AKP'nin iki Anayasa profesörü Mersin Milletvekili Zafer Üskül ve İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu kayıt işlemlerini peşpeşe yaptırdılar.
Üskül gazetecilerin sorularına yanıt vermezken, Kuzu, "Sivil Anayasa" tartışmalarına açıklık getirdi. Kuzu, Sivil Anayasa tartışmaları başlatan Zafer Üskül'ün görüşlerine katılmadığını belirterek, "Üskül'ün, Atatürk İnkılaplarının, Anayasa'dan çıkarılma görüşlerine katılmıyorum. Bu katılmamamın sebebi orada halkçılık, devletçilik, laiklik cumhuriyetçilik gibi özünde Atatürk'ün Türkiye'yi çağdaş muasır medeniyetlere için öne çıkardığı ilkelerdir. Türkiye'nin bu ilkelerle sorunu yok. Ama bunların uygulamada ve özgürlük aleyhine, Türkiye'de kullanılma sorunu var. Uygulamada yanlışlıklar var. Bu da yorumlamalarda yaşanan sıkıntılar var" dedi.
-"BEN SAĞ, ÜSKÜL SOL CENAHTAN GELİYOR"
"Üskül ile ilişkininiz nasıl" şeklindeki sorulara Kuzu, "Üskül ile bizim tanışıklığımız 30 seneyi bulur. Bizim sayımız çok az, 8-10 kişiyi ancak bulur. Üskül ile aramızda ideolojik fark var. Ben sağ, o sol cenahtan geliyor. Çok basit. Türkiye'de herkesin bildiği bir meseledir. Ben başkanlık modelini, o parlamento modelini savunur. Ancak, bu görüş ayrılığı bizim ortak çalışmamıza engel olmaz. Türkiye'nin meselelerini oturup bir masada çalışmamıza engel olmaz. Aramızda şahsi mesele yoktur" diye ifade etti.
Kuzu, yeni dönemde Anayasa tartışmasının ön plana çıkacağını belirterek, " Geçen dönemde öyleydi ama, uyum komisyonunu kuramadık. Bunda da ana muhalefet partisinin gerekçesi iki partili bir parlamentoda; 'gelen kararı siz hazırlayın getirin görüşürüz' biçimiydi. Ama o şartlarda bu gerçekleşmedi. Ama şimdi 3-4 parçalı bir parlamento var. Bu durumda da uzlaşma komisyonu belki bu dağınıklığın getirdiği sebeple kurulma durumunda kalacak" dedi.
Anayasa değişikliği konusunda yaz boyunca Ergun Özbudun başkanlığında bir ekibin çalıştığını hatırlatan Kuzu, "Benim eski dönemden kalan iki paketlik bir çalışmada kondu. Bir ham metin bu. Bu metinin partiyle bağı ne kadar kurulur o da daha netleşecek" diye konuştu.
-"ANAYASININ DİLİ ÇÖK KÖTÜ"-
Mevcut Anayasa'nın baştan sona elden geçmesi gerektiğine işaret eden Burhan Kuzu, "En azından dili bakımından gerekiyor. Bu Anayasa Dünyada kötü dil yarışına girse birinciliği alır. O kadar kötüdür. Çok kötü kaleme alınmış. Yemin metnine bakın çok sıkıntı çıkacak. Özüne sadık kalarak o metin çok duru bir Türkçe ile yazılabilir. Çelişkilerle dolu bir Anayasa. Bunun en açık örneğini cumhurbaşkanı seçimlerinde gördük. Anayasa'nın en temel konularında tartışma çıktı" şeklinde konuştu.(ANKA)
Son Dakika › Güncel › AKP'den Üskül'e İdeolojik Çalım - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.