Almanya'nın Bremen Üniversitesi Deniz Bilimleri Aras¸tırma Merkezi'ne bağlı MARUM Aras¸tırma Merkezi, Poseidon araştırma gemisiyle Akdeniz'de çamur volkanlarını araştıracak.
Doğu Akdeniz'de denizin bin 600-2 bin metre derinliğindeki çamur volkanlarının ayrıntılı haritalarının çıkarılması için İzmir Limanı'ndan yola çıkan 61 metre uzunluğundaki Poseidon'un çalışması üç hafta sürecek.
Araştırma Gemisi Başkanı Profesör Gerhard Bohrmann'ın başkanlığında Türk bilim adamlarının da katılacağı araştırmaların ana hedefinde Marum-Seal adlı dalış aracıyla tetkikleri yapılacak dört çamur volkanı bulunuyor.
Profesor Bohrmann, yeni enerji kaynaklarından biri olarak da bilinen metan hidrat gazı içeren çamur volkanlarının dünyada birçok noktada bulunmasına karşın ilk kez Karadeniz'de bulunduğunu ve Türkiye'nin Karadeniz'de sahip olduğu uzun sahil şeridiyle şanslı olduğunu belirtti.
TÜRKİYE METAN HİDRAT AÇISINDAN ZENGİN
Alman bilim insanı Profesör Doktor Bohrmann, "Dünyada metan gazının bulunduğu çok yer var ama ilk defa bulunan yer Karadeniz. Karadeniz ve Akdeniz'de bu alanda. Yapılan çalışmalarda ekonomik olarak kullanılabilmesi için kum taşlar içerisinde bulunması lazım. Türkiye bu yönden şanslı. Büyük bir sahil şeridi var Karadeniz'de biliyorsunuz. Metan hidratı aslında ziplenmiş metan gazı olarak adlandırabiliriz" dedi.
ÇAĞIMIZI VE GEZEGENİMİZİ ANLAMAK İÇİN YAPILAN BİR ÇALIŞMA
Metanın karbondioksitten 30 kat daha etkili olan son derece güçlü bir sera gazı olduğunu dile getiren Bohrmann, şu bilgileri verdi: "Çamur volkanları çok yoğun sıvı ve gaz, özellikle metan gazı püskürten yapılar. Dolayısıyla deniz tabanından başlayarak önce su kolonu içerisinde ondan sonra atmosfere metan gazı etkisi var. Aynı zamanda bir sera gazı etkisi yapması bakımından önem kazanıyor çamur volkanları. Bu çalışma temel bilimlerin çalışması. Dünyamızın yüzde 70'i okyanus ve denizlerle çevrili. Sadece biz yüzde 30 kısmında yaşıyoruz. Çağımızı, gezegenimizi anlamak için yapılacak bir çalışma. Çok az bir gaz çıkışı mı var, yoksa çok yüksek oranda gaz çıkışı mı var diye de bakılacak."
POSEİDON ÜÇ HAFTA DOĞU AKDENİZ'DE ARAŞTIRMA YAPACAK
Alman Profesör Bohrmann, Türk bilim insanlarının da bulunacağı araştırma gezisinin 3 hafta süreceğini, Doğu Akdeniz ile Kıbrıs'ta Girit ve Türkiye arasında olan çamur alanlarında çalışma yapılacağını sözlerine ekledi.
JAPONYA METAN HİDRATTAN GAZ ÜRETMEYİ BAŞARDI
Nükleer santrallerinin geçici olarak kapanmasının ardından enerjisinin büyük çoğunluğunu ithal eden Japonya'nın, deniz altında bulunan metan hidrattan gaz elde etmeyi başarması dünyada büyük yankı uyandırdı. Bilim çevreleri metan hidratı yeni enerji türü olarak tanımlarken; metanın yandığı zaman petrol ve kömürden daha temiz bir kaynak olduğu, ısıyı hapsetmede de karbondioksitten 20 kat daha güçlü olduğunu belirtti. - İZMİR
Son Dakika › Güncel › Poseidon Akdeniz'de Üç Hafta Çamur Volkanlarını Araştıracak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?