyon dolar yatırım gerçekleştirdiklerini ifade etti.
Dördüncü, "2012 yılı özellikle odaklandığımız enerji, kimya ve gayrimenkul sektörlerinde yatırımlara ağırlık verdiğimiz bir yıldı. Bu sektörler büyümemizin de itici gücü oldu. 2012 ciromuzun yüzde 55'i enerjiden, yüzde 36'sı kimyadan ve yüzde 16'sı da gayrimenkul sektöründen geldi" dedi.
Büyümenin devamlılığını sağlayabilmek amacıyla 2013 yılı için 565 milyon dolar yatırım hedeflerinin bulunduğunu belirten Dördüncü, cirolarını 2017'de 5 milyar dolar seviyesine taşımak istediklerini kaydetti.
Bu yıl için planladıkları yatırım miktarının büyük çoğunluğunun enerjiye gideceğini, kimya ve gayrimenkul alanlarına da yatırım yapacaklarını anlatan Dördüncü, "Yüzde 14 pazar payı ile dünyanın en büyük akrilik elyaf üreticisi olan Aksa Akrilik'in Ar-Ge Merkezi büyük bir başarıya imza atarak, tüm dünyada stratejik öneme sahip olan karbon elyafı üretmeyi başardı. Enerji, otomotiv, havacılık ve uzay sanayi başta olmak üzere birçok stratejik sektör için hayati bir ürün olarak karbon elyafı bugün dünyada sadece 7-8 ülke üretebiliyor" diye konuştu.
-"DowAksa, Rusya'da yatırım için Rus şirketi Nano ile iyi niyet anlaşması imzaladı"-
2012 yılında Aksa Akrilik ile The Dow Chemical Company'nin iştiraki Dow Europe Holdings ile yüzde 50'lik eşit hisseye dayalı ortak girişim olarak DowAksa'nın kurulduğunu anımsatan Dördüncü, DowAksa'nın karbon elyaf ve karbon elyaf ara malları üretiminde liderliğe oynayan en güçlü adaylardan biri olduğunu, şu anda dünyada 10 milyar dolar büyüklüğünde olduğu tahmin edilen karbon elyaf kompozit endüstrisinin, 2022 yılına kadar 40 milyar dolara ulaşması beklendiğini ve hedeflerinin bu pazardan 1,5 milyar dolar pay almak olduğunu ifade etti.
DowAksa'nın Rusya'da yatırım için Rus Nano şirketi ile iyi niyet anlaşması imzaladığını aktaran Dördüncü, yatırımın detaylarına ve miktarına ilişkin çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Karbon elyaf alanına 5 yılda 1 milyar dolar yatırım yapacaklarını kaydeden Dördüncü, karbon elyafın ihracatının kilogram fiyatının 17-20 dolar arasında bulunduğunu, bu alana yapacakları yatırımın Türkiye'nin dışa bağımlılığının ve cari açığının azaltılmasına katkı sunacağını da dile getirdi.
Ak-Kim'in ise sadece 2012 yılında 4 milyon lira Ar-Ge yatırımı yaparak performans kimyasallarında 50 ürün geliştirdiğini anlatan Dördüncü, Avrupa pazarında tonaj bazında yüzde 30 büyüme gerçekleştiren Ak-Kim'de 2017 yılında net satışlarını 2 katına çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
-"SEDAŞ'a 2015 yılına kadar 320 milyon lira yatırım yapılmasını planlanıyor"-
Dördüncü, grubun enerji yatırımlarına ilişkin de şunları kaydetti:
"Akenerji ile Akkök, üretimin yanı sıra Kocaeli, Adapazarı, Bolu ve Düzce'yi içine alan Sakarya Elektrik Dağıtım AŞ (SEDAŞ) çatısı altında da elektrik dağıtımına devam ediyor. SEDAŞ'a 2015'e kadar 320 milyon lira yatırım yapılması planlanıyor. 2012 yılında 3 yeni hidroelektrik santrali devreye alarak toplam kapasitesi 745 megavata (MW) ulaşan Akenerji, 2014 yılında bu kapasitesini 2 katına çıkaracak. 900 MW gücünde inşa edilen Egemer Doğalgaz Santrali'nin 2014 yılında devreye alınmasıyla sadece Egemer, Türkiye'deki elektrik ihtiyacının yüzde 2,6'sını tek başına karşılayacak."
Dördüncü, Akenerji'nin ayrıca sürdürülebilirlik kapsamında Karbon Bildirim Projesi'ne (Carbon Disclosure Project-CDP) tüm sera gazı salımlarını ve iklim değişikliği ile ilgili politikalarını açıklayan iki enerji şirketinden biri olduğunu da belirtti.
-"2013 temkinli bir iyimserliğe sahip olduğumuz bir sene olacak"-
Doğan Holding'in Akkök Grubu'nun AkCez'deki payını satın alma görüşmelerine dair bir soruyu Dördüncü, "Doğan Holding böyle bir şeye niyetlendiğini söyledi. Bu konuyla ilgili olarak karşılıklı konuşuyoruz. Fakat şu anda KAP açıklamasının ötesinde verebileceğimiz somut bir bilgi yok" şeklinde yanıtladı.
Daha önce Ak Enerjinin satışının gündeme geldiği hatırlatılan Dördüncü,
"Grubumuz enerjinin özellikle de üretim tarafına yatırım yapmaya ve o alanda büyümeye karar vermiş durumdadır. Bugün itibariyle üretim kısmında grubumuzun herhangi bir satış niyeti yok. Aksine enerjiyi büyüme alanlarımızdan biri olarak görüyoruz" dedi.
Dördüncü, yatırımlarını yeni şirket satın alma ve başka şirketlerle işbirliği yapma yoluyla gerçekleştirmeye açık olduklarını, ancak şu anda bununla ilgili somut bir durum olmadığını, yakın gelecekte yeni bir halka açılma projeleri bulunmadığını da ifade etti.
Dördüncü, "2013 hala daha büyümenin nereye gideceğinden emin olamadığımız, temkinli bir iyimserliğe sahip olduğumuz bir sene olacak. Dolayısıyla ciromuzda ve karlılığımızın 2012'den çok farklı olacağını düşünmüyoruz. Bunun sebeplerinden biri enerji üretim portföyümüzdeki bazı birimlerin artık gerekli verimliliği verememesinden dolayı kapatmak gibi bir takım planlarımızın bulunmasıdır. Ama 2014'ten sonrası Türkiye'nin orta vadeli planında öngörülen büyümenin birkaç basamak üstünde büyüyeceğimizi tahmin ediyoruz" diye konuştu.
Gayrimenkul sektöründeki faaliyetlerini de anlatan Dördüncü, "2012'de şirketlerimizden Ak-Al Gayrimenkul Geliştirme ve Tekstil Sanayii, Akiş GYO'ya devredilerek iki şirket birleşti. 2013'ün ilk çeyreğinde Akiş GYO kurumsal yapısını daha da güçlendirerek BİST Serbest İşlem Platformu'ndaki yerini aldı. Yılın üçüncü çeyreğinde açılacak Akasya Alışveriş ve Yaşam Merkezi ve eğlendirerek eğitim konseptli çocuk cumhuriyeti Kidzania'nın ardından Akiş GYO yeni projeleri ile sektördeki iddiasını sürdürmeye devam edecek" dedi.
Dördüncü, grubun sürdürülebilirlik ve toplumsal katkı projeleri hakkında da bilgi verdi.
-"Önümüzdeki dönemde kömür projelerini de etüt edeceğiz"-
Bu arada toplantıda, Akök Şirketler Grubu İcra Kurulu Üyeleri Ahmet Ümit Danışman, Raif A. Dinçkök ile İcra Kurulu Üyesi ve grubun Üst Düzey Mali İşler Yöneticisi (CFO) Özlem Ataünal ve grup şirketlerinin yöneticileri de katıldı.
Ahmet Ümit Danışman, mevcut 745 MW kurulu güçlerini, devam eden yatırımlarının 2017 yılında tamamlanmasıyla 1.800 MW seviyesine çıkacaklarını, Egemer Doğalgaz Santrali'nin devreye girmesiyle verimliliği daha düşük olan gaz santrallerini kademeli olarak devre dışı bırakacaklarını söyledi.
Danışman, "Kömür konusu bizim başta üzerinde çok durmadığımız bir yatırım kalemiydi. Aslında Türkiye için çok önemli olduğuna inanıyoruz. Yerli kaynakların teşvik edilmesi ve yakıt konusunda dışa bağımlılığın azaltılması çok önemli. Önümüzdeki dönemde kömür projelerini de etüt edeceğiz" diye konuştu.
Raif A. Dinçkök de limancılık alanında herhangi bir planları bulunmadığını, gayrimenkul alanında kentsel dönüşüm projeleriyle ilgilendiklerini ve buradan bir pay alabileceklerini kaydetti.
Özlem Ataünal- ise 2017 yılında grubun karının 650 milyon dolar seviyesine ulaşmasını hedeflediklerini, bütün marjlarda yüzde 2-3 oranında iyileşme beklediklerini söyledi. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Akkök Şirketler Grubu, 2013 Yılında 565 Milyon Dolar Yatırım Hedefliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?